Gewoon slapend rijk worden

Rijk worden

Begroting van geluk

Een paar weken geleden was ik op een seminar voor financiële planners en daar presenteerde Dirk Brounen zijn nieuwe boek: ‘Nooit meer slapend arm’. Zelf had hij zijn boek liever de titel ‘De begroting van geluk’ genoemd, maar de uitgeverij vond dat geen goed verkoopbare titel. Zijn presentatie was in ieder geval inspirerend genoeg voor mij om het boek aan te schaffen. En nu ik het boek gelezen heb hoop ik dat de uitgeverij gelijk heeft en dat het door deze titel goed verkoopt.

Zelf aan de slag

Het is een actieplan voor een financieel fitte toekomst, dat klinkt als koren op mijn molen. Daarbij is het makkelijk leesbaar en worden er op hoofdlijnen lastige onderwerpen inzichtelijk gemaakt. Pensioenen, hypotheken, verzekeringen en testamenten zijn niet direct onderwerpen als leuk leesvoer voor een regenachtige zondagmiddag. De manier waarop Dirk het met zijn medeschrijver Kees Koedijk hebben vastgelegd leest prettig weg. De goede verzorging door de overheid van vroeger is over, we moeten nu wakker worden en zelf aan de slag. Onze eigen geluksbegroting maken en die is voor iedereen anders.

Je eigen bouwstenen invullen

De begroting van geluk bestaat uit 6 bouwstenen: sparen/beleggen, verzekeren, wonen, zorg, pensioen en nalatenschap. Sparen/beleggen, wonen en pensioen zijn bouwstenen waarmee je vermogen kan opbouwen. Zorg, verzekeren en nalatenschap zijn bouwstenen die dit vermogen op termijn aantasten. Per bouwsteen is er een zelftest beschreven. Door het beantwoorden van de vragen krijg je inzicht in hoe deze bouwstenen er voor jou uitzien. Of deze dan ook voor jouw geluk gaan zorgen is dan de volgende vraag.

Waar word je blij van?

Om dat te kunnen beantwoorden moet je eerst kunnen aangegeven wat geluk voor jou betekent. Via drie vragen die George Kinder in zijn boek Life Planning heeft beschreven word je hierbij geholpen. Wat doe je als je 10 miljoen erft? Wat doe je als je nog maar 5 tot 10 jaar te leven hebt? En welke emoties komen bij je op als je te horen krijgt dat je nog maar 24 uur te leven hebt? Van het willen hebben van auto’s, huizen en vakanties, door vervolg vragen waarbij tijd beperkt wordt te komen tot de essentie waar het voor jou in het leven omdraait.

Maak je plan

Als je weet waar je gelukkig van wordt en weet wat je daarvoor moet doen dan kan je uitrekenen wat dat kost. Als je eerder wilt stoppen met werken dan heb je afhankelijk van je uitgaven en het aantal jaren dat je eerder wilt stoppen een hoeveelheid geld nodig. Wil je je kinderen laten studeren zonder ze op te zadelen met een studieschuld, kost dit geld. De prijskaartjes van geluk zoals Dirk en Kees deze noemen. Vanuit je bouwstenen kan je zoeken naar mogelijkheden hiervoor. Bijvoorbeeld het versneld aflossen van je huis zorgt voor minder uitgaven en maakt eerder stoppen met werken makkelijker.

Werken aan je toekomst

Ik vind het een leuke manier om bewust aan de slag te gaan met je financiën. Zoals Dirk het benoemt in zijn boek is het inzichtelijk maken van hoe jouw bouwstenen eruit zien al een hele goede stap. Waar ik echt gelukkig van wordt blijf ik lastig vinden om te bepalen. Door onderweg te zijn naar financiële vrijheid heb ik dit probleem voor me uitgeschoven. Door te sturen op mijn uitgaven, zorgen dat mijn vermogen groeit en ik steeds meer passief inkomen ga verdienen, kan ik prijskaartjes voor geluk gedurende mijn reis betalen. Ik verzeker steeds minder, m’n zorg voor later kan ik zelf betalen en misschien dragen we langzaam onze geldmachine aan onze zoon over.

Dividendbeleggen vergeten

Ik heb maar één kanttekening bij het boek en dat is dat het creëren van passief inkomen door het investeren in dividendaandelen niet wordt besproken. Op onze dividendaandelen hebben wij een rendement van zeker 4% en dit is alleen maar op basis van het dividend. Onze koerswinsten zijn hierbij niet meegenomen. De 4% is voldoende om ondanks de inflatie en de vermogensrendementsheffing , een vermogensgroei te realiseren. Als ze dit wel meegenomen hadden in plaats van investeren via fondsbeleggen dan hadden ze het boek ‘Gewoon slapend rijk worden’ kunnen noemen.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *