Mijn favoriete dividendaandeel is Realty Income

Reality Income

Vraag vanuit een lezer

Pas geleden kreeg ik de vraag van een lezer wat mijn favoriete dividendaandeel was. Een vraag waar ik niet direct het antwoord op had. Wat maakt een aandeel favoriet? Is dat alleen het aandeel met het hoogste dividendrendement of zijn er nog meer zaken die daarbij belangrijk zijn. Ik heb er wel eventjes over nagedacht, maar voor mij is er maar 1 echte winnaar. Het aandeel dat ervoor gezorgd heeft dat ik daadwerkelijk het principe van passief inkomen en de mooie werking van het herinvesteren van het dividend ben gaan ervaren. Om die reden natuurlijk goud waard.

Aandeel met maandelijks dividend uitkering

Het betreft het aandeel van Realty Income, een Amerikaans bedrijf dat belegt in vastgoed. Het wordt verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE) met de code (ticker) O. Ze noemen zich ‘The Monthly Dividend Company’, het was ons eerste aandeel wat maandelijks dividend uitkeerde. Zeker als je net begint om passief inkomen op te bouwen met dividendaandelen, dan stimuleert het maandelijks ontvangen van dividend het nog meer willen hebben. Daarbij herinvesteerde ik het ontvangen dividend gelijk en zag op deze manier mijn passief inkomen maandelijks groeien. Het is net als bij afvallen. Een dieet met direct resultaat stimuleert het volhouden.

Jaarlijks verhogend dividend

Het dividend wat uitgekeerd wordt, is een vast bedrag per aandeel. Veel bedrijven verhogen dit bedrag per aandeel jaarlijks. Als je niets bijkoopt blijft je hoeveelheid aandelen gelijk en zorgt het verhogen van het dividendbedrag ervoor dat je jaarlijks steeds meer dividend ontvangt. Het passief inkomen groeit hierdoor en dit zorgt ervoor dat je geen last van inflatie hebt. Het is daarom belangrijk om bedrijven te zoeken die al jaren dividend uitkeren en dit ook verhogen. Realty Income behoort hierbij tot de toppers.

Enorme koerswinst

Het dividend stijgt, maar ook de koers van het aandeel kan stijgen, zoals het geval is bij Realty Income. Hierdoor is het huidige dividendpercentage (dividendbedrag/koers) 3.75%, maar ontvangen wij 6,5%. Ons percentage is veel hoger, omdat we een koerswinst van 75% op dit aandeel hebben gerealiseerd. Onze aandelen zijn bijna in prijs verdubbeld, de aandelen zijn de laatste jaren erg in trek. Mocht de beurs instorten dan wordt ons huidige dividendrendement minder, maar dit verandert niets aan het dividendinkomen dat we ontvangen. Het voordeel van een koersdaling is dat we weer aandelen kunnen bijkopen in de uitverkoop. Bij een koersdaling stijgt het dividendpercentage van het huidige aandeel, namelijk een zelfde uitkering bij een lagere koers. Dit maakt het aandeel weer aantrekkelijker.

Vooral niet verkopen

Je kan nu natuurlijk denken, zo dat is een goede winst die zullen we eens even contant maken. De kunst is om er vanaf te blijven. Op het moment dat ik mijn aandelen verkoop heb ik wel geld verdiend, maar ben ik een deel van mijn maandelijks inkomen kwijt. Ik maak daarbij kosten en wil ik mijn spreiding houden in mijn portefeuille dan zal ik aandelen van een vergelijkbaar bedrijf moeten kopen. Het is net als in de huizenmarkt, je kan je huis nu goed verkopen, maar je betaalt ook meer voor je nieuwe huis. Betaal je niet meer, dan is er wat met het huis aan de hand. Voor aandelen in dezelfde markt geldt hetzelfde.

Steeds minder risico

Dividendaandelen verdienen zichzelf op termijn terug, maar dan moet je ze niet verkopen. Van het geld dat ik geïnvesteerd heb in Realty Income, ontvang ik al 5 jaar dividendinkomsten. Hiermee heb ik al 30% van mijn investering terugverdiend.  Maar de allerbelangrijkste reden om ze te houden is, omdat het mijn inkomen is. Wil je met aandelen gokken op koerswinst, zorg dan voor een aparte rekening. Dividendaandelen koop je voor het dividend. Eenmaal gekocht niet meer verkopen. Realty Income zorgt voor een goed stijgend dividend, geeft stabiliteit in mijn portefeuille en keert maandelijks geld uit. Beter kan niet. Wat is jouw favoriete aandeel?

