Depositocontracten, de cash carrousel werkt

Opbouwen cash carrousel

Meer dan een jaar geleden ben ik gestart met het opbouwen van een cash carrousel. Ik heb hierover geschreven in mijn blog De cash carrousel van Selmar. Wij leven van inkomen dat we ontvangen vanuit huurinkomsten en uit onze dividendportefeuille. Om eventuele crisissen te overleven houden wij ook een zekerheidsbuffer achter de hand. We hebben er nog geen gebruik van hoeven te maken, maar het geeft een goed gevoel om hem te hebben.

Zekerheidsbuffer

Onze zekerheidsbuffer hebben we gecreëerd om tegenvallers in ons inkomen op te kunnen vangen. De corona crisis had zomaar veel langer kunnen duren en hierdoor veel meer effect kunnen hebben op onze inkomsten. Om dan geen aandelen te moeten verkopen houden wij een buffer achter de hand. Deze buffer moet direct opneembaar zijn en is dus liquide. Met de huidige rente levert dit geen inkomen op en erger nog, door de inflatie wordt de buffer steeds minder waard.

Depositocontracten

Om nog iets rente te ontvangen en ervoor te zorgen dat we niet hoeven te betalen voor het stallen van ons geld zijn we ons geld via depositocontracten bij Bigbank gaan plaatsen. Afgelopen jaar hebben we iedere maand €2.000 van onze buffer in een depositocontract van een jaar gestort. Voldoende geld om, zeker nu, een maand te overbruggen. Hiervoor kregen we in de slechtste maanden 0,4% rente.

Een jaar verder

Afgelopen januari verliep het eerste contract en hebben we weer een nieuw contract van een jaar geopend. Het bedrag en de ontvangen rente hebben we hierin gestort en nog een extra €2.000. Volgend jaar januari komt er dus iedere maand €4.000 vrij en mocht het nodig zijn dan kunnen we hiervan geld consumeren. Is het niet nodig dan openen we weer een nieuw depositocontract van een jaar. We storten dan wel de rente door in het nieuwe contract, maar zullen de buffer niet nog groter maken.

Overdracht

Ik denk dat ik toch een soort boekhouder ben, want ik vind het leuk om zo’n systeem op te bouwen. Het eerste jaar heb ik ervoor gezorgd dat alle depositocontracten geopend werden. Aangezien ik dat op mijn partner zijn naam heb gedaan ontvangt hij de emails van het aflopen van de contracten en de vraag wat ermee te doen. Het fijne is dat hij zich er nu mee bezig houdt en het ook leuk vindt.

Start ook met depositocontracten

Aangezien de rente weer aan het stijgen is, sluiten we nu contracten af met 0,9% rente. Iedere maand komt er weer een contract vrij en kan je deze weer afsluiten met de hogere rente nu. Ontvingen we voor de eerste contracten €8 rente, voor de nieuwe contracten is dat nu €36. Het principe werkt, je hoeft er niet over na te denken en het gevoel is beter dan dat je geld alleen op een spaarrekening staat. Ik raad aan om allemaal je eigen carrousel te bouwen.

4 antwoorden
 1. Fabian
  Fabian zegt:

  Leuk om weer eens iets te lezen van je, dat je op deze manier toch nog iets aan rente opbrengsten kunt genereren, zonder je geld echt vast te zetten. Depositorente beweegt gelukkig sneller met de kapitaalmarkt mee dan de spaarrente. Alleen zie ik bij 12 maanden 0,8% staan ipv 0,9%

  Beantwoorden
 2. Coco Groothuis
  Coco Groothuis zegt:

  Ha Petra, ik ben benieuwd of je meerdere contracten kan plaatsen bij één bank, want als ik jouw methode volg, dan is er sprake van 12 contracten toch? En heb je die dan allemaal bij dezelfde bank? Vind dit wel een hele inspirerende manier om toch met zeer goede rente te sparen én er toch soort van maandelijks bij te kunnen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *