Wel een auto kopen, maar geen risico willen lopen met aandelen

dividendbeleggen

Geld kwijtraken

Als ik aan mensen vraag of ze hun geld ook beleggen dan hoor ik vaak hetzelfde. Nee ik doe niet aan beleggen, dat is mij te risicovol. De beurs kan instorten en dan raak ik mijn geld kwijt. Dit klopt natuurlijk als een bus, maar is dit dan de reden om niet in aandelen te investeren? Waarom weerhoudt het in kunnen storten van de beurs ons om geld in bedrijven te investeren, maar besteden we wel geld aan auto’s, vakanties en kleding?

Liabilities kosten geld

Stel je koopt een nieuwe auto, voordat je het terrein van de dealer bent afgereden is deze al minder waard geworden. Daarnaast kost het geld om te kunnen rijden, is het duur in onderhoud en weet je zeker dat je op het moment dat je de auto wegdoet een hoop minder geld ervoor terugkrijgt. Een liability noemt Robert Kiyosaki het, een investering die geld kost maar geen geld oplevert. We hebben de auto nodig of we vinden het leuk om er in te rijden en dat zorgt ervoor dat het geld mag kosten.

Sommige dingen mogen geld kosten

Hetzelfde met schoenen, vakanties, etentjes, kleding, meubelen, dagjes uit, het mag allemaal geld kosten en hoeft niet anders dan tijdelijk nuttig te zijn, vermaak of lol op te leveren. In het gunstigste geval koesteren we de herinnering of genieten we een aantal jaren van het gekochte goed. Niets mis mee, maar bij de aankoop maken we ons nooit zorgen over het feit dat we ons geld kwijtraken. Dit is namelijk een zekerheidje.

Assets leveren geld op

Als je dit vergelijkt met het kopen van aandelen is het een ander verhaal. Koop je aandelen van bedrijven die dividend uitkeren, dan koop je iets wat ervoor gaat zorgen dat met zekere regelmaat geld op je bankrekening geboekt wordt. Het levert niet direct lol op, maar als je er mee omgaat op de manier zoals Robert Kiyosaki beschrijft dan koop je uitgestelde lol. Eerst zorgen dat je investeert in iets dat geld maakt, een asset. Het geld dat daaruit geproduceerd wordt kan je dan gebruiken voor je vermaak, je liabilities.

Sommige zaken worden zelfs meer waard

Je dividendaandelen zijn je assets en eenmaal gekocht gaan ze geld genereren. Het is onzeker hoelang ze dat doen en ook hoeveel ze uitkeren. Op basis van voorgaande dividenduitkeringen kies je aandelen en je hoopt dat in het verleden behaalde resultaten wel iets zeggen over de toekomst. Sommigen genereren rendementen van 5-10%. Dit betekent dat je na ongeveer 15 jaar je investering terugverdiend kan hebben. Wil je van je aandeel af dan kan het zomaar zijn dat je er nog meer voor terugkrijgt dan dat je betaald hebt. Probeer dat met een auto (een uitzondering daargelaten) maar eens voor elkaar te krijgen.

Met alles loop je risico

Natuurlijk kan een bedrijf failliet gaan en er kan opnieuw een crisis uitbreken. Maar bij het aankopen van spullen loop je ook risico dat het aangekochte direct minder waard wordt en je er niet veel lol aan beleeft. Chocolademelk over je vloerkleed, sjoemelsoftware in je auto, dikker worden en je kleding niet meer passen, je auto tegen een boom parkeren of bij de aankoop belazerd worden. Blijkbaar zijn deze risico’s veel acceptabeler dan het risico geld te verliezen op de beurs.

Status kost geld

Volgens mij komt dat omdat het resultaat minder tastbaar en zichtbaar is. €10.000,- investeren in een auto of €10.000,- investeren op de beurs. Ