Realty Income kopen of niet kopen?

Realty Income kopen

Maandelijks dividend

Vanuit lezers van mijn blog heb ik de vraag gekregen of nu het juiste moment is om mijn favoriete dividendaandeel van Realty Income Corporation (ticker: O) bij te kopen. Ik geef geen advies over het aankopen van specifieke aandelen, maar ik kan wel aangeven naar welke punten ik kijk voordat ik beslis om wel of niet bij te kopen. Ik ben fan van Realty Income. Het is een vastgoedonderneming (REIT – Real Estate Investment Trust) en ze keren al jaren maandelijks dividend uit. Een mooie manier om passief inkomen te ervaren. Zowel het dividend uitkeren als het ontvangen van huur is in deze tijd geen zekerheid. Niet echt goede indicaties om te kopen.

Koersontwikkeling

De koers van het aandeel heeft zich ontwikkeld van $8 in 1994 naar bijna $82 in februari dit jaar, om in maart te zakken naar $42,50. Met de huidige koers van $52 zitten we op het niveau van januari 2016. Mijn gemiddelde aankoopprijs van het aandeel is $42. Goedkoop aankopen is voor mij (nog) niet aan de orde geweest. Net zoals heel veel andere bedrijven heeft Realty Income vanwege de coranacrisis de eerder gedane verwachtingen richting beursanalisten ingetrokken. Normaal een moment waarop de beurskoers onderuit gaat, maar hier is na de coronacorrectie verder niet op gereageerd.

Risico op verminderde inkomsten

Om iets te kunnen zeggen over de verwachte ontwikkeling van de koers is het belangrijk te kijken naar de verwachte huurinkomsten. Welke risico’s lopen ze op het missen van inkomsten? De klanten van Realty Income zitten voor meer dan 95% in Amerika. Ze verhuren ruim 6400 panden in 51 sectoren en zijn behoorlijk verspreid qua risico’s. De gemiddelde resterende looptijd van huurcontracten is meer dan 9 jaar. Als we kijken naar de sectoren waar op korte termijn risico bestaat op het vragen om uitstel van het betalen van huur, dan zou dat in 16 sectoren zijn en daar komt ongeveer 50% van de huurinkomsten vandaan. Daarbij zitten bijvoorbeeld bioscoop- en fitnessketens. Ik vind dat best onzeker. Bekijk hiervoor ook eens de video Time to buy Reits van Trader University.

Track record

Het opschorten van het dividend hebben ze nog niet gedaan. Het dividend van deze maand staat klaar om gestort te worden. Gezien hun bijnaam The Monthly Dividend Company zullen ze dit ook niet zomaar doen. Het is bijna de 600-ste maandelijkse dividend uitkering van Realty Income. Zo’n lange reeks doorbreken doet pijn. Tijdens de vastgoedcrisis van 2008/2009 hebben ze het ook volgehouden. Of hieraan vasthouden echt slim is, valt te betwijfelen. Geleend geld gebruiken voor het uitkeren van dividend is op de lange termijn niet houdbaar.

Goed dividendrendement

Met de huidige koers zit je met gelijkblijvend dividenduitkeringen op ongeveer 5,4% rendement. Dit is natuurlijk mooi, maar of dit met de huidige ontwikkelingen ook zo zal blijven is natuurlijk de vraag. Om hetzelfde of zelfs stijgende niveau qua dividend te kunnen blijven uitkeren moet er voldoende geld binnenkomen. Het belangrijkste hiervoor zijn de huurpenningen en als deze dalen dan kan dit alleen maar gerealiseerd worden door geld te lenen. Op lange termijn moeten de kosten daarvoor ook weer uit de huurinkomsten betaald gaan worden, dus links of rechtsom verwacht ik toch dat ergens dividenduitkeringen of bevroren of verlaagd worden.

Realty Income kopen?

Ik denk dat Realty Income er zoals zoveel bedrijven nog niet is. Inmiddels zijn er een aantal klanten die een faillissement hebben aangevraagd en ik verwacht dat de huurinkomsten zullen dalen. Het is een gezond bedrijf, maar hoeveel kan je hebben? Ook al ben ik voor mijn maandelijkse inkomen afhankelijk van dividenduitkeringen van onder andere Realty Income, ik hoop dat ze deze niet ten koste van alles willen doorzetten. Op het moment dat ze een aanpassing aan het dividend aankondigen, verwacht ik dat de koers nog wat naar beneden zal gaan. Ik wacht nog even met bijkopen. Een glazen bol zou best handig zijn.

10 antwoorden
 1. Pollie
  Pollie zegt:

  Mooie analyse. Ik twijfel zelf op dit moment ook of ik Realty Income ga bijkopen. De cijfers tot nu toe zien er goed uit. De laatste bijeenkomst was de ceo open en gematigd positief. Ik zag wel een daling in de huuropbrengsten en ook aantal bedrijven die geen huur kunnen betalen. Maar het aantal viel mee in vergelijking tot ander REITs. Ik wacht even af tot ongeveer half juni. Normaal doet O dan een melding van verhoging van hun dividend. Even afwachten wat ze doen.

  Cheers

  Pollie

  Beantwoorden
 2. Henk
  Henk zegt:

  Petra, dat is weer een lezenswaardige blog! Ik twijfel ook om bij te kopen. Het dividend verlagen zullen ze niet snel gaan doen omdat het in juli al 600 maanden (50 jaar!) uitkeren. Daarbij is het consequent gestegen. Soms marginaal.
  Geld lenen voor het dividend kan denk ik wel uit. Zag circa 2 jaar geleden een berekening voor RDS als die een paar miljard tegen 0% zouden lenen om het dividend te handhaven. Dat kon uit.
  Voor “O” zullen nieuwe huurders de rekening dan wel gaan betalen.
  Op https://finance.yahoo.com/quote/O?p=O&.tsrc=fin-srch vind je veel informatie door alleen de ticker “O” in te tikken en Realty te selecteren.
  De glazen bol heb ik er nog niet gezien. Onderzoek wijst wel uit: vrouwen beleggen beter dan mannen. Laat dat een geruststelling zijn….

  Veel wijsheid gewenst met de beslissingen.
  Blijf gezond! Henk

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Henk,
   Finance Yahoo is inderdaad een fijne site, deze gebruik ik ook wel. Ik denk dat O het ook wel overleefd, maar de effecten van het Coronavirus zijn volgens mij nog niet uitgewerkt. Ik wacht nog netjes even af, kan zijn dat ik de boot mis. Het is niet anders.
   Jij ook veel wijsheid en gezondheid.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 3. Robert
  Robert zegt:

  Ik had een vergelijkbaar dilemma in februari. Heb toen besloten om Main Street Capital te kopen op een koers van rond de $ 20,- omdat MAIN ook maandelijks dividend uitkeert. Wel wat risicovoller want zij zijn geen ‘dividend king’, maar evengoed. Tot nu toe heb ik daar toevalligerwijs goed aan gedaan. Wellicht is dit een alternatief op dit moment.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Robert,
   In ieder geval voor nu op een goed moment gekocht. :-) Ik heb even op hun site gekeken, maar ze investeren in voor mij onbekende bedrijven. Wel verschillende sectoren. Op dit moment kijk ik het nog even aan.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Alex,
   Ik heb voor mijn dividendportefeuille een account bij Lynx. Hier heb ik realty income gekocht. Voor mijn website gebruik ik een voorbeeldportefeuille van DEGIRO maar hier heb ik geen Realty income gekocht maar Gladstone Commercial (NASDAQ:GOOD) een vergelijkbare REIT.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *