starter

15 tips voor starters op de arbeidsmarkt

Ongemerkt onderdeel van de ratrace

Ben je net aan je eerste baan begonnen, dan is het belangrijk om even op te letten. De ratrace heeft je nog niet in zijn macht, maar hij ligt op de loer. Een stap in het rad is zo gezet en voor je het weet ben je onderdeel geworden van de verplicht-moeten-werken massa. De vrijheid die je nog ervaart staat op het punt overgenomen te worden door verplichtingen. Het is geen bewuste keuze, maar langzaam word je er in meegenomen. De verleidingen zijn overal en zodra je steeds meer verplichtingen aangaat dan wordt het een feit. Ontsnappen is niet meer mogelijk, je bent een slaaf geworden van je inkomen.

Financiële vrijheid is een keuze

Ik zeg altijd dat financiële vrijheid voor iedereen bereikbaar is. Ben je al ouder en zit je tot over je oren in de ratrace, dan is het ontsnappen niet gemakkelijk meer. Maar iedere schoolverlater heeft het wel of niet financieel vrij worden zelf in de hand. Het is jammer, en je realiseert je het eigenlijk pas later, maar de keuze ervoor wordt grotendeels nu gemaakt. Het gaat niet over het hebben van rijke ouders, een hoge opleiding of een goedbetaalde baan. Het gaat over juiste keuzes maken en goede gewoontes aanleren. Als starter ligt de wereld aan je voeten. Ik zou het wel weten als ik het over zou kunnen doen.

Hier volgen mijn tips om ervoor te zorgen dat jij financieel vrij wordt:

1. Ga voor jezelf beginnen

Zolang je nog bij je ouders woont is het veel makkelijker om voor jezelf te beginnen. Je hebt nog weinig kosten en bent hierdoor nog niet volledig afhankelijk van je inkomen. Op deze manier kan je redelijk stress vrij iets voor jezelf opbouwen. Een ondernemer heeft meer mogelijkheden om geld te verdienen en vermogen op te bouwen. Ben jij een ondernemer in hart en nieren, begin dan zo vroeg mogelijk.

2. Los je schulden af

Heb je een opleiding gedaan en heb je daarvoor schulden gemaakt, zorg ervoor dat je deze zo snel mogelijk kwijtraakt. Het hebben van schulden zorgt niet voor een goed gevoel. Het geeft extra druk en verlaagt je eigenwaarde. Daarbij kan het je in de weg zitten bij het aankopen van een huis.

3. Ga geen langlopende verplichtingen aan

Tegenwoordig kunnen we steeds meer spullen leasen. Doe dit niet, koop het gewoon. Als je het niet kan betalen, ga er dan voor sparen. Het leasen is een vermomde lening en maakt de aankoop van producten duurder. Daarbij zijn het lange termijnverplichtingen die ervoor zorgen dat je steeds vaster in de ratrace komt te zitten.

4. Zorg voor geld achter de hand

Ben je een starter die nog bij zijn ouders woont dan kan je heel veel sparen. Je bent net begonnen met werken en jij verdient hierdoor meer dan dat je ooit gedaan hebt. Zet hiervan het grootste gedeelte opzij. Natuurlijk moet je er ook van genieten, maar daarvoor hoef je niet alles over de balk te smijten. Geld op je spaarrekening heb je nodig om een huis te kopen. Daarbij zorgt een buffer voor mogelijkheden om problemen op te lossen en hoef je minder zaken te verzekeren.

5. Verzeker alleen dat wat je niet kan betalen

Je krijgt steeds meer spullen en deze wil je niet kwijt. Het leven is niet maakbaar en soms gaan dingen fout of stuk. Niet alle risico’s zijn in te dekken. Hiervoor zijn verzekeringen, maar extra garantie op een wasmachine ga je niet verzekeren. Als je nog alleen bent hebt je geen overlijdensrisicoverzekering nodig en sluit zeker geen uitvaartverzekering af.

6. Koop geen rare financiële producten

Je financiën simpel houden is prettig en zorgt voor rust. Banken en verzekeringen willen graag geld aan je verdienen. Hiervoor ontwikkelen ze producten voor jou. Deze producten zijn meestal lastig te doorgronden en je krijgt het idee dat het aan jou ligt. Dit is niet het geval. Gebruik je gezond verstand en laat je niets wijs maken.

7. Zorg voor lage woonlasten

Koop een zo goedkoop mogelijk huis. Let hierbij natuurlijk wel op de locatie. Het hoeft niet groot te zijn, maar een fijne plaats is wel belangrijk. Laat de grote van je huis niet bepalen door de maximaal mogelijk te krijgen hypotheek, het is niet voor eeuwig. Een klein huis is goedkoper in onderhoud, heeft minder inrichting nodig en heeft lagere energielasten.

8. Los je hypotheek zo snel mogelijk af

Heb je een huis gekocht, los dan je hypotheek zo snel mogelijk af. Zorg ervoor bij het afsluiten van je hypotheek dat dit inderdaad mogelijk is.

9. Koop nog een huis

Zodra de lasten van je eigen huis draagbaar zijn koop dan een tweede, makkelijk betaalbaar, huis. Verhuur je eerste huis aan een starter die nog niet in staat is om zelf een huis te kopen, omdat hij een studieschuld heeft en nog geen eigen geld. Met de huuropbrengst van de woning kan je je eigen hypotheek betalen. Lagere woonlasten zijn niet mogelijk.

10. Koop geen dure auto

Koop alleen een auto als het echt nodig is. Laat je niet verleiden tot een grote dure bak, maar neem een kleine tweedehandsauto. Auto’s kosten, zowel in aanschaf als in gebruik, veel geld. Dit geld kan niet voor je werken en dat is zonde. Zie mijn berekening hierover in Zorgt jouw auto voor een leuker leven.

11. Investeer maandelijks in dividendaandelen

Zorg ervoor dat je maandelijks dividendaandelen of ETF’s aankoopt. Eenvoudig beginnen kan met behulp van deze instructie. Zodra je inkomen op je bankrekening gestort wordt, boek je hiervan direct een gedeelte naar je beleggersrekening. Dit is het betaal-altijd-jezelf-eerst principe. Heb je aan het eind van de maand problemen om rond te komen, dan zal je de tering naar de nering moeten zetten. Van je beleggingsgeld blijf je af!

12. Herinvesteer je dividendinkomsten

Investeer altijd je ontvangen passief inkomen, zodat je met dit geld ook weer geld gaat maken. De rente over rente opbouw zorgt ervoor dat je groei exponentieel wordt, je creëert het sneeuwbaleffect.

13. Investeer in jezelf

Zorg ervoor dat je kennis opbouwt. Zowel over je werk, maar ook over je financiën. Kennis over geld verdient zichzelf ruimschoots terug.

14. Werk hard

Zowel als ondernemer en als je in loondienst ben, geef je voor de volle 100%. Laat zien dat je niet lui bent en ga uitdagingen aan. Houd niet al je overuren bij, maar heb er vertrouwen in dat je inzet altijd beloond wordt.

15. Kies de juiste partner

Zorg ervoor dat jij en je partner op dezelfde lijn zitten. Met z’n tweeën werken aan hetzelfde doel is de enige manier om het te bereiken. Als je iemand treft die uiterlijke schijn en status belangrijk vindt, dan gaat dat voor veel problemen zorgen.

Als je later groot bent

Volg je mijn adviezen op dan leg je een goede basis om financieel vrij te worden. Ben je eenmaal financieel vrij, dan kan je doen en laten wat je wilt. Wil je graag dat grotere huis of die supersnelle racewagen, dan kan dat alsnog. Door gelijk vanaf het begin je geld maximaal voor je aan het werk te zetten, ga je daar zeker de vruchten van plukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *