Wat betekent geld voor jou?

Zekerheid

Deze vraag werd me pas geleden gesteld. Voor mij zijn er meerdere betekenissen van geld en de eerste die in mij opkomt is in ieder geval werk. Het verschaft mij heel veel werk. Niet alleen door werkzaamheden voor mijn klanten, maar ook voor onze huishouding. Rekeningen betalen, administratie bijhouden, belastingaangiften verzorgen, beleggen en investeringen zoeken. Zorgen voor steeds meer passief inkomen. Het zou een volledige dagtaak kunnen zijn en daar zitten mijn werkzaamheden voor klanten nog niet bij. Ik verdien er dus mijn geld mee, maar het is ook een grote tijdvreter.

Geld betekent voor mij ook onafhankelijkheid. Ik ben al vrij jong gaan werken, zodat ik mijn eigen geld ging verdienen. Op deze manier zorgde ik ervoor dat ik op mezelf kon gaan wonen en niet meer afhankelijk was van mijn ouders. Ik ben wel gelijk gaan samenwonen. Met een contract waarin een duidelijke verdeling was vastgelegd, zodat we allebei onze eigen broek moesten ophouden. Alles samsam en mochten we uit elkaar willen dan was dat mogelijk zonder dat we van elkaar afhankelijk zouden zijn. Ik denk dat ik niemand nodig heb, ik kan heel goed voor mezelf zorgen.

Geld maakt dit voor mij mogelijk. Ik snap dat volledige onafhankelijkheid lastig te realiseren is, maar ook hierbij kan je je risico’s spreiden. Zelf geld kunnen verdienen is een belangrijke factor. Daarnaast zorgt passief inkomen ervoor dat ik minder afhankelijk ben van werk. Het opbouwen van vermogen in een huis zorgt voor minder vaste lasten en maakt dat ik minder geld nodig heb. Investeren in mezelf, in aandelen, in m’n huis en in m’n partner hebben een wisselwerking. Ze versterken elkaar en vergroten mijn onafhankelijkheid.

Geld is in ieder geval ook een middel om zaken te realiseren. Je kunt er anderen mee helpen, maar je kan ook je eigen leven leuker maken. Ik ben erg blij met onze boot en ook ons huis verhoogt de kwaliteit van mijn leven. Ik vind het fijn dat ik meerdere keren per jaar op vakantie kan en dat ik niet hoef na te denken of het geldtechnisch beter uitkomt om dat nieuwe paar laarzen pas volgende maand te kopen. Het geeft mij ook de vrijheid om anderen te helpen. Mijn geld zorgt ervoor dat ik zelf kan bepalen of ik wel of niet wil werken en of ik er geld aan wil verdienen.

Maar het belangrijkste wat geld mij geeft is een gevoel van zekerheid. De vraag die je dan kan stellen is: ‘In hoeverre bestaat zekerheid?’ Een ding is zeker, we gaan allemaal dood en alles wat we hier op aarde verzamelen kunnen we niet meenemen. Wat voor zekerheid denk ik dan te krijgen door geld? In ieder geval kan ik mijn gezondheid en het eeuwige leven er niet mee kopen. Zoals een vriend mij regelmatig aangeeft ‘Alles van waarde is weerloos’. De meest waardevolle zaken in het leven hebben niets met geld te maken. Dit neemt niet weg dat de zekerheid die ik voel door het hebben van geld mij rust geeft en daarom voor mij belangrijk is.

Als financieel planner gaat het niet alleen om het plannen van geld, maar om het realiseren van het door de klant gewenste leven. Hoe kan geld ingezet worden om dit te bereiken? Er zijn daarom planners die zichzelf life planner noemen, een betere benaming. Je klanten helpen om er achter te komen wat belangrijk voor ze is. Als duidelijk is wat geld voor ze kan betekenen, dan kan de planning gemaakt worden. Zelfs voor iets wat misschien maar een schijnzekerheid is!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *