tegenhouden

7 redenen die ons tegenhouden om te starten met dividendbeleggen

Dividendbeleggen is slim

Beleggen is nog geen gemeengoed voor iedereen. Geld sparen is iets wat we wel doen, maar dit levert tegenwoordig niets meer op. Of je wilt of niet, het wordt hoog tijd om te gaan beleggen. Beginnen met het aankopen van dividend ETF’s is niet lastig, het zorgt voor rendement en heeft risicospreiding in zich. Ik zie genoeg voordelen, maar toch laat je je tegenhouden om te starten. Hieronder volgt een opsomming van mogelijke redenen en een uitleg om je daar niet door te laten belemmeren.

1. Al je geld kwijtraken

Natuurlijk kan je door geld te beleggen, geld kwijtraken. Beleggen op de beurs is risicovol. Als je al je geld belegt in één bedrijf dan kan je door een eventueel faillissement je volledige investering kwijtraken. Door te investeren in meerdere bedrijven wordt het risico om alles kwijt te raken kleiner. Door het aankopen van een ETF investeer je in een groot aantal bedrijven tegelijk.

Als één bedrijf in de ETF failliet gaat zorgt dit voor een lagere koers van de ETF, maar je raakt hierdoor niet gelijk al je geld kwijt. Het kan zelfs zo zijn dat een ander bedrijf het heel goed doet en deze verlaging opvangt. Al je geld kwijtraken is mogelijk, maar door spreiding verlaag je dit risico. Indien alle bedrijven in een ETF failliet gaan hebben we hele andere problemen om ons druk over te maken.

2. Spannend om te starten

Starten met iets nieuws is spannend, je bent bang voor het onbekende. Het is nieuw en je hebt er nog geen ervaring mee. De vraag is wat kan je gebeuren als je heel voorzichtig begint? Je kan natuurlijk tegen iets aan lopen dat je niet snapt en dan moet je dat vragen. Hoe erg is het dat je niet alles weet? Als je iets voor het eerst doet dan is dat eigenlijk niet meer dan logisch. Laat je niet tegenhouden door je comfortzone, maar breek eruit. Dat is het mooie van je comfortzone, hij wordt hierdoor vanzelf groter.

3. Beleggen is moeilijk

Over beleggen wordt vaak gewichtig gepraat. De vocabulaire is lastig en de moeilijke woorden vliegen je om je oren. Je kan je daardoor laten ontmoedigen, maar je moet je realiseren dat heel veel mensen ook gewoon maar praten en lang niet alles weten. Je hoeft met mijn strategie ook niet alles te weten. Je koopt aandelen van bedrijven waarvan jij denkt dat ze bestaansrecht houden en die al jaren een steeds hoger dividend uitkeren. Eenmaal aangekocht blijf je er verder vanaf en geniet je van het dividend. Meer is het niet.

Voor veel beleggers gaat het meestal om het behalen van koerswinst in plaats van het ontvangen van dividend. Willen ze deze koerswinst in geld omzetten dan is het moment van aan- en verkoop belangrijk. Om deze te bepalen zijn allerhande strategieën bedacht. Aan verschillende kenmerken kan je hierbij zien wat de koers van een aandeel in de toekomst waarschijnlijk gaat doen. Deze strategieën maken het beleggen moeilijk, maar het voorspellen van de toekomst blijft onzeker. Niemand heeft een glazen bol.

4. Ik ben niet slim genoeg

Geld beleggen op de beurs wordt gedaan door snelle jongens en bankmannen in blauwe pakken. Om te kunnen beleggen heb je dus veel specialistische kennis nodig en die heb ik niet. Vroeger was dit misschien wel zo, maar tegenwoordig wordt het steeds makkelijker gemaakt voor iedereen. Door de automatisering is beleggen heel eenvoudig geworden. Thuis vanachter je computer of gewoon op je telefoon kan je aandelen handelen op de beurs.

Natuurlijk moet je je er wel in verdiepen, maar het is geen rocket science. Met behulp van eenvoudige programmatuur is het aan- en verkopen van aandelen voor iedereen bereikbaar geworden. Wil je gewoon gebruik maken van de voordelen van het investeren van geld, dan kan dat op een heel laagdrempelige manier.

5. Zo simpel, waar zit het addertje onder het gras?

De laatste jaren worden we regelmatig geconfronteerd met financiële oplossingen die bij nader inzien toch niet zo mooi zijn als voorgespiegeld bij aankoop. Misschien heb jij ook wel zo’n product gekocht en waar je niet zonder kosten weer van afkomt. Je bent sceptisch geworden voor een simpele en doeltreffende manier van vermogen opbouwen en gelooft niet dat het mogelijk is.

Bij dividendbeleggen zit er geen addertje onder het gras. Natuurlijk zijn er kosten, maar geen onverwachte kosten en je kan stoppen wanneer je wilt. Je geld terugkrijgen is ook mogelijk, alleen moet je het verkoopmoment van je aandelen wel goed bepalen. Moeten verkopen tijdens een beurscrisis is niet handig. Bij dividendbeleggen koop je eigenlijk om niet meer te verkopen, maar het kan wel.

6. Vast te weinig geld om te beleggen

Met hoeveel geld moet ik beginnen, is een vraag die ik heel vaak krijg. Als je wilt beleggen dan heb je om te starten zeker veel geld nodig. Je hebt eigenlijk maar €100 nodig om te starten. Niks grote bedragen en beleggen is alleen voor de rijken. Beleggen is voor iedereen en het is de manier om ook rijk te worden.

7. Ja, dat is allemaal wel waar, maar…

Je kan naar excuses blijven zoeken en deze zal je altijd blijven vinden. Tijden veranderen en er zijn nieuwe ontwikkelingen. Meegaan met de tijd is nodig. De sociale media is niet meer weg te denken. Best even lastig in het begin, maar zelfs mijn moeder is er heel bedreven in geworden. Of de rente ooit gaat stijgen dat weet niemand en erop wachten kan nog lang duren. Stop met het verzinnen van excuses en begin gewoon.

Niet denken maar doen

Wat is jouw reden om niet te starten met dividendbeleggen? Heb ik je overtuigd of  heb je een hele andere reden waarom je het niet doet? Laat het mij weten. De stijgende rente laat nog op zich wachten, dus de hoogste tijd om te beginnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *