dagelijkse gewoontes

Helpen jouw dagelijkse gewoontes je verder?

Dagelijkse gewoontes zijn handig

In mijn blog kleine aanpassingen zorgen voor grote veranderingen heb ik geschreven over het aanleren van goede gewoontes. Je hebt in de loop van de tijd verschillende dagelijkse gewoontes aangeleerd, deze zitten in je structuur. Zo poets je zonder erbij na te denken iedere ochtend je tanden. Het is belangrijk om te kijken of je gewoontes op de lange duur positieve of negatieve effecten hebben. Ik heb mijn gewoontes eens onder de loep genomen en ik vind dat ik goed bezig ben.

Mijn goede gewoontes

Veel van mijn dagelijkse gewoontes hebben op meerdere vlakken een goede uitwerking. Ze zorgen voor minder stress, het scheelt kilo’s op de weegschaal, maar ook hou ik geld in mijn portemonnee. Het wil niet zeggen dat ik er nooit van afwijk, maar het grootste gedeelte van de tijd hou ik mij er aan. Dat klinkt misschien alsof het lastig is, maar zo ervaar ik het niet. Het zijn echt gewoontes, ze zitten in mijn structuur en ik doe ze op de automatische piloot.

 • Ik pak in het dorp altijd mijn fiets. Ik probeer zoveel mogelijk de auto te laten staan.
 • Ik drink door de week geen alcohol, alleen af en toe bij bepaalde gelegenheden. Een paardenmarkt of zo.
 • Ik ontbijt iedere morgen met havermout, lijnzaad, walnoten en fruit. Meestal maak ik de havermout aan met water, maar soms met kwark.
 • Ik eet zo vaak mogelijk volkorenbrood en ben gestopt met hagelslag en vleeswaren.
 • Ik drink overdag thee en ’s avonds twee bakjes koffie. Ik heb mezelf aangeleerd mijn koffie of thee zonder suiker en melk te drinken. Heel af en toe laat ik mij nog wel eens verleiden tot een koffie verkeerd.
 • Ik drink geen frisdrank, maar altijd water.
 • Taart, koekjes en chocolade neem ik alleen als ik op visite ben of visite krijg. Op andere momenten blijf ik daar zoveel mogelijk van af. Alleen ga ik nog wel eens voor de bijl met stroopwafels bij de koffie. Ik eet in ieder geval op een avond geen heel pak meer op zoals vroeger.
 • Iedere dag zoek ik een vorm van beweging op. Ik ga hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen of doe aan yoga.
 • Ik kook zoveel mogelijk zelf, in ieder geval 5x in de week met veel groenten.
 • Ik ruim mijn spullen achter mijn kont op en hou mijn huis schoon. Iedere keer een beetje in plaats van alles in 1x. Gewoon bijhouden, ook de was.
 • Zoals ik met mijn huishouden omga zo doe ik dat ook met mijn administratie. Post wordt gelijk weggewerkt en rekeningen gelijk betaald.
 • Iedere dinsdag en donderdag plaats ik een blog op mijn website.
 • Iedere dag lees ik, zowel de krant als ook altijd een stuk in een boek. Hierdoor lees ik minimaal een boek in de week.
 • Mijn telefoon gaat niet mee naar de slaapkamer, ik heb gewoon een wekker.

Onderhanden werk

Er zijn ook nog bezigheden die ik wil toevoegen aan mijn gewoontes maar die nog veel moeite kosten. Ik probeer deze aan te leren en hou per dag bij of het gelukt is of niet.

 • Iedere dag mediteren.
 • Alleen chips en nootjes eten tijdens visites.
 • Stoppen met tv kijken. Zomers op de boot mis ik de tv niet, maar in de winter thuis gaat hij gemakkelijk aan. Ik kijk geen Netflix, daar ben ik nooit aan begonnen.
 • Minder vlees, meer vegetarisch en minimaal 1x per week vis eten.
 • Om 22.00 uur naar bed en om 6.30 uur eruit. Het is nu vaak een uur verschoven.
 • Iedere dag een blog schrijven, zodat ik een buffer opbouw.
 • Geen vragen stellen aan mijn zoon. Teveel vragen gesteld en hierdoor snel irritatie, zelfs bij de huis-tuin-en-keuken vragen.
 • Korter en minder warm douchen.

Op mijn wensenlijstje

Daarbij zijn er ook nog voldoende verbeteringen mogelijk die op mijn lijstje staan, maar waar ik nog niet actief aan werk. Ik wil wel, maar blijkbaar nog niet graag genoeg.

 • Als iets open is, dan hoeft het niet gelijk op. Pakjes met chips en nootjes die open zijn daar kan ik niet van afblijven. Dicht is geen probleem.
 • Meer structuur in mijn sociale media en email gebruik. 2x per dag tijd voor vrijmaken in plaats van heel de dag door.
 • Bijhouden van een dagboek, voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Bijhouden wat goed of fout gaat en waar ik dankbaar voor ben.
 • Meer goede gewoontes voor een blogger inbouwen.
 • Minder dwangmatig de puzzels uit de krant moeten maken.
 • Iedere dag yoga oefeningen doen.

Wat zijn jouw gewoontes?

Dagelijkse gewoontes maken het leven eenvoudiger. Je hoeft  er niet over na te denken, je doet ze gewoon. Het is dan wel belangrijk dat je gewoontes op lange termijn een positieve impact hebben op je leven. Hoe zit het bij jou? Helpen jouw gewoontes je verder? Leer jezelf kennen en doe een inventarisatie. Dagelijkse gewoontes die niet goed voor je zijn kan je aanpassen. Door kleine veranderingen door te voeren kan je op termijn voor grote verbeteringen zorgen. Ongemerkt afvallen, fitter worden en geld sparen. Leuk om mee aan de slag te gaan.

2 antwoorden
 1. Josien
  Josien zegt:

  Zo ontzettend waar Petra, mooi ook dat je het zo concreet maakt kan me er helemaal in vinden! Wat ik ga doen is het ook eens voor mezelf opschrijven zodat het in beeld heb. Een van de gewoontes die ik toegevoegd heb, is elke dag stokeren. Was me nog nooit gelukt. Wat zal mijn tandarts verbaasd zijn je hebt me weer een stap verder in actie gezet. Nu aan de slag met telefoon uit de slaapkamer. En keuze maken in nieuw aan te kopen dividendaandelen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *