Het draait allemaal om passief inkomen

Passief inkomen

Hoe sta jij er financieel voor?

Financiële planning was voorheen alleen weggelegd voor vermogende personen, maar met de ontwikkelingen die we nu zien wordt het toegankelijk voor iedereen. Gewoon een volledige check van hoe je ervoor staat en eenvoudig kunnen bepalen wat de consequenties zijn van keuzes op het financiële vlak. Kan je de hypotheek ook daadwerkelijk betalen en wat gebeurt er als je met pensioen gaat en de aflossing is niet volledig gerealiseerd?

Geen goede ervaring met financiële planning

Onze ervaring van 5 jaar geleden met financiële planning was niet goed. Het betrof voornamelijk vermogensbeheer met mooie grafieken, maar onduidelijke informatie en een hoop kansberekening. Allemaal keuzes waarvan we de gevolgen niet konden overzien. Hoeveel geld heb je nodig op je 65e of wil je al stoppen met 60 jaar? Hoeveel geld heb je dan nodig? Risicoprofielen, verwachte resultaten in de toekomst en heel veel, voor mij, onbegrijpelijke teksten. Wat al die plannen gemeenschappelijk hadden is dat je een pot aan het vullen bent en op een gegeven moment ga je die opmaken. Ik heb de documenten bewaard en af er toe kijk ik er nog wel eens in. Dolblij dat we niet overgegaan zijn op implementatie ervan. Toen had ik geen idee waartegen ik ja zou zeggen en nu kan ik nog steeds niet bepalen of het goed uitgepakt zou hebben.

Passief inkomen maakt het verschil

Wat mij hierbij het meest verbaast is dat ik in deze financiële plannen nergens het woord passief inkomen tegenkom. Is passief inkomen iets van de laatste jaren of is het er altijd al geweest? Wij zijn nooit bewust bezig geweest met het genereren van passief inkomen. Dit doen we pas 3 jaar. Voor onze financiële planning is het het beste wat ons is overkomen. Op deze manier bezig zijn met het plannen van onze toekomst is overzichtelijk en duidelijk. We investeren alleen in zaken die periodiek geld genereren en kunnen hierdoor berekenen hoeveel ons passieve inkomen per jaar is. Op deze manier zijn we wel een pot aan het bouwen, maar het belangrijkste is dat we iedere dag kunnen zien wat die pot al oplevert. Door dit geld weer te investeren zien we ook extra groei.

Passief inkomen door rente op spaargeld

Op de vraag of we met de kennis van nu het anders zouden doen als we het over konden doen, zei mijn partner nee. We hebben vroeger veel gespaard en minder geïnvesteerd, maar dat was ook niet nodig. Door de hogere spaarrente ontvingen we goede rente-inkomsten en hebben dus altijd behoorlijk passief inkomen gehad. Dat we het niet zo noemden verandert daar niets aan. Ook hebben wij de rente-inkomsten op de spaarrekening laten staan en dus geherinvesteerd. Ongemerkt deden wij, en velen met ons, het goed. Helaas is de tijd veranderd en de rentepercentages van toen zijn niet meer. In combinatie met de huidige vermogensrendementsheffing en inflatie lopen we nu leeg op de spaarrekening.

Daadwerkelijk zien wat er binnenkomt

Wil je vermogen opbouwen voor later dan ontkom je er niet aan dat je gaat investeren of beleggen. De manier waarop ik nu naar een investering kijk is hoeveel passief inkomen het genereert en of het dat in de toekomst ook blijft doen. Resultaten binnen de komende 12 maanden in plaats van een groot doelbedrag over 20 jaar. Het is dus wel de bedoeling om een gans vet te mesten, maar bewaken de voortgang hiervan op basis van de eieren die het nu legt. Niet op basis van hoeveel de gans weegt en mogelijk in de toekomst kan gaan wegen. Het mooiste is als je van de eieren kan gaan leven.

Het draait om passief inkomen uit vermogen

Er wordt wel steeds meer over passief inkomen gesproken, maar dan voornamelijk door business coaches. Als ondernemer kan je passief inkomen gaan genereren door het verkopen van online cursussen. Eenmaal gemaakt dan blijf je daar inkomsten uit ontvangen. Passief inkomen opbouwen in de financiële dienstverlening is nog geen gemeengoed en dat is jammer. Volgens mij is dit alleen nog  maar een kwestie van tijd. Het principe is simpel, het werkt en is overzichtelijk.

Zelf aan het stuur

Ik benijd degenen niet die nu van de opgebouwde pensioenpot een maandelijkse uitkering moeten kopen. De uitkering is op dit moment minder dan verwacht. De mogelijkheid is er om het iets uit te stellen, maar wat is het juiste moment. Het kan namelijk ook slechter worden. Beslissingen waar niemand op zit te wachten en die bepalend zijn voor de rest van je leven. Ik neem liever het heft in handen en bepaal zelf of en wanneer ik mijn gans slacht. Tot die tijd geniet ik van mijn eitjes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *