Investeren op kosten van je ouders, lekker toch?

Weinig kosten als thuiswonende

Als kind sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar zolang je thuis woont betalen je ouders ongemerkt een hoop geld voor je. Ouders willen graag dat het goed gaat met hun kinderen en hebben daar veel voor over. Zolang ze het zelf kunnen missen, wordt het je ook gegund. Onder het mom van Geniet ervan, je bent maar 1x jong. Of je nu bent gaan werken of een bijbaantje hebt naast je studie, zolang je thuis woont is er hierdoor meestal voldoende geld beschikbaar voor kleding, uitgaan en vakanties. Zelfs de student gaat tegenwoordig in deeltijd naar school en heeft voldoende tijd om bij te klussen.

Eigen verantwoording

Op het moment dat je 18 jaar geworden bent, is er financieel het nodige veranderd. Voorheen betaalden je ouders alles, maar sinds je 18ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen financiën. Je ouders zijn wel verplicht je financieel te ondersteunen tot je 21e, maar het wordt langzaamaan tijd om op eigen benen te gaan staan. Hieronder volgen een aantal punten om eens over na te denken:

  • Jij ontvangt de zorgtoeslag op je rekening, maar betaal jij de premie van de zorgverzekering?
  • Betaal jij zelf je telefoonabonnement of zit deze in het gezinsabonnement?
  • Gebruik je de auto van je ouders en betaal je mee aan brandstof, de verzekering en wegenbelasting?
  • Draag je bij aan de huishouding, betaal je kostgeld?
  • Wie betaalt jouw kleding en de kapper?
  • Heb je een Netflix account vanuit een gezinsabonnement?
  • Heb je een Spotify account vanuit een gezinsabonnement?
  • Betalen je ouders het lidmaatschap van de sportvereniging nog?
  • Betaal jij zelf je studie of doen je ouders dat?
  • Ga je nog met je ouders mee op vakantie?
  • Ontvang je nog een soort van zakgeld?

Ouders betalen

Van veel van bovenstaande kosten beschouw je het als normaal dat je ouders die betalen. De vraag is niet of ze dit wel of niet moeten doen. Dat is aan je ouders zelf om te besluiten. Wat wel belangrijk is, is dat het inzichtelijk wordt gemaakt dat ze dit daadwerkelijk allemaal betalen en hoeveel geld dit dan betreft. Het wordt tijd dat je snapt dat het leven geld kost en om hoeveel geld het gaat. Je praat toch al snel over minimaal €300 per maand, los van je eventuele studiekosten.

Boven je stand leven

Als je nog thuis woont, niet bijdraagt aan het huishouden en je maakt maandelijks al je geld op, dan kan het dus zomaar zijn dat je behoorlijk boven je stand leeft. Dit is nu nog niet zichtbaar, omdat een gedeelte door je ouders gefinancierd wordt. Het is niet erg om bij je ouders nog boven je stand te leven, maar het is wel goed om het je te realiseren.

Zorg voor duidelijkheid

Ga samen met je ouders om de tafel zitten en maak de voor jouw verborgen kosten inzichtelijk. Het is dan niet de bedoeling dat je daarna alsnog de rekening gepresenteerd krijgt, maar je kan wel afspraken maken dat je een gedeelte van deze kosten zelf gaat sparen. Van je inkomen maandelijks een bedrag automatisch overboeken naar een spaarrekening die niet zichtbaar is in je betaalapp. Uit het zicht en eventueel laten beheren door je ouders. Op deze manier wen je aan een ander beschikbaar maandbedrag, leef je niet boven je stand en zorg je voor een buffer. Wil je het helemaal goed doen, begin dan ook met maandelijks een gedeelte hiervan te investeren. Jong geleerd is oud gedaan.

Lees ook mijn blog met tips voor starters op de arbeidsmarkt nog eens door.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *