financiële onafhankelijkheid

Leuke Nederlandse blogs over financiële onafhankelijkheid

Door op zoek te gaan naar andere bloggers over financiële vrijheid kom ik er ten eerste achter dat er best aardig wat zijn en ten tweede noemen velen het ook financiële onafhankelijkheid. Dit komt dat ze geïnspireerd zijn door de FIRE movement vanuit Amerika. Financial Independence Retire Early, vandaar de financiële onafhankelijkheid. De één legt de nadruk op veel geld verdienen en de ander is juist bezig om minder geld uit te geven. Consuminderen, beleggen, hypotheek aflossen, investeren in vastgoed en gezond leven alle onderwerpen komen aan bod.

Er zijn heel veel bloggers en sommige richten zich op 1 aspect bijvoorbeeld consuminderen, het aflossen van een hypotheek of geld verdienen met beleggen. Ze laten hun kasboekje zien, tonen hoever ze zijn met het aflossen van hun huis of je kan hun aandelenportefeuille met dividendinkomsten bekijken. De blogs van mede-reizigers die gaan voor volledige financiële onafhankelijkheid vind ik het leukst. De meeste koppelen er ook nog een tijdstip aan vast. Waar lopen zij in hun reis tegen aan, door wie zijn ze geïnspireerd, hoe ver zijn ze al onderweg en hoe ervaren ze het steeds vrijer worden.

Hieronder volgt mijn lijstje van interessante Nederlandse bloggers die op weg zijn of net als ik al genieten van een vrij leven. Ik herken veel van de verhalen. Leuk om te lezen en geïnspireerd te raken.

1. Financieel Onafhankelijk Blog

Mr. Fob en zijn vrouw hebben een aantal jaar geleden het roer omgegooid. Geïnspireerd door het boek ‘Je geld of je leven’ van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (van de Vrekkenkrant) zijn ze bewuster gaan leven, om meer keuzevrijheid te krijgen. Sinds 2016 schrijft hij hierover en sinds 2019 is hij gestopt met werken. Zijn vrouw werkt nog, maar dit zal niet lang meer duren.

2. Cheesy Finance

Een Nederlands stel van rond de veertig met een kind. Ze zijn een eind op weg naar hun financiële onafhankelijkheid. Ze laten veel zien van hun investeringen en geven iedere maand een overzicht van hoe ze ervoor staan.

3. FireMe

Een veertigjarige ZZP’er onderweg naar zijn financiële onafhankelijkheid, zodat hij eerder met pensioen kan. Hij heeft een vrouw en dochter. Financiële- en gezondheidsproblemen hebben ervoor gezorgd dat hij vermogen is gaan opbouwen.

4. FOlife

Mr. en Ms. Mill zijn dertigers en hebben een zoon. Ze willen voor hun 45e financieel onafhankelijk zijn, maar ook graag van het leven genieten. Ze zijn geïnspireerd geraakt door millennials die op hun dertigste al financieel onafhankelijk waren. Ze bloggen sinds een jaar en gebruiken het blog als stok achter de deur.

5. Stoppen Voor Mijn Vijftigste

Een bijna dertiger uit Delft die samenwoont met zijn vriendin in een koopappartement. Vanuit zijn frustratie dat zijn spaargeld niets meer opleverde is hij zich gaan verdiepen in andere mogelijkheden. Zijn doel is om voor zijn vijftigste te stoppen met werken. Hij deelt zijn ervaringen, zodat jij er ook van kan leren en hopelijk levert de website op termijn nog wat geld op ook.

6. in de fruitboomgaard

Joost en Merel hebben door gezondheidsproblemen van Merel hun doelen moeten veranderen. Om minder afhankelijk van inkomen te worden, zijn ze gaan sparen en enthousiast geworden over financiële onafhankelijkheid. Ze zijn gaan wonen in Oosterwold waar het leven goedkoper is. Veel grond voor een fruitboomgaard en een klein huisje. Voor hun een stap naar een leven zonder (hoge) vaste lasten, met veel vrijheid, rust en natuur. Financiële onafhankelijkheid denken ze niet te bereiken, maar ze doen wel een goede poging. Zowel Merel als Joost blogt hierover.

Zoek jouw match

Op veel sites kan je verwijzingen vinden naar andere bloggers. Breng eens een avondje door op de verschillende sites en vind de blogger die bij  jou de gevoelige snaar raakt.

6 antwoorden
 1. Nick
  Nick zegt:

  Leuke blog Petra,

  32% van de Nederlandse huishouden het afgelopen jaar met een of meerdere betalingsachterstanden te maken gehad. Vooral in deze tijd wordt het steeds lastiger om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden :(

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ook zijn er veel huishoudens die meer geld dan ooit overhouden. Niet kunnen reizen, geen uitjes, niet uit eten. Een goed moment om oude gewoontes af te leren en nieuwe op te pakken. Minder uitgevern, meer sparen en beleggen zijn goede nieuwe gewoontes.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *