Ga je ook voor HOT or not?

HOT

Afwijken van de standaard

Heel langzaam is de FIRE-movement in Nederland in opkomst, werken aan je financiële onafhankelijkheid om vroeg met pensioen te kunnen. Het is veranderen van levensstijl en afwijken van het standaard patroon van huisje-boompje-beestje. We gaan naar school en daarna gaan we werken tot ons pensioen. We kopen een huis, een auto, we trouwen en krijgen kinderen. Ga je voor FIRE dan maak je andere keuzes. Deze keuzes worden voornamelijk beïnvloed door hoeveel geld het kost. Minder geld nodig hebben, meer overhouden, waardoor je misschien op je veertigste al kan stoppen met werken. Sommigen lukt het zelfs om dit op hun dertigste al voor elkaar te krijgen.

Geld is niet belangrijk

Geen maximale hypotheek, geen dure auto en zeker geen dure vakanties. Maar ook opletten bij het doen van boodschappen en zomaar uit eten gaan en kleden volgens de laatste mode is er niet bij. Dit alles klinkt als een opoffering, maar zo voelt het niet. Ze weten waar ze het voor doen. Ze geven niet al hun geld uit, zodat ze er vrijheid mee kunnen kopen. Het klinkt vreemd, want zeker in het begin moet je behoorlijk geobsedeerd zijn door je geld, maar eigenlijk vinden ze geld niet belangrijk. Het probleem is alleen dat je een minimale hoeveelheid geld nodig hebt om van te kunnen leven.

Niet bewust van FIRE

Ik val niet onder de FIRE-movement, omdat ik er pas recent mee in aanraking kwam. Ik weet niet of ik er open voor had gestaan. Weinig geld uitgeven om vrijheid te kopen. De laatste jaren ben ik er achter gekomen dat ik niet veel nodig heb. Mijn vrijheid is belangrijker dan spullen, maar dat komt omdat ik het nu ervaar en waarschijnlijk ook ouder ben geworden. Vanaf het moment dat ik ben gaan werken, heb ik altijd het idee gehad dat ik dat tot aan mijn pensioen zou doen. Ik had wel in gedachten dat ik steeds rijker wilde worden. Alles opmaken was geen optie, maar mezelf heel veel ontzeggen wilde ik ook niet. Ik heb veel gespaard, maar ook veel uitgegeven. In de FIRE optiek scoor ik een klein zesje, denk ik. Rijk worden is in ieder geval geen doel meer.

Waar staat HOT voor?

Het gaat bij het financieel onafhankelijk worden ook niet om rijk worden of het eerder kunnen stoppen met werken. Het gaat erom dat je je beste leven kan leiden. Een aantal Nederlandse en Belgische FIRE bloggers hebben bij elkaar gezeten en zijn tot de conclusie gekomen dat ze voor HOT gaan, Happy, Opportunity-rich en Time-rich. Ze willen gelukkig zijn en zelf bepalen waar ze hun energie in steken en tijd aan besteden. Niet afhankelijk zijn van een werkgever en het bijbehorende salaris. De H staat misschien ook wel voor Healthy. Vaker fietsen, bewuster eten en meer tijd krijgen zorgt voor een gezondere levensstijl. Het gaat in ieder geval om het ervaren van vrijheid en of ze wel of niet werken is een keuze. Als je zorgt dat je weinig verplichtingen hebt en dus met weinig rond kan komen, dan kan je met een niet eens zo hele grote buffer een tijdje stoppen met werken. Bij HOT gaat het vooral ook om het leven nu.

Ga sowieso op reis

Of het nu HOT is, een FIRE-movement of naar financiële vrijheid, het gaat erom dat je niet al je geld uitgeeft, maar vermogen opbouwt dat passief inkomen genereert. Of je nu snel wilt of juist tussenstops inlast, geniet van je reis naar financiële vrijheid. Eenmaal onderweg ga je meer tijd ervaren, komen er kansen op je pad en als het meezit word je er zelfs werkend gelukkiger van. HOT is het resultaat van FIRE. Als het vuurtje een beetje gaat fikken, dan wordt het vanzelf warm.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *