Moeten stoppen met moeten

moeten

Uitstelgedrag

Het voelt als een onmogelijke opgave voor mij, niets meer moeten. Zelfs het niet meer moeten is nog een moeten. Graag zou ik meer rust willen ervaren, maar het valt niet mee. Altijd is er een knagend gevoel van onrust in mijn buik, er is namelijk voldoende wat gedaan kan worden. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar ik stel de werkzaamheden uit en dit zorgt voor onvrede. Ik zie er tegenop en/of ik heb er geen zin in. Puntje bij paaltje moet ik van alles, doe ik veel minder en neem dat mezelf kwalijk.

Eigenlijk geen probleem

De gewone gang van zaken om ons huishouden te laten draaien zorgt niet voor problemen. Alles wat hiervoor gedaan moet worden, wordt gewoon gedaan. Hierbij heb ik geen last van uitstelgedrag. Het moeten dat bij mij voor onrust zorgt zijn activiteiten afkomstig van doelstellingen die ik mijzelf allemaal opleg. Op zoek naar meer geluk en mijn leven zinvol en succesvol te laten zijn, lees ik boeken en blogs om mezelf verder te ontwikkelen. Dit zorgt voor voldoende inspiratie om verder aan mezelf, mijn website, mijn beleggingen te werken. Hele actielijsten kan ik hiermee vullen.

Goede voornemens

Iedere avond neem ik mij voor om morgen actief met mijn lijsten aan de gang te gaan. Vroeg uit bed en vroeg naar bed. Een goede ochtendroutine, eerst de moeilijke klus, 2x per dag email lezen, geen sociale media. Wil je wat bereiken dan zal je er wat voor moeten doen. Ik weet er alles van, toch lukt het mij niet om meer uit mijn handen te krijgen. Het werkt zelfs contraproductief. Van alles moeten en het niet doen werkt verlammend. Wil ik het wel echt?

Tijdelijk niets moeten

Ik heb bedacht dat ik voorlopig niets meer moet en alleen dingen oppak waar ik zin in heb. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat dit ook daadwerkelijk kan. Daarbij is de kerstperiode een goed moment om tijd voor jezelf te nemen. Het niets meer moeten valt mij niet mee. Ik heb het gevoel dat ik mijn kostbare tijd verspil en moet mezelf iedere keer vertellen dat dit goed is. Veel verandert het nog niet. De onrust van het vele moeten zit verankerd in mijn systeem en is daar niet zomaar uit. Een legpuzzel maken helpt wel om mijn gedachten te verzetten, maar daarna komt de kater van de verloren tijd.

Druk van buitenaf

De sociale media helpt ook niet mee. Heb ik daadwerkelijk wat rust gevonden en tijd genomen voor mezelf, dan is het niet fijn om daarna op Facebook, LinkedIn en Instagram te zien wat anderen allemaal hebben gedaan en bereikt. Iedereen is goed bezig en het leven gaat aan mij voorbij. Ik snap dat het alleen de leuke momenten van een hele grote groep zijn en dat er veel meer mensen zijn waar het leven ook even niet zo spannend is. Het kwaad is dan al geschiet, ik ben ontevreden met mezelf en moet weer van alles.

Hulp gezocht

In mijn kast heb ik al een tijdje het boek Moeten maakt gek van Albert Ellis en Wouter Backx staan. Met dit boek kan ik stap voor stap inzichten en vaardigheden verwerven om mijn gedachten, gevoel en gedrag mee te veranderen, zoals ik het wil. Dit klinkt goed. Ik ben wel op het punt beland, dat ik er graag aan wil werken om er minder last van te hebben. Of mijn moeten mij gek maakt weet ik niet, maar ik word er wel gek van. Mijn moeten heeft me ver gebracht, maar om verder te komen zal ik het los moeten laten. Er op vertrouwen dat het rust gaat geven en mogelijk nog veel meer.

2 antwoorden
 1. Onno
  Onno zegt:

  Hi Petra,

  wat een zwaarmoedig einde van het jaar :o)

  Ik zou juist zeggen dat het zonde van de spaarzame tijd is om je bezig te houden met dingen die ‘moeten’ in plaats van dingen die je leuk vindt in het leven. De meeste mensen moeten 40 uur per week werken om uberhaupt de rekeningen te kunnen betalen. Als je daar aan ontsnapt bent, heb je al meer gepresteerd dan 99% van de mensen in hun hele leven zullen doen.

  Ik kan ook vol bewondering kijken naar mensen die heel veel bereiken in hun leven, maar tegelijktijd ook naar mensen die ervoor kiezen om te leven zoals ze dat zelf willen; je dagen doorbrengen met surfen, klimmen, snowboarden of bijvoorbeeld teruggetrokken afgezonderd van de maatschappij leven ergens in de wildernis. Het is ook een vorm van succes om het leven te kunnen leiden wat je zelf graag wilt, zonder daarbij je stempel op de wereld te willen drukken. Het vergt ook lef dingen anders te doen dan anderen. Beide manieren van leven hebben ook minder leuke kanten en zijn waarschijnlijk alleen vol te houden als je veel dingen doet die je zelf heel leuk of interessant vindt.

  Als het van nature niet in je zit om de wereld te willen veranderen en in het middelpunt van de aandacht te staan, denk ik dat je er doorgaans niet gelukkiger van wordt jezelf toch zo’n situatie in te dwingen, ook al zeggen al die zelf-hulp boeken dat je zoveel meer kunt bereiken.

  Geniet van je vrije tijd en hele fijne feestdagen voor jou en je lezers.

  – Onno

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Onno,
   Ja klopt, tijd is te kostbaar om niet te doen wat je wil. Moeten is echt een probleem voor mij. Ik hoop door bewust niet te moeten rust en tijd te krijgen om te bepalen wat ik wil en dat gewoon te gaan doen. Gelukkig heb ik een partner die wel alleen doet wat hij wilt, dus ik heb een goed voorbeeld thuis.

   Jij ook fijne dagen met je gezin. Veel geluk, gezondheid en succes voor 2020.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *