Super vrijwilliger of domme koe?

Vrijwilliger

Werk doen wat je leuk vindt

Ik heb er al vaker over geschreven. De wereld wordt een stukje mooier als we vanuit vrijheid kunnen kiezen waar we onze tijd aan willen besteden. Niet door geld gedreven worden, maar graag willen helpen, omdat je het leuk of nuttig vindt. Velen vinden dit gelukkig in hun werk. Ze doen het werk dat ze leuk vinden, dragen bij aan het resultaat van de onderneming en als waardering worden ze er ook nog geldelijk voor beloond.

Vrijwilligers zijn nodig

Daarnaast kennen we ook het vrijwilligerswerk. Verenigingen draaien hier op. Mensen die zonder het krijgen van een geldelijke beloning ervoor zorgen dat anderen lol kunnen hebben. Onze voetbalvereniging is kampioen geworden en dan zijn er een tiental vrijwilligers die zich de benen uit het lijf lopen, zodat de rest een geweldig feest heeft. Zo’n feest is alleen mogelijk door deze vrijwilligers en blijkbaar doen ze het graag. Niet alles hoeft met geld beloond te worden, zien dat het gewaardeerd wordt is vaak voldoende.

Vrijwilliger voor financiële diensten

Sinds ik niet zo hard meer voor mijn geld hoef te werken, help ik soms mensen vrijwillig met hun financiën. Vrienden, vriendinnen, familieleden, een familielid van een vriend. Ik ben in de gelegenheid om mensen te helpen en als ze het vragen en ik het leuk vindt dan doe ik dat. Als één van de kinderen van mijn zus op zichzelf gaat, wil ik best even meedenken en meekijken. Als ouder valt het niet altijd mee om goede tips over te brengen, maar van een ander nemen ze vaak meer aan. Als ik later zie dat het goed gaat en ze financieel leuke stappen maken dan ben ik goed betaald.

Gewoon iemand helpen

Pas geleden ben ik begonnen om een bevriende ondernemer op gang te helpen met het opbouwen van vermogen in privé. Het kost mij niet veel moeite en ik doe het graag. Ik merkte wel dat hij alleen niet snap waarom ik dat gratis doe. Als ondernemer moet je toch gewoon geld verdienen en gratis iemand helpen dat is niet ondernemen. Wat is dan mijn belang, waarom doe ik dat? Kan je als goede ondernemer iemand belangeloos helpen, gewoon een vriendendienst. Het zet mij aan het denken.

Het gaat om mijn tijd

Ik heb al zo vaak vrienden of familieleden met van alles en nog wat geholpen, verhuizen, behangen, taxi spelen, oppassen, boodschappen doen, enz. Belangeloos kan blijkbaar wel voor werkzaamheden waar je niet je boterham mee verdient, maar het wordt anders als je de geleverde diensten ook verkoopt. Voor mijzelf maakt dit onderscheid niet zoveel uit. Het gaat in alle gevallen om mijn tijd, kennis en vaardigheden. Of ik nu tosti’s bak bij de voetbalvereniging, mijn neef help met behangen of iemand inzicht in zijn financiën geef.

Bewaken van mijn grenzen

Als ondernemer is het natuurlijk wel belangrijk om te bepalen wie ik wel of niet gratis help. Als ik deze grenzen niet kan of wil bepalen dan is het ondernemerschap gedoemd te mislukken. Mijn financiële vrijheid zit mij hierdoor soms wel eens in de weg. Als ik mijn geld hard nodig had, dan werd ik hierdoor gedwongen om mijn grenzen goed te stellen. Ik kan natuurlijk stoppen en als super vrijwilligster mensen helpen, maar in mijn hart wil ik graag een succesvol onderneemster zijn. Tijd voor actie, bij deze wordt mijn vriendenkring een stuk kleiner.

3 antwoorden
  1. Jules
    Jules zegt:

    Je zou je vrienden/klanten de vraag kunnen stellen : Wat vind je de dienstverlening waard (hoe waardevol was het voor je) en ze hier zelf een prijskaartje aan laten plakken. Het blad FiscAlert hanteert dit als verdienmodel.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ik heb er al vaker over geschreven. De wereld wordt een stukje mooier als we vanuit vrijheid kunnen kiezen waar we onze tijd aan willen besteden. Niet door geld gedreven worden, maar graag willen helpen, omdat je het leuk of nuttig vindt. Velen vinden dit gelukkig in hun werk. Ze doen het werk dat ze leuk vinden, dragen bij aan het resultaat van de onderneming en als waardering worden ze er ook nog geldelijk voor beloond. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *