Hoe ziet onze portefeuille eruit?

portefeuille

Wat is mijn mening waard?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld hoe onze portefeuille eruit ziet en ik blijf het lastig vinden om daar een antwoord op te geven. Net alsof ik alle wijsheid in pacht heb om te bepalen wat je nu het beste kan kopen. Ik heb de afgelopen jaren wel ervaring opgebouwd, maar ik ben geen beursgoeroe en heb zeker geen glazen bol. Daarbij is het aankoopmoment natuurlijk relevant, zeker bij aandelen. Is het aandeel van het bedrijf op dit moment de huidige prijs wel waard? Wat je nu betaalt voor een aandeel kan wel eens veel te duur zijn, maar dat hoefde niet de situatie te zijn toen ik het aandeel kocht. Daarbij kan ik er zelf goed tegen als mijn aandelen tijdelijk minder waard worden, maar vind ik het erg vervelend als anderen, bij aandelen die ik geadviseerd heb, geld verliezen.

Hoe ik het heb opgebouwd

In ongeveer 6 jaar tijd heb ik onze portefeuille opgebouwd en ik ben begonnen met behulp van de site mijngeldwerkt.com van Bartho Egberink. Helaas bestaat deze site niet meer. Het was een handig hulpmiddel dat mij handvatten gaf bij het uitzoeken van goede dividendaandelen. Op de site stonden bedrijven in verschillende sectoren, met een jaarlijks stijgend dividendrendement. Daarbij werd ook een indicatie gegeven wat een goede prijs voor het betreffende aandeel was. Ik heb Bartho zijn kennis voor waar aangenomen en heb aan de hand van zijn site over de verschillende jaren aandelen gekocht van bedrijven zoals Procter & Gamble, Johnson & Johnson, AT&T, Unilever, Santander, Shell, AH, Coca Cola, McDonald’s en nog vele anderen.

Kennisgemaakt met ETF’s

Een paar jaar geleden werd ik, door de vele Amerikaanse blogs die ik lees, op ETF’s gewezen. Ik ben op zoek gegaan en erachter gekomen dat ook hier veel verschillen in bestaan. Daarbij kwam ik erachter dat er ETF’s zijn die zich speciaal richten op dividend. Voor mij een belangrijk selectiecriterium, omdat ik niet voor de koerswinst ga, maar voor dividendrendement. Ik ga voor inkomstengroei en niet direct voor vermogensgroei. De afgelopen jaren heb ik onze portefeuille voornamelijk verder uitgebreid met ETF’s. We hadden al veel aandelen en door het bijkopen van ETF’s doen we nu op meer verschillende vlakken aan spreiding. Als ik nu zou beginnen, zou ik starten met ETF’s en af en toe aandelen van een bedrijf kopen.

Waar bestaat het dan daadwerkelijk uit

Om toch een beetje inzicht te geven, kan ik wel beschrijven hoe ons portefeuille is opgebouwd. Op dit moment hebben we 52 verschillenden aandelen en ETF’s in ons bezit. De verhouding tussen Amerikaanse dollars en euro’s is 80/20. Deze verhouding geldt ook voor aandelen en ETF’s. Ons dividendrendement loopt van 2 tot 14%. Gemiddeld maken wij zo’n 5% dividendrendement op ons vermogen. De volgende ETF’s maken onderdeel uit van de portefeuille:

– UBS ETF DJ GL. SELECT DVD
– SPDR EUR DIV ARISTOCRATS
– INVESCO S&P 500 HIGH DIVIDEND
– GLOBAL X SUPERINCOME PREFER
– GLOBAL X SUPERDIVIDEND ETF
– ISHARES EURO DIVIDEND
– ISHARES INTERNATIONAL SELECT
– INVESCO S&P INTERNATIONAL DEV LW VOL
– MILLER/HOWARD HIGH INCOME EQ
– WESTERN ASSET GLOBAL HIGH INCOME

In deze lijst staan een aantal Amerikaanse ETF’s en deze mogen van de AFM, omdat er geen Nederlandse productbeschrijving van is, niet meer via Nederlandse brokers gekocht worden. Dit is wel jammer en hopelijk wordt dit een keer opgelost. Het is wel mogelijk om een account te openen bij een Amerikaanse broker om ze toch te kunnen kopen. Wij hebben dit nog niet gedaan.

Doe er je voordeel mee

Verder bouw ik onze posities in Europese aandelen en ETF’s verder uit, omdat we uiteindelijk met name van de euro gaan leven. Dit doe ik door uitgekeerd dividend in dollars om te zetten in euro aandelen of ETF’s. Ik hoop dat je hiermee wat ideeën kan opdoen. Houd er wel rekening mee dat onze portefeuille in de afgelopen 6 jaar is opgebouwd. Dus huidige koersen en dividendrendement kunnen nu minder interessant zijn om in te stappen. Onderzoek goed wat bij jou, je doel en je huidige portefeuille het beste past.

8 antwoorden
 1. Ethan
  Ethan zegt:

  Ik geniet iedere keer weer van je blogs. Ga zo door!

  Wel een vraagje: ik vind 5% een fors dividendrendement. Neem je dan niet een groot risico? Hoe veilig zijn deze dividendopbrengsten?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hogere rendementen zorgen voor hoger risico. Wij blijven aan spreiding doen, maar kiezen daarbij ook voor bedrijven met een hoger dividendrendement. Het blijft lastig om te bepalen of we hierdoor teveel risico nemen. Hoe zeker zijn bedrijven als Shell en ING? Ook met hoog dividend aandelen vanuit Amerika met een specifieke bedrijfsvorm, waardoor ze meer dividend uitkeren, is het mogelijk dat je meer risico loopt. Spreiding is toch wel het toverwoord en dan niet alleen in verschillende dividendaandelen, maar ook in huuropbrengsten en leningen in bedrijven via crowdfunding.

   Beantwoorden
 2. Henk
  Henk zegt:

  Hoi Petra, alweer een interessante blog en kijkje in jullie keuken. Het probleem van ETF’s zonder KID kan worden opgelost door het schrijven van putopties, aldus een lezer van Belegger.nl in het artikel “7 goedkope hoogdividend-ETF’s” (15 maart ’19). Succes gewenst.

  Beantwoorden
 3. Bartho Egberink
  Bartho Egberink zegt:

  Dag Petra, wat leuk om te lezen dat mijn site “mijngeldwerkt” je op het pad van dividend beleggen heeft gebracht. Ik kan je verzekeren, en dat zul je hoogstwaarschijnlijk beamen, dat deze strategie werkt en leidt tot jaarlijks stijgende dividend opbrengsten en dus een groeiend passief inkomen. Jaarlijkse dividend verhogingen zijn hierbij het geheime wapen. Veel succes met je site! Bartho

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Bartho,
   Ja dividendbeleggen heeft ons al heel veel gebracht. Jouw site heeft voor een ommezwaai in mijn denken gezorgd. Het werkt als een tierelier en ik hoop dat meer mensen het gaan ervaren. Ik doe in ieder geval mijn best. Jammer dat jouw site niet meer in de lucht is, maar ik snap dat het onderhouden ervan heel veel werk is. Dank voor het goede idee.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 4. Bensun
  Bensun zegt:

  Hi Petra,

  ik was van plan een Fund Coach rekening te openen en daar automatisch maandelijks geld op te storten. ik wou hiervoor een world index nemen en dacht aan de iShares Core MSCI World ETF.
  Kosten zijn 0.2%.

  Zou je deze aanbevelen of een andere?

  Groet, Bensun

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *