Hypotheekmogelijkheid voor zelfstandigen en starters

Hypotheekmogelijkheid voor zelfstandigen en starters

Mijn oudste neef wil graag een huis kopen, maar zowel hij als zijn vriendin zijn starters op de arbeidsmarkt. Ze hebben beiden nog geen vaste aanstelling en komen hierdoor niet in aanmerking voor een hypotheek. Een intentieverklaring vanuit de werkgever voor toezegging op een vaste aanstelling is nog een optie. Mijn neef kreeg deze gelijk zonder problemen, maar zijn vriendin zit nog in een traineeship en kan het wel op haar buik schrijven. De komende 2 jaar is het voor haar niet mogelijk om geld bij een bank te lenen.

Het huis dat ze op het oog hebben is een nieuwbouwhuis en de verwachting is dat er de komende tijd niet nog veel nieuwbouw in hun geboortedorp zal plaatsvinden. Een mooie kans die waarschijnlijk niet snel weer voorbijkomt. Ze geven het dus niet zomaar op. Door wat verder te bellen en te zoeken stuiten ze op de website van de Hypotheekshop. Hier wordt een hypotheek aangeboden niet op basis van een arbeidscontract, maar op basis van de mogelijkheden die de toekomst jou biedt. Een hypotheek op basis van een arbeidsmarktscan.

Op basis van deze scan wordt er gekeken naar hoe makkelijk jij in de toekomst geld kan verdienen. Heb je een goede opleiding, is er veel werkgelegenheid in het vakgebied en in de omgeving waar je woont, hoe zit je in elkaar en wat ben je nu aan het doen. Als je het mij vraagt een betere manier om te kijken of iemand voldoende mogelijkheden heeft om de hypotheek te kunnen blijven betalen. Hoeveel zekerheid biedt een arbeidscontract voor onbepaalde tijd nu eigenlijk? En wat zegt een intentieverklaring van een werkgever?

Ze hadden het huis al bijna afgeschreven, maar de arbeidsmarktscan biedt mogelijkheden. Het is nog een pilot en mijn neef zijn vriendin is echt een proefpersoon. Het invullen van het onderzoek loopt niet helemaal soepel, maar het resultaat is positief. Voor mij eigenlijk zo logisch als wat. Na school is ze direct begonnen met werken en hartstikke enthousiast. Een gedreven jongedame die, mocht ze na haar traineeship bij haar werkgever geen vaste aanstelling krijgen, snel weer wat anders vindt. Daar twijfelt ze zelf ook niet aan. Misschien verdient het iets minder, maar dat is dan tijdelijk.

Starters op de arbeidsmarkt, maar ook startende ondernemers krijgen door deze methode eerder de mogelijkheid om een huis te kopen. Hoe goed dit systeem gaat werken, valt of staat natuurlijk met de kwaliteit van de scan. De arbeidsmarkt verandert en een vaste baan voor de rest van je leven wordt een uitzondering. Er komen steeds meer ZZP’ers en ook veranderen mensen vaker van baan. Het verlenen van een hypotheek op basis van een inschatting over iemand zijn toekomstmogelijkheden past volgens mij veel beter in deze tijd.

Het huis is gekocht, helaas is voor een hypotheek op basis van een arbeidsmarktscan de NHG (nog) niet mogelijk en betalen ze ook meer rente. Nadelen die ze op de koop toenemen. Door de huidige lage rente worden hun woonlasten altijd nog aanzienlijk lager dan bij een huurwoning in de vrije sector. Ze hebben al een hoop geld gespaard en de komende periode gaan ze waarschijnlijk nog beter op hun geld letten. Er is een inschatting gemaakt voor het inrichten van het huis en andere bijkomende kosten. De toekomstige uitgaven zijn begroot en alles is goed betaalbaar met hun inkomen, zelfs als er een salaris wegvalt. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Het kopen van een huis is een leuke en spannende tijd en de start van een nieuwe fase. Ze gaan een verplichting aan voor lange tijd en dat doen ze bewust. Ze hebben vertrouwen in elkaar en in de toekomst. Ik kan mijn neef en zijn vriendin bij deze feliciteren ze zijn hierdoor officieel toegetreden tot de ratrace.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *