Hier wil ik mijn tanden wel inzetten

Hier wil ik mijn tanden wel inzetten

Ik kijk graag naar het programma ‘Hoeveel ben je waard?’ van Viktor Brand met Eef Opdorp. Ik vind de ontspannen manier waarop Viktor met mensen omgaat leuk en hij geeft een knipoog naar hun bijzondere gewoontes. Hij benoemt het en maakt er op een leuke manier een geintje over. Ik kan het wel waarderen. Daarnaast is het onderwerp geld en dat fascineert me altijd. Wat mij verbaast is dat er mensen zijn die werkelijk geen idee hebben hoeveel ze waard zijn. Al je bezittingen bij elkaar optellen en daar de schulden van afhalen is niet zo moeilijk. Ik kan voor mezelf wel een grove schatting maken. Terwijl bij veel mensen de rekensom een stuk simpeler is dan bij ons, weten ze soms niet eens of ze überhaupt in de plus eindigen. Dit is onvoorstelbaar voor mij.

Ik vind het programma het leukst als er mensen meedoen die daadwerkelijk vermogen hebben opgebouwd of zoals in het geval van afgelopen week dat er veel geld verdiend wordt. Simone Levie was in het programma, een succesvolle online business coach, die afgelopen jaar € 600.000,- omzet had gemaakt. Ik volg haar al een tijdje en heb ook meegedaan met een challenge van haar. Het programma is nog leuker als er dus iemand meedoet die ‘bekend’ is. Ze kent mij niet, maar gedurende het programma kwam ik erachter dat dat wel jammer voor haar is.

Het geld komt daar met bakken binnen, maar vliegt er ook met hetzelfde gemak weer uit. Simone en haar vriend hebben onlangs een huis gekocht en, zoals Viktor dat met zijn knipoog aangaf, door een interieurstyliste in laten richten. Wat dat betreft zijn ze gelijk een goed voorbeeld om aan te tonen dat financieel vrij worden niet direct makkelijker wordt als je meer verdient. Om financieel vrij te worden is het belangrijk om niet te gaan leven naar het inkomen dat je verdient en dat is lastig.

Dat financiële planning niet boven aan hun prioriteitenlijstje staat blijkt wel uit het feit dat ze niets voor later hebben geregeld. Niet getrouwd, geen samenlevingsovereenkomst en ook geen testament. Ik hoop dat hij de kinderen wel heeft erkend en dat ze ook het ouderlijk gezag hebben laten aantekenen in het register. Mocht er onverhoopt iets met haar gebeuren dan is het achteraf regelen erg lastig en is hij afhankelijk van de welwillendheid van haar ouders. Ze hebben daarnaast geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en in privé hebben ze, op € 40.000,- na, geen vermogen opgebouwd. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Een heel andere levensstijl dan die ik er op na houd. Ik ben compleet het andere uiterste en misschien wel teveel bezig met later. Het programma gaf geen volledig beeld van de situatie, want het bedrijf van zowel hem als haar werd niet in de berekening meegenomen. En zoals Viktor aangaf was daar ook nog vermogen aanwezig. Ik weet niet of financieel vrij worden belangrijk is voor Simone en haar vriend. Maar als er zoveel geld binnenkomt en je zet hiervan niets weg voor later, kan je daar alleen maar spijt van krijgen. Ook al groeien de bomen op dit moment tot in de hemel, dit zou zomaar kunnen veranderen. Voor het spreiden van risico is het belangrijk om ook vermogen in privé op te bouwen. De kans is namelijk aanwezig dat je bedrijf failliet gaat.

Geld is voor hun een middel wat zorgt voor gemak, plezier, succes en het is er in overvloed. Waarschijnlijk helpt deze mindset mee aan het reeds bereikte ondernemerssucces. Maar geld is ook een middel om meer geld mee te maken. Zo makkelijk als ze er mee omgaan in hun privé-huishouding voelt bij mij bijna als minachting. Hopelijk gaan ze er in hun bedrijven zorgvuldiger mee om. Ondernemingstechnisch kan ik nog heel veel van haar leren. Mijn omzet komt in de verste verte nog niet in de buurt van haar omzet. Financieel kan ik haar wel wat leren, want haar vermogen kan nog lang niet tippen aan mijn vermogen en daarbij werkt mijn vermogen ook harder. Ik heb mezelf via Twitter bij haar aangeboden, maar helaas heeft ze al een financieel planner. Ik denk dat ik diegene ook nog wel wat kan leren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *