Je wooncarrière of je vrijheid?

wooncarrière

Waarom stoppen met werken?

Pasgeleden mocht ik in theater het Kruispunt in Barendrecht een lezing bijwonen van Gerhard Hormann. Hij is met vervroegd pensioen en dit is mogelijk doordat hij versneld is gaan aflossen op zijn huis. Door rigoureus te besparen en goed te letten op zijn uitgaven hoeft hij niet meer te werken. Hij heeft hierover verschillende boeken geschreven. Ik vond het leuk om hem een keer te ontmoeten. Wat mij die avond verbaasde is dat de vragen die aan hem gesteld werden zo aanvallend waren. Eigenlijk snapten zijn toehoorders zijn keuze niet. Waarom stoppen, iedereen moet toch gewoon werken? Het lijkt er bijna op alsof ze het hem niet gunnen.

Noodzaak voor lagere kosten

Al zijn keuzes zijn ook zeker niet mijn keuzes. Het grote verschil zit erin dat hij met minimale uitgaven wil rondkomen, hij heeft geen luxe nodig. Het gaat hem alleen om de vrijheid. Ik let ook op de uitgaven om zo meer te kunnen sparen. Zodat ik met dat geld meer geld kan maken, passief inkomen. Vrijheid is belangrijk, maar ik wil ook voldoende geld hebben om leuke dingen te doen. Wij zijn hier al heel vroeg mee begonnen en Gerhard is hier pas een aantal jaren mee bezig. Bij hem is dit ontstaan vanuit een soort noodzaak, hij zag zijn ontslag naderen. Op dit moment wordt ons geld iedere dag steeds meer, terwijl hij goed in de gaten moet blijven houden of hij het gaat redden tot zijn ‘echte’ pensioen.

De wooncarrière bestaat ook

Ik werd die avond getriggerd door het woord wooncarrière, een mooi begrip. We wonen eerst thuis, we krijgen daarna een studentenkamer, huren onze eerste flat en kopen dan een gezinswoning. Eventueel gaan we daarna via de twee-onder-een kap en de vrijstaande villa naar ons landgoed, de wooncarrière. In hoeverre is het nu slim om te werken aan een wooncarrière? Gewoon huren en flexibel blijven, zodat je makkelijk kan verkassen. Geen risico’s lopen met onder-water-staan en restschulden of het aanschaffen van lastige financiële producten.

Huis kopen zorgt voor opbouw vermogen

Volgens Gerhard is een koophuis echter een belangrijk aspect om daadwerkelijk vermogend te worden. Ook om je woonlasten in de toekomst te kunnen verminderen moet je wel een beetje wooncarrière maken. Je moet in ieder geval de stap van huren naar kopen zetten. De verleiding is groot om je huis te verkopen en steeds groter te gaan wonen. Zeker bij stijgende prijzen op de woningmarkt. Verhuizen is duur, omdat je opnieuw gaat inrichten en het huis naar eigen smaak gaat aanpassen. Ook nemen de maandelijkse lasten toe: meer onderhoud, hogere energierekening, hogere hypotheek en hogere verzekeringen. Met een koophuis bouw je vermogen op, maar door steeds groter te gaan wonen worden je lasten ook meer.

Onze wooncarrière heeft niet meegewerkt

Onze wooncarrière heeft zeker bijgedragen aan de opbouw van ons vermogen. Wij hebben op de juiste momenten gekocht en verkocht en hierdoor aan wonen geld overgehouden. Dat geldt niet voor iedereen. Toch denk ik dat we meer geld hadden kunnen verdienen als we minder wooncarrière hadden gemaakt. Het verkopen is goed geweest, maar ons laatste huis had, net zoals ons vorige huis, beter een eengezinswoning kunnen zijn. Goedkoper in aanschaf, goedkoper in onderhoud en van het geld dat we dan over hadden gehouden, hadden we beter nog een woning kunnen kopen voor de verhuur.

Woongenot zorgt voor levensgeluk?

Het blijft lastig om te bepalen waar je goed aan doet, want onze huidige woning kan beter in de markt liggen dan de eengezinswoningen en daardoor meer in waarde gestegen zijn. Daarbij kan je ook de vraag stellen hoeveel het woongenot heeft bijgedragen aan ons levensgeluk. Door een minder duur huis te kopen waren we ongetwijfeld eerder financieel vrij geweest. Is het eerder bereiken van deze vrijheid waardevoller dan het ervaren woongenot? En hoeveel meer woongenot hebben we van ons huidige huis in plaats van een eengezinswoning? Lastige vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Daarnaast is dat voor iedereen ook weer anders.

Wij gaan kleiner wonen

Een ding weten wij nu wel zeker. Onze volgende stap in onze wooncarrière wordt een demotie. Wij hebben net als Gerhard geroken aan de vrijheid. Deze opgeven voor weer een groter huis is voor ons geen optie. Naast het feit dat de wooncarrière ons onze vrijheid kost, kost het ook veel vrije tijd. Tegenwoordig als ik grotere huizen zie dan zie ik alleen maar de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken. Nog niet eens gestopt met werken zoals Gerhard en ik word nu al lui.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *