Permanente educatie
Om gecertificeerd te blijven ben ik toegetreden tot de groep mensen die aan permanente educatie moeten doen. Veel beroepsgroepen hebben hiermee te maken, zeker als er sprake is van een register. Vanuit de betreffende vereniging worden er eisen gesteld waaraan je ieder jaar moet voldoen indien je geregistreerd wilt blijven. Dit jaar is het voor de FFP nog makkelijk, want er is alleen een aanwezigheidsplicht voor een betreffende cursus nodig. Vanaf volgend jaar gaat dit veranderen en ben je verplicht een financieel plan op te leveren voor een specifieke casus.
Afgelopen week heb ik de benodigde cursus gevolgd om mijn certificering te kunnen behouden. In de cursus worden een aantal cases behandeld waar de wetswijzigingen van komend jaar in worden meegenomen. De meeste wijzigingen zijn bekend, want hierover wordt al veelvuldig gepubliceerd. In vergelijking met de hoeveelheid informatie die je kreeg tijdens een opleidingsdag voor financieel planner viel deze cursusdag mij erg tegen. Het vakgebied is zo breed en een beetje herhaling van stof over actuele onderwerpen had ik wel prettig gevonden. We kopen weer meer woningen, weten we allemaal nog hoe het zit met de hypotheken?
Voor mijn gevoel had de beschikbare tijd veel efficiënter gebruikt kunnen worden. De terugkomdag wordt niet gebruikt om zoveel mogelijk kennis op te doen, maar is meer een uitzitverplichting zodat je je aantekening aan het eind van de dag krijgt. Zowel voor de opleider als voor de cursist een weinig uitdagende opgave. Ik denk dat het maken van een casus hier verandering in gaat brengen. Er moet daadwerkelijk weer wat opgeleverd worden en dit zorgt aan beide kanten voor een uitdaging om de relevante kennis up-to-date te krijgen.
Gelukkig had ik les van iemand die, naast het lesgeven, ook als zelfstandige het vak van financieel planner uitoefent. De manier waarop hij zijn dienstverlening heeft ingericht is leerzaam voor mij. Hij maakt een financieel plan en daarbij verkoopt hij gelijk een abonnement. Dit abonnement geeft de klant het recht om al hun vragen te stellen via telefoon of mail en hij beantwoordt deze. Daarnaast komt hij ieder jaar een keer langs en kijkt hij of de gestelde doelen nog hetzelfde zijn en het plan op schema ligt. Zo niet, dan wordt het plan aangepast en hiervoor betaalt de klant apart.
Op deze manier heeft hij een vaste klantenkring waar hij alles van weet en mocht hun situatie wijzigen dan weten ze hem ook te vinden. Een mooi model wat voor hem en zijn klanten goed werkt. Door zijn eigen praktijkervaring had hij voor ons ook nog een aantal tips. Ik was er nog niet van op de hoogte en daarom wil ik ze jullie ook niet onthouden.
Er is een website in het leven geroepen waar je al je zaken met betrekking tot de overheid kan terugvinden: mijnoverheid.nl. Een handige site waar je met je digid kan inloggen en veel informatie kan vinden. Je kan zien wanneer je verhuisd ben, wat de WOZ-waarde van je huis is en je kan een melding krijgen wanneer je rijbewijs of paspoort verloopt. Ook je inkomen van de afgelopen jaren is zichtbaar. De belastingdienst stopt met de blauwe enveloppen, maar de berichten aan jou gericht zijn te vinden op deze site. Echt een aanrader om eens een keer op te kijken en in het vervolg te gaan gebruiken om zaken met betrekking tot de overheid te regelen. Wel shocking is dat ze echt alles van je weten. Leuke marketingdatabase, nog beter dan Facebook.
Als 2e tip kwam mijn docent met het feit dat het mogelijk is om voogdijschap te regelen zonder tussenkomst van een notaris. Voorheen was het vastleggen van de voogdijschap alleen maar mogelijk in het testament en moest je hiervoor een paar honderd euro betalen om dit te regelen. Sinds 1 april van dit jaar is het mogelijk om dit online te doen in het gezagsregister van de rechtbank. Ook hier kan je weer inloggen met behulp van je digid en kan je dus makkelijk vastleggen wie de voogd wordt van je kinderen. Specifieke wensen over bijvoorbeeld opvoeding, religie of scholing kan hierbij niet aangegeven worden. Mocht je dit wel willen dan moet dit nog altijd bij de notaris gebeuren.
Het bijblijven met de ontwikkelingen in je vakgebied is belangrijk. Neem je je vak serieus dan zal je zelf hier veel tijd en aandacht aan moeten besteden. Als ik het woord permanente educatie hoor dan moet ik altijd aan mijn zoon denken. Hij is ‘druk’ bezig met de HAVO met het idee dat leren eindig is. Hierna nog een vervolgopleiding, maar dan is het wel echt klaar. Iets ergers als permanente educatie bestaat volgens hem niet. Het feit dat je daarvoor kiest geeft in zijn ogen aan dat je het waarschijnlijk hard nodig hebt.
Daar zeg je het, het hoge woord is er uit, shocking dat ze alles van je weten. Ik wil dat veel wat mij aangaat graag privé houden en dat blijkt steeds minder mogelijk. Om het werkelijk schokkende te voorkomen ga ik daar maar liever niet eens kijken.
Ze hoeven het alleen nog te koppelen aan je dossier bij de huisarts, facebook en je klantenkaart van de supermarkt en ze weten alles van je :-)
Weet je dat ik daar slapeloze nachten van kan hebben, niet dat iets heb uitgehaald dat het daglicht niet kan verdragen. Dan heb ik nog liever de chip in mijn lichaam die door bevoegden kunnen worden uitgelezen. Maar ik schrok met rot toen ik mijn naam googelde en scripties, reacties in tijdschriften maar ook mijn huisadres met foto en telefoonnummer, politieke voorkeur, waar iedereen z’n conclusie uit kan trekken of ze me willen belagen.
Ik zou in ieder geval dan niet persoonlijk gaan bloggen, dan weten ze nog meer van je :-) Ik vond het in het begin best spannend.
Ben het helemaal metbje eens over de verplichte uitzitdagen.
Als je in het register financieel echtscheidingsadviseur staat krijg je 1x per twee jaar een casus. Ik heb dit nu twee keer moeten doen en is echt super leerzaam weer om al die stof in te duiken. Ik ben er erg blij mee en verwacht dat het meer toevoegd dan de uitzitdagen.
Ik heb er ook vertrouwen in dat het een goede ontwikkeling is binnen de FFP.