Een gratis ETF

Eenvoudig starten

Een jaar geleden ben ik gestart met een instructie voor het dividendbeleggen via DEGIRO. Dit om te laten zien dat het heel eenvoudig is om te starten met beleggen, zeker nu het mogelijk is om dit te doen via ETF’s. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Door een ETF te kopen, koop je van verschillende bedrijven aandelen in een keer tegelijk een heel klein deel van die aandelen. Op deze manier spreid je risico. Een ETF is een soort van fonds, maar omdat het standaard een index volgt heb je er geen fondsbeheerder voor nodig. Het aan- en verkopen van aandelen van een fonds kan hierdoor geautomatiseerd worden. Dit zorgt voor lagere beheerkosten. Ik ben begonnen met €110 voor het aankopen van de ETF van Ishares onder de tickernaam IDVY. Na een paar maanden heb ik mijn maandbedrag met €110 opgehoogd en koop nu ook iedere maand van Ishares ISPA. Ik heb het consequent volgehouden om te laten zien wat je dan in een jaar opbouwt.

Ben je risicobestendig?

Een paar maanden geleden heeft de beurs behoorlijk last gehad van het coronavirus en dit geeft een extra leereffect aan mijn instructie. Als alles goed gaat en de bomen groeien tot in de hemel, dan is er geen twijfel over mogelijk dat beleggen leuk is. Ben je vorig jaar gelijk met mij begonnen dan heb je nu ervaren dat je geld ook minder waard kan worden. Zo in het begin van je beleggingscarrière is dat best fijn, het is gelijk een goede testcase. Als je hiermee om kan gaan, dan komt het met het beleggen van jou wel goed. Hieronder volgt de waarde van mijn aandelenportefeuille van 9 maart 2020. De beurs was wel al ingestort, maar het dieptepunt voor mijn portefeuille was nog niet bereikt.

gratis ETF

Maandelijkse aankopen

Het effect van gespreid aankopen wordt op deze manier ook gelijk aangetoond. Voor €220 kon ik aan het eind van vorig jaar nog 9 ETF’s kopen. Terwijl na het instorten van de beurs ik maandelijks voor hetzelfde bedrag 11 ETF’s kan aankopen. Ik sta nog wel in de min, maar door consequent bij te blijven kopen hoop ik mijn totale verlies sneller goed te maken. De nieuwe goedkopere aankopen zorgen voor een lagere gemiddelde aankoopprijs van mijn ETF’s. Hieronder volgt het scherm van mijn portefeuille na de aankoop in maart. Bij GAK (gemiddelde aankoopprijs) kan je zien dat door mijn aankopen deze prijs gedaald is.

Gratis ETF

Het grootste nadeel van deze beurscrash zijn de consequenties voor de uitkering van het dividend. Voor mijn tot en met juni aangekochte 81 IDVY ETF’s had ik met het dividend van vorig jaar 81 * €0,8227 = €66,64 ontvangen. Helaas moet ik het nu met 81 * €0,2484 = €20,12 genoegen nemen. Voor mijn 45 ISPA ETF’s zou ik met het rendement van vorig jaar 45 * €0,5190 = €23,35 ontvangen in plaats van de 45 * € 0,2738 = €12,32. Niet fijn dat het gebeurt, maar als je net begint is het wel een goed leermoment. Toch zorgt dit dividendrendement ervoor dat ik toch nog bijna van beide ETF’s een gratis ETF ontvang. Ik ervaar wel dat voornamelijk de Europese bedrijven minder dividend uitbetalen. Dit komt door het beleid van de ECB. Mijn Amerikaanse aandelen en ETF’s hebben nog niet veel dividend geschrapt. Het dividend is daar meer onderdeel van het pensioen van mensen en dit zorgt voor een ander overheidsbeleid.

AH Delhaize aandelen bijkopen

Je hebt nu een jaar ETF’s aangekocht. Om je portefeuille verder uit te breiden is het ook mogelijk om aandelen aan te kopen. Mijn eerste 2 boekjes van het Albert Heijn spaarprogramma heb ik vol. Ik verzilver mijn boekjes bij mijn nieuwe boodschappen. Het geld hiervan boek ik over naar mijn belegginsaccount bij DEGIRO. Dit loopt via mijn betaalrekening die gekoppeld is aan mijn DeGiro account. Het is wel even gedoe, maar het is niet anders. Zoals je ziet zijn mijn eerste Albert Heijn Delhaize aandelen een feit. Mijn account bij DEGIRO gaat steeds meer op een portefeuille lijken.

Verder uitbreiden

Een volgende stap is om een Amerikaans dividendaandeel bij te kopen, hierover zal ik volgende maand schrijven. Op deze manier kan je ook zien hoe er om gegaan wordt met verschillende valuta. De keuzes die ik maak zijn zeker geen beleggingsadvies. Het is een voorbeeldaccount om het starten met beleggen laagdrempeliger te maken. Begin en maak vooral je eigen keuzes. Er is heel veel mogelijk en ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren en ideeën. Ook al ziet het er nu nog niet zo goed uit het is wel belangrijk om consequent door te gaan. Dividendbeleggen doe je voor de lange termijn. Je koopt om niet meer te verkopen. Geef het een kans en over 5 jaar kan het je zomaar verrassen.

* Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

11 antwoorden
 1. Mark
  Mark zegt:

  Leuk artikel!

  Het lijkt wel wat weinig Ahold aandelen als je de kosten van aankopen en verkopen erbij rekent. Drukt dan flink op je rendement… Hoe kijk jij daar tegen aan?

  Beantwoorden
 2. René
  René zegt:

  Hallo Petra, indien dividend je uitgangspunt is, kies je dan eventueel ook voor preferred stocks zoals GOODM (Gladstone Commercial pref.)? Moment van aankoop in de gaten houden omdat de waarde nominaal $25 is, terwijl de koers bij aankoop hoger ligt.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi René,
   af en toe koop ik inderdaad preferred stock waarbij ik de aankoopkoers inderdaad goed bekijk omdat die je werkelijke rendement bepaalt. Maar ik doe het ook via een ETF met preferred aandelen.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
    • Petra Regoort
     Petra Regoort zegt:

     Hoi René,

     ik heb de Invesco Preferred Shares ETF(PDSE).
     Er zijn er natuurlijk veel meer. Zo kan je bij DEGIRO bijvoorbeeld bij de Trackers(ETF’s) zoeken naar ETF’s met in de naam ‘pref’. Dan krijg je een lijst van 6 ETF’s waar onder de bovengenoemde maar ook een paar VanEck en PowerShares ETF’s.
     Bij andere brokers zijn er zeker nog meer te vinden.

     Groet,
     Petra

     Beantwoorden
 3. Barber
  Barber zegt:

  Ik hoop dat je mij kan helpen.
  Ik ben aan het kijken naar dividend beleggen op de lange termijn, met een maandelijkse inleg van 400 euro.

  Ik twijfel tussen vwrl (en ispa etf. Beide staan overigens in de kern lijst van DEGIRO.

  Vwrl: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
  Ispa: iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF

  De rede is dat vwrl 80 euro kost per aandeel en de ispa rond de 22

  Nu is het dividend dat wordt uitgekeerd wel iets lager bij ispa maar niet bijna 4 keer, terwijl ik voor het zelfde geld wel bijna 4 keer zoveel aandelen kan aanschaffen met ispa.

  Is het dan niet altijd rendabeler om een etf aandeel te kopen van een lagere prijs.

  Hoor graag jou gedachte hierover.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Barber,

   bij de keuze tussen VWRL en ISPA zou je onder andere naar de volgende aspecten kunnen kijken:
   – risico spreiding:
   * het aantal verschillende bedrijven in VWRL is bijna 3500 en in ISPA 100;
   * beide zijn selecteren uit de hele wereld (en vertegenwoordigen dus ook meerdere valuta) maar voor VWRL en ISPA ongeveer 10 landen
   – focus:
   * VWRL: top grote en middelgrote bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten
   * ISPA: top 100 bedrijven die een bovengemiddeld dividendrendement betalen
   – beursnotering:
   * VWRL o.a. aan de Euronext Amsterdam en je betaalt dus geen extra aansluitkosten als je daar koopt
   * ISPA aan de Xetra en daar betaal je aansluitkosten voor (tot maximaal €2,50 / jaar)
   – beheer kosten:
   * VWRL: 0,22%
   * ISPA: 0,46%
   – dividendrendement (is belangrijker dan het dividendbedrag)
   * VWRL: 1,7% (dividendbedrag van afgelopen 12 maanden / tegen de huidige koers)
   * ISPA: 4,3% (dividendbedrag van afgelopen 12 maanden / tegen de huidige koers)

   Om terug te komen op je vraag, het dividendbedrag moet je dus altijd in relatie zien tot de aankoopkoers (= dividendrendement) om een juiste afweging te maken. Maar daarnaast zijn de andere punten ook van belang. Qua rendement zijn de beheerkosten ook van belang en kan je deze als stelregel van het dividendrendement aftrekken om op papier het echte dividendrendement te berekenen. ISPA zou dan op ongeveer 3,85% en VWRL op ongeveer 1,48% uitkomen. Het echte rendement wordt bepaald door koerswinst/verlies, de aan-/verkoopkosten, de beheerkosten en het uitgekeerde dividend en eventueel dividendbelasting dat niet of niet volledig terug te vragen is bij de Belastingdienst.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 4. René
  René zegt:

  Hoi Perta, in je laatste alinea schrijf je over een Amerikaans dividend aandeel dat je in de volgende stap bij zou gaan kopen. Hier zou je de volgende maand (augustus dus) op terug komen. Heb ik dit gemist? Wanneer heb je hier daadwerkelijk over geschreven?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *