Hoelang lukt het jou om geen kleding te kopen?

kleding kopen

Zo goed als niets gekocht

Ik heb het niet aan de grote klok gehangen, maar ik heb wel bewust een jaar lang minder kleding gekocht. Reden hiervoor is dat ik graag wil consuminderen en ook wil bijdragen aan een beter klimaat. Afgelopen week heb ik mijn kostenoverzicht bijgewerkt en ik heb afgelopen jaar ongeveer €500 uitgegeven aan kleding. Hier zitten 2 paar hardloopschoenen en een paar Timberlands bij inbegrepen. Oftewel ik heb op deze schoenen, 2 t-shirts en een sweater na geen kleding aangeschaft. Als ik er zo op terugkijk is mijn poging best goed geslaagd. Nog een tweede jaar er aan vastplakken zal vast minder goed gaan.

Eerst de voorraad op maken

Ik denk dat het met kleding hetzelfde werkt als met boodschappen. In de programma’s op tv, waar ze je van je schulden proberen af te helpen, krijgen ze een budget voor de weekboodschappen. De eerste maand is dit nooit een probleem, want dan is er nog voldoende voorraad in de kasten aanwezig en deze eet je dan op. De tweede maand is een groter probleem, want dan raakt de voorraad uitgeput en wordt het echt budgetteren. Ik denk dat dit met kleding voor een jaar hetzelfde werkt. We hebben voldoende in onze kast hangen om ons, zonder voor schut te lopen, een jaar gevarieerd te kleden. Het 2e jaar is pas de echte uitdaging.

Alleen vervangen

Ik heb de regel dat als ik iets nieuws koop ik er iets anders voor moet wegdoen en dat werkt goed. Kleding wegdoen waar nog niets mis mee is vind ik zonde. Als ik dus iets nieuws wil kopen en dit wil vervangen voor een kledingstuk dat in de kast hangt, dan is het lastig te bepalen welke ik weg moet doen. Aangezien ik meestal kwaliteit koopt, blijven de meeste kledingstukken gewoon goed en vind ik het zonde om weg te doen. Daarbij heb ik ook kledingstukken die nog bijna niet of misschien zelfs ongedragen in de kast hangen. Als je niets nieuws wil kopen, bekijk je deze kleding opeens met andere ogen. Meestal niets mis mee en gewoon goed draagbaar.

Kleding weg doen

Mijn zoon is nog in de groei en er zijn kledingstukken waar hij uitgegroeid is. Laat het nu net dit jaar zijn dat deze kleding, die hij niet meer past, mijn maat is. Op deze manier heb ik dit jaar toch nog een jas en een trui aan mijn garderobe toegevoegd. Als kleding niet meer past is het duidelijk dat het weg kan. Maar wanneer voldoet kleding niet meer? Sokken waar de gaten in vallen is ook makkelijk, maar wanneer kan mijn spijkerbroek niet meer. Als ik moet wachten op gaten, dan hoef ik voorlopig nog geen nieuwe broeken aan te schaffen.

Weinig variatie

Ik draag graag spijkerbroeken en een trui en hoef er niet volgens de laatste mode bij te lopen, dat maakt het wel makkelijker om niets nieuws te kopen. Toch is het wel lastig, want in je omgeving is het heel normaal dat je regelmatig wat anders aan hebt. Variatie in kleding is de norm geworden en een paar dagen dezelfde kleding aan is eigenlijk raar. Als wij in het buitenland zijn heb ik hier minder last van. Ik wil niet teveel bagage meenemen maar ook niet teveel wassen. Weinig variatie dus, maar geen probleem want ik ken er ook niemand. Geen last van de sociale controle.

Kleding minder belangrijk

Voor mij is het belangrijk dat mijn kleding schoon is, lekker zit en dat ik mij er goed in voel. Kleding kopen is geen hobby van mij en eigenlijk zou ik er, net als Mark Zuckerberg, niet teveel mee bezig willen zijn. Gewoon een paar dezelfde spijkerbroeken en t-shirtjes om keuzestress te vermijden en niet te vaak te hoeven wassen. Best lastig als je vriendinnen hebt die lol hebben in winkelen en graag zichzelf leuk kleden. Door dit nu te delen vestig ik aandacht op mijn kleding en dat gaat het niet makkelijker maken. Ik wil er graag bij horen en niet teveel opvallen. Twee jaar zonder nieuwe aankopen in mijn garderobe gaat denk ik niet lukken. Heb ik er toch nog een uitdaging van gemaakt. Hoelang kan jij het kopen van kleding uitstellen?

4 antwoorden
 1. Josien
  Josien zegt:

  Een van de dingen die ik probeer zoveel mogelijk te doen naast de tips die jij geeft. Alleen in de uitverkoop te kopen. Want ik weet dat aan het einde van het seizoen mijn favoriete schoenenmerk alles voor de helft weg doet en ik heb het nu niet nodig. Dus ik kan er op wachten;-) en dat hoeft bij mij ook niet elkaar jaar.
  Hetzelfde voor een kledingmerk dat eerst uitverkoop heeft en dan nog een keer over de 50% korting 25% korting doet, daardoor koop je mooie dingen voor een goede prijs.

  Beantwoorden
 2. Hermien - KouweKleren
  Hermien - KouweKleren zegt:

  Mooi om over na te denken! Over drie weken zit mijn jaar van geen kleding, schoenen en tassen kopen erop. Ik koop nu bijna 5 jaar bewust (alleen tweedehands of eerlijke kleding) en ik heb werkelijk meer dan genoeg om gevarieerd voor de dag te komen. Voorlopig blijft de hand dan ook lekker op de knip, is het plan. Mijn spijkerbroek ligt op de repareerstapel, alleen aan een tweetal nieuwe onderhemdjes ben ik toe. De huidige dateren in elk geval nog van voor mijn bewuste koopgedrag en zijn zo uitgelubberd dat ze niet meer voldoen. Ik heb sinds dit jaar meer waardering voor mijn kleding dan ooit en ik geniet extra van al het moois in mijn kast.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *