Uitstelgedrag, wanneer neem jij een hap?

uitstelgedrag

Het is voor ons allemaal heel herkenbaar. Als we ergens tegen op zien dan stellen we het uit. Net zolang totdat uitstellen niet meer kan. We hebben er lekker tegen aan zitten hikken en als we het dan alsnog hebben opgepakt voelt dat als een enorme bevrijding. Het aanpakken van  je uitstelgedrag is onderwerp van studie. Brian Tracy (geïnspireerd door Mark Twain) heeft het ooit gedefinieerd dat je voor je dagelijkse planning eerst de kikker moet opeten. Heb je de lastigste klus van de dag gedaan, dan gaat de rest vanzelf. Het klopt, maar het daadwerkelijk toepassen blijft lastig.

Zo wilde mijn neefje al een tijdje echt gaan sparen. Een internetspaarrekening openen bij een andere bank, zodat het gespaarde bedrag niet direct zichtbaar is in zijn bankieren app. Daarbij ervoor zorgen dat er ook automatisch gespaard wordt na binnenkomst van zijn salaris. Hiervoor thuis even de tijd nemen om het in gang te zetten kwam er maar niet van. De motivatie om toch te beginnen werd wel gevoed, doordat zijn broer een mooie stap in zijn leven heeft gemaakt. Hij is getrouwd en is samen met zijn kersverse vrouw in hun mooie nieuwe koopwoning gaan wonen. Dat is iets wat hij zelf ook graag wilt en hij snapt dat het allemaal een hoop geld kost.

Ik heb hem mijn hulp al meerdere keren aangeboden, maar deze was nooit nodig. Nu, op de trouwdag van zijn broer was daar ineens de wil en hebben we gelijk de afspraak gemaakt om er samen even naar te kijken. Hij had mijn hulp niet nodig, maar het feit dat de afspraak stond zorgde ervoor dat het geregeld is. Het ijzer smeden als het heet is. Ik heb ernaast gezeten om de vragen die naar boven kwamen gelijk te beantwoorden,  zodat ze niet als excuus gebruikt konden worden om het toch nog maar niet te doen.

Zo heb ik pas geleden een stel nog wel met een kluitje het riet ingestuurd. Ze hadden me uitgenodigd om kennis te maken en te kijken waarbij ik ze zou kunnen helpen. Ze willen graag starten met het opbouwen van passief inkomen en mijn verhaal spreekt ze aan. In plaats van een concreet plan voor te leggen waarbij ik ze kan helpen, heb ik ze overstelpt met informatie en ze de mogelijkheid geboden om zelf aan de slag te gaan. Hadden ze de stap gemaakt om daadwerkelijk wat te gaan doen, is er toch weer een keuze mogelijkheid. Je heb niet veel nodig om het voorlopig weer voor je uit te stellen.

Ik heb hieruit geleerd dat het beter is om bij kennismakingsgesprekken het voortouw te nemen. De stap is gezet en ze willen aan de slag. Het feit dat ze zelf ook kunnen beginnen is bekend. Vaak is mijn e-book gedownload en daarin wordt mijn methode beschreven. De reden waarom ik aan tafel zit is omdat zelf doen voor hun geen optie is. Geen zin, niet weten waar te beginnen, een zetje nodig hebben, vertel het maar wat de reden is. In ieder geval moet ik ze bij de hand nemen, want dat is de enige echte manier om te helpen.

Het blijven uitstellen is in sommige gevallen minder erg. We weten dat de belastingaangifte eind april gedaan moet zijn. We wachten met z’n allen, maar in het laatste weekend van april maken we er allemaal opeens tijd voor. Voor je pensioen is dit een ander verhaal. Op het moment dat je er achter komt dat het moet, ben je te laat. Je wordt pas echt getriggerd als je dicht op het moment van de pensioengerechtigde leeftijd komt. Als je tegen de zestig loopt en eens gaat kijken hoelang je nog moet en hoeveel je daadwerkelijk gaat krijgen is het lastig om er nog wat aan te doen.

Een manier om hier wat aan te doen, is om je vervelende klusjes uit te besteden. Er maar tegen aan blijven hikken en het ontbreken van een duidelijke einddatum waarop het één en ander geregeld moet zijn, zorgt ongemerkt voor stress. Als je het gevoel hebt dat je wat aan je pensioen moet doen. Of als je benieuwd bent naar hoe jouw financiële situatie eruit ziet als het eenmaal zover is en je weet niet waar je moet beginnen, kan ik je helpen. Ik lust jullie kikkers rauw.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *