Zelf ervaren
Was ik een tijdje geleden nog bang dat mijn zoon zijn geld zou opmaken aan snoep, had ik van de week ineens een heel ander probleem. Zoonlief had bedacht dat een televisie op zijn kamer toch wel erg leuk zou zijn. Afgelopen weken vakantie gehad en een moeder die heel goed in de gaten heeft hoeveel tijd er gespeeld wordt met de playstation is niet handig. Vanuit zijn kamer zou hij makkelijk veel langer kunnen spelen. Er moest een tv op zijn kamer komen en er stond voldoende geld op zijn rekening.
Of dit nu geld is dat hij vrij kan besteden of dat het bestemd is voor kleding, hij heeft er geen idee van. Dat is ook best lastig, hij krijgt zowel zakgeld als kleedgeld op dezelfde rekening gestort en ook als hij verjaardagsgeld of met nieuwjaar van zijn opa en oma wat toegestopt krijgt, komt het op dezelfde rekening. Mijn klanten adviseer ik naast de gewone betaalrekening een aparte rekening te nemen voor de vaste lasten. Maandelijks wordt er bij het ontvangen van het salaris het bedrag voor de vaste lasten overgeboekt. Het geld dat overblijft op de betaalrekening kan gebruikt worden voor de boodschappen, kleding, brandstof, vrije tijd enz. En op is op. Op deze manier geeft dit meer inzicht in wat maandelijks nog over is om te besteden.
Zo zou mijn zoon een aparte rekening voor zijn kleedgeld moeten hebben. Het nadeel hiervan is dat hij voor deze rekening ook weer een aparte pas nodig heeft. Bij een aparte vaste lasten rekening is dit niet nodig want dit zijn betalingen die vaak via een automatische incasso worden geïncasseerd en anders kan je het via internetbankieren met je gewone betaalpas voor elkaar krijgen. Maar twee aparte passen voor twee rekeningen, ik geloof niet dat dat gaat werken. Daarnaast interesseert het hem eigenlijk ook niet of hij geld uitgeeft voor kleding of iets voor zichzelf. En als de ene pas het dan niet doet, dan zal hij ongetwijfeld de andere proberen.
Om inzicht te krijgen moet hij dus een overzicht bijhouden van alle inkomsten en uitgaven, net zoals ik dit voor mezelf en voor mijn klanten doe. Op basis van de afschriften van internetbankieren heb ik voor hem ook een overzicht gemaakt. Ik geloof dat het op dit moment nog iets teveel gevraagd is om dat zelf te gaan doen. Zelfs het opruimen van zijn voetbaltas is al een probleem op zich dus het bijhouden van een administratie gaat echt veel te ver.
Een voordeel van deze situatie is wel dat hij super gemotiveerd is, als het in zijn kop zit dan zit het niet in zijn kont. Dus dit moment kunnen we gebruiken om hem eens bewust te laten kijken naar zijn inkomsten en uitgaven. Duidelijk werd dat het geld dat op zijn rekening stond bestemd was voor kleding en hij zelf nog maar een beperkt bedrag te besteden had. Zijn zakgeld brengt hij iedere week naar de supermarkt dus echt veel blijft er niet over. Leuk om te zien maar verder zal het hem een zorg zijn.
Vanuit mijn werk heb ik regelmatig te maken met jongens met inkomens waarvan gezinnen moeten leven. Ze wonen nog thuis maar kunnen van hun geld niet rondkomen en creëren zelfs behoorlijke schulden. Mijn zoon is in juli jarig en hij neemt alvast een voorschot op zijn verjaardagsgeld. Ik heb komende maand toch geen kleding nodig. Hij is nu in feite al aan het lenen voor luxe goederen en dat is hetgeen waar mijn klanten ook vaak de fout ingaan. Ze zijn nog aan het aflossen van een lening van een auto of een mobiel die ze allang niet meer hebben. Je kan pas wat kopen als je het geld hebt en eerder niet.
Maar ja, wat is nu wijsheid? Loslaten en de televisie laten kopen of het verbieden omdat het kleedgeld betreft. Leren doe je het beste door het zelf te ervaren dus de televisie laten kopen en dan maar hopen dat hij komende maand nog een groeispurt krijgt. Wat dan wel weer leuk is, is dat ik niet de enige ben met dit soort problemen. De Rabobank heeft op 3 juni een thema-avond georganiseerd voor ouders Hoe praat ik met mijn puber over omgaan met geld. Ik heb mezelf alvast ingeschreven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!