10 antwoorden
 1. Johanna
  Johanna zegt:

  Dag Petra, Hobby matig doe ik wat met aandelen en ETF’s. Door het uitproberen ontdek je vanalles. Dus ik let o.a. op de kosten etc.. Nu las ik in een blog van Erica Verdergaal dat het interessant is om te beleggen in indexfondsen of ETF’s waarvan de dividendbelasting wordt teruggevraagd, want dat verhoogt je rendement met bijvoorbeeld 0,4% per jaar. Maar hoe kom je daar achter en hoe doe je dat?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   ik neem aan dat de blog waarnaar je verwijst “Beleggen met John 2” is.
   De genoemde bedrijven BrandNewDay en Meesman zijn door de belastingdienst aangemerkt als fiscale beleggingsinstelling. Zij moeten van het uit te keren dividend 15% belasting inhouden en als particulier kan je die 15% weer van de belastingdienst terugvragen bij het invullen van je aangifte. Op die manier krijg je dus alle dividend in handen en heb je 0% dividendlekkage. Van dividendlekkage wordt gesproken als je niet de volledig ingehouden dividend belasting terug kan vragen.
   Als je zelf Nederlandse dividendaandelen hebt (waar bij uitkering ook 15% dividendbelasting ingehouden wordt), kan je die op dezelfde manier via je belastingaangifte terugvragen.
   In andere landen kan een hoger of lager belastingpercentage op dividend gelden (zie bijvoorbeeld de informatie op Wikipedia). Bij buitenlandse aandelen ben je afhankelijk van de gemaakte afspraken ter voorkoming van dubbele belastingheffing tussen Nederland en het desbetreffende land. Op de site van de Belastingdienst kan je die terugvinden.
   In het kader van mijn favoriete aandeel O uit Amerika, is het belangrijk dat je via je broker het zogenaamde W-8BEN formulier invult zodat je gebruik kan maken van de gemaakte afspraken en dus dubbele belastingheffing voorkomen wordt.
   Om samen te vatten n.a.v. je vraag:
   – hoe kom je erachter?
   1) achterhaal het land van herkomst van het bedrijf of fonds van het aandeel of de ETF
   2) bekijk de informatie op de genoemde sites
   – hoe doe je dat?
   1) bij je broker een overzicht opvragen van de ingehouden belasting per land
   2) vul je belastingaangifte in met de ingehouden belasting per land
   Succes,
   Petra

   Beantwoorden
  • Simone
   Simone zegt:

   Hoi Petra, in zie dat Realty income nu erg laag staat (ongetwijfeld vanwege Corona). Zou je adviseren om nu aandelen te kopen of is het nu niet veilig? En kan dat gewoon via DeGiro? Ik heb net een account geopend namelijk en ben eigenlijk blanco
   In beleggen. Voel wel iets voor Realty Income!

   Beantwoorden
   • Petra Regoort
    Petra Regoort zegt:

    Hoi Simone,
    Aandelen kopen is nooit veilig, je kan je geld kwijtraken. :-) Wat het juiste moment is om aandelen te kopen weet je eigenlijk nooit. Gespreid voor hetzelfde bedrag aankopen zorgt ervoor dat je gemiddeld goedkoper aankoopt. Je koopt veel als de koers laag is en minder als de koers hoog is.
    Voorzichtig beginnen en kijken of beleggen wat voor je is.
    Over Realty income heb ik net een blog geschreven: Realty Income kopen of niet kopen?

    Groet,
    Petra

    Beantwoorden
 2. Robert Pool
  Robert Pool zegt:

  Hallo Petra, Ik denk naast Realty Income Corp. ook aan Main Street Capital. Ik zie wel dat het risicoprofiel hoger is. Heb je mening over dat dividend aandeel?

  Groet

  Beantwoorden
 3. Don
  Don zegt:

  Interessant om zo’n topper te ontdekken!

  Bij het opzoeken van de koers zag ik dat hij momenteel flink in waarde gedaald is (ook logisch gezien de huidige omstandigheden). Veel bedrijven moeten hun omzetten inleveren en zullen hun dividend moeten verlagen of zelfs schrappen. Is de ETF hierbij nog goed geprijsd om aan te schaffen op dit niveau, en kun je een zelfde dividend rendement verwachten in de komende maanden /jaren? Of kan het dividend rendement nog verder gaan dalen?

  Bedankt!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *