Rijk worden
Een vriendje van mijn zoon
Ik heb pas een leuk gesprek gehad met een vriendje van mijn zoon. Hij weet al heel goed wat hij wilt en het is leuk om hem daarover te horen praten. Hij wil namelijk graag rijk worden en dat is dan ook nog een onderwerp dat mij aanspreekt. Hoe hij precies rijk gaat worden weet hij nog niet maar het is in ieder geval een goede drijfveer om zijn VWO diploma te halen. Hierna kan hij een goede vervolgopleiding kiezen en dan een baan krijgen waar hij veel geld mee kan verdienen. Hij heeft zijn pad uitgezet.
Geeft geen geld uit
Op dit moment is hij al hard aan het sparen en geeft hij alleen geld uit aan de voor hem noodzakelijke spullen. Mijn zoon noemt hem gierig, want hij stopt niet eens geld in de botsauto’s en ook bij de supermarkt koopt hij niets. Wat mij betreft is hij gewoon goed bezig en weet hij wat hij belangrijk vindt. Hij verkoopt spullen op marktplaats en als hij een baantje kan krijgen dan zal hij dat zeker ook niet laten.
Je geld aan het werk zetten
Volgens het boek “Rijke pa arme pa” van Robert Kiyosaki is het naar school gaan en leren voor een baan niet het juiste pad om rijk te worden. Wil je rijk worden dan moet je ondernemer of investeerder worden. Ook is het belangrijk om veel kennis op te doen over financiën. Je moet leren om het geld voor jou te laten werken in plaats van dat jij werkt voor je geld, zoals ze je op school leren.
Leren investeren
Een volgende stap voor hem zou zijn dat hij tijd en geld gaat investeren in de aandelenbeurs. Hierin heeft hij zich nog niet verdiept. Op een bankrekening levert geld weinig op dus de aandelenbeurs lijkt een logische stap. Ik krijg de neiging om hem te overstelpen met allemaal informatie, maar als puber staat hij daar ongetwijfeld niet voor open. Wat is dan wel de manier om deze kennis bij hem te krijgen? Er moet toch een makkelijke, laagdrempelige manier voor zijn?
Starten met dividendbeleggen
Zijn vader heeft de papieren voor het openen van zijn zoon’s Alex beleggingsrekening klaarliggen. Beleggen in aandelen met een lange tijdshorizon is minder risicovol en je kan er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor onze zoon hebben we ook een beleggingsrekening geopend en de eerste aandelen hebben we gekocht. Wij kiezen ervoor om dividendaandelen te kopen en deze ook niet meer te verkopen. Het is een investering voor de lange termijn.
Geld verliezen is mogelijk
Voor het leereffect is het slimmer om hem zelf aandelen te laten kopen en ook weer te verkopen. Hierdoor ontdek je dat verliezen van geld op de beurs ook tot de mogelijkheden hoort. Ik denk wel dat het een harde leerschool is. Je van je zakgeld gespaarde geld gedeeltelijk kwijtraken zonder het zelf fysiek uit te geven, dat doet pijn. Mijn zoon toont nog weinig interesse in aandelen. Heel af en toe komt er wel eens een vraag omdat hij dan een mail heeft ontvangen van een door ons gedane aankoop maar verder dan dat komt het niet. We beleggen met geld dat wij voor hem gespaard hebben. Dat is toch anders dan je eigen geld.
Voor iedereen leerzaam
Wat in ieder geval wel jammer is, is dat er op school geen les gegeven wordt in omgaan met geld. Het leren budgetteren, sparen en investeren zijn basisvaardigheden die een ieder zich eigen moet maken. Het principe van passief inkomen en de keuze vrijheid die daarmee ontstaat is ook leerzaam. Op deze manier krijgt iedereen in ieder geval de juiste kennis dat er voor kan zorgen dat het aantal tieners met schulden afneemt. Daarnaast is de situatie nu ook gewijzigd als je gaat studeren. Je begint nu met het opbouwen van een schuld waarvoor je na je studie nog jaren moet afbetalen.
Rijk en gelukkig
Dat mijn zoon’s vriendje rijk gaat worden dat geloof ik wel. Het basisprincipe van als je rijk wilt worden moet je je geld niet uitgeven heeft hij goed onder de knie. Met of zonder hulp gaat het hem lukken, want hij wilt het heel graag. De vraag alleen is wanneer hij zichzelf ook rijk vindt. Wanneer ben je rijk genoeg want het is een glijdende schaal. Het moet altijd weer meer en het gras bij de buren is altijd groener. Ik hoop dat hij naast het rijk worden ook gelukkig wordt. Het één is namelijk niet onlosmakelijk met het ander verbonden en geluk is nog steeds niet te koop.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!