Groeien

Groeien

Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe het nu met mijn bedrijf gaat en dat blijft voor mij een lastige vraag om te beantwoorden. Hoe goed gaat het nu eigenlijk met mijn bedrijf? Als je er alleen met een bedrijfseconomisch blik naar kijkt dan zal Nisandeh Neta het nog steeds een hobby vinden. Ik verdien er geld mee, maar niet voldoende om van te kunnen leven. Als ik geen andere inkomsten achter de hand zou hebben, hoor ik gewoon bij de groep ZZP’ers die onder de armoedegrens leven.

Maar kijk je naar de ontwikkeling van mijn bedrijf en mijzelf van de afgelopen jaren dan heb ik een enorme groei doorgemaakt. Van een voorzichtig voor zichzelf beginnende budgetcoach naar een money coach die weet waar ze voor staat. Een gecertificeerd financieel planner met een visie. Ik heb mijn eigen systeem ontwikkeld en ik weet ook steeds beter wat ik wel en niet wil. Langzaamaan verander ik en ik ga steeds meer geloven dat een financieel goedlopend bedrijf tot de mogelijkheden behoort.

Voor mijn gevoel wordt het nu tijd voor zo’n groeispurt zoals mijn zoon het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Als je naar hem keek dan zag je hem groeien. Het wordt tijd dat mijn bedrijf zo’n zelfde groei gaat doormaken. Ik heb veel tijd geïnvesteerd in mezelf en het opbouwen en vastleggen van kennis. Het is tijd om daar de vruchten van te gaan plukken.

Als ik naar mijn lijst met doelen kijk die ik aan het begin van het jaar gemaakt heb, dan zie ik dat ik daar veel zaken van gerealiseerd heb. Een lijstje werkt altijd goed voor mij. De volgende stap is dus om nieuwe doelen neer te zetten die mij helpen met het bereiken van meer klanten. Mijn nieuwe website in de lucht brengen, het afronden van mijn e-book, meer mensen op mijn mailinglist krijgen, inspiratiekaartjes verspreiden via facebook en twitter. Misschien toch ook maar op Instagram.

Ik investeer veel geld in andere bedrijven, maar in mijn eigen bedrijf investeer ik weinig geld. Mijn bovenstaande doelen kan ik makkelijk en snel realiseren door het uit te besteden aan anderen. Het kost alleen maar tijd om de opdracht uit te zetten en het werk wordt voor mij gedaan. Raar is dat eigenlijk, zelfs als ik het als een hobby zou beschouwen, zou het toch geld mogen kosten? Het wordt hoog tijd dat ik leer investeren in mijn eigen bedrijf. De kost gaat immers voor de baat uit.

Geld investeren in mijn bedrijf is een lastig punt en waarschijnlijk houden de bijbehorende verwachtingen die ik mezelf opleg me onbewust tegen. Als ik er geld in investeer dan moet het wel een succes worden. Ga ik dat wel voor elkaar krijgen? Mijn volgende stap om te leren en te groeien zit duidelijk in het ondernemerschap. Door het investeren te blijven uitstellen gaan de veranderingen te langzaam en deze zijn juist hard nodig voor groei. Anders blijft het rommelen in de marge. Hoe worden jullie dan ooit financieel vrij?

Het investeren in mijn eigen bedrijf is waarschijnlijk de beste investering ooit. En zoveel geld is er niet nodig om extra stappen te zetten en het zijn maar eenmalige kosten. Mocht het maar een beetje effect hebben dan verdien ik het zo terug en daarna blijft het ook nog z’n werk doen. Ik denk dat ik net stap één van het ondernemerschap heb begrepen. Waarom heb ik zo lang gewacht? Ik had al veel groter kunnen zijn.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *