Sinterklaas en de vele cadeaus

Sinterklaas

Veel feestdagen in december

December is weer begonnen en voor veel van ons de duurste maand van het jaar. Veel cadeautjes moeten er gekocht worden en daarnaast moeten we ook veel eten. Het kopen van pepernoten, kruidnootjes, chocoladeletters en marsepein stel ik zo lang mogelijk uit, want als ik er eenmaal aan begin dan is het hek van de dam. Niet goed voor de portemonnee maar ook niet goed voor mijn lijn. Maar dit is niet het grootste probleem van december. Nee, wat voor cadeautjes moeten we allemaal weer kopen. En de ouders waarvan de kinderen rond deze tijd jarig zijn hebben helemaal een probleem.

Lootjes trekken de oplossing

Toen mijn zoon nog in Sinterklaas geloofde was het voor ons ieder jaar ook lastig. Mijn kind speelde niet veel met speelgoed en zolang hij een bal, fiets en skelter had waren zijn wensen vervuld. We hebben wel ander speelgoed gekocht, maar dat hadden we eigenlijk net zo goed kunnen laten. Zoonlief heeft er nauwelijks naar omgekeken, maar gelukkig zijn z’n neefjes er nu wel blij mee. Sinds een paar jaar trekken we in de familie lootjes en is het cadeaubedrag vastgesteld op €20,-. Het cadeau is van ondergeschikt belang, want het gaat om het gedicht. Verrassend hoe leuk en creatief een ieder kan zijn. En we merken met de jaren dat het niveau van dichten omhoog gaat.

Sociale druk vanuit de omgeving

Het rare van Sinterklaas is wel dat ook als je echt geen cadeau weet te verzinnen we toch wat kopen. Als we het met een verjaardag echt niet weten dan geven we gewoon geld, maar bij Sinterklaas is dit geen optie. Er moeten veel cadeaus zijn die uitgepakt kunnen worden en er mag niet onder gedaan worden bij vriendjes uit de klas. Ook moet er goed afgestemd worden met degene met wie we Sinterklaas vieren. Het aantal cadeautjes voor de kinderen moet ongeveer overeenkomen, want als de één veel meer krijgt dan de ander dan krijg je weer scheve gezichten. We letten op de bedragen want als een kind één duur cadeau krijgt en de andere krijgt vier goedkopere cadeaus dan voelt dat niet goed.

Iedereen wil wat geven

Opa’s, oma’s, tantes en ooms willen ook graag een cadeautje kopen en hierdoor wordt het aantal cadeaus op de avond niet minder. Wij hebben op een bepaald moment met elkaar een vast bedrag per kind bepaald en met een beperkte groep de inkopen gedaan. Hierdoor werd het mogelijk om een duurder cadeau te geven en het aantal prullaria te verminderen. Neemt niet weg dat we nu gewoon een duurdere doos lego kochten waar hij niet naar omkeek. Wat mijn zoon betreft hadden we beter een aantal kleine cadeautjes kunnen kopen en het overgebleven bedrag op zijn spaarrekening kunnen zetten. Het uitpakken van de cadeaus is leuk en je doet mee. Maar voor hem is Sinterklaas gewoon al een feest, omdat zijn neven en nicht erbij zijn.

Toch een gezellig avondje

De avond zelf blijft ook altijd weer spannend. Zeker toen ze nog klein waren was de vraag of de kinderen wel met de spanning om konden gaan. Teveel en verkeerd eten en een hoop stress heeft bij ons wel eens de nodige problemen opgeleverd. Ook een teveel aan cadeaus heeft er voor gezorgd dat het niet zo’n gezellig avondje werd als dat we vooraf bedacht hadden. Het uitpakken duurde te lang en met het eerste cadeautje waren ze nog wel blij, maar hoe langer het duurde hoe hebberiger ze werden. Ik ben blij dat wij de tijd met de vele cadeaus achter ons gelaten hebben. Het enige waar ik me nu nog zorgen om maak, is dat iemand mijn lootje heeft getrokken die eigenlijk net iets teveel van mij af weet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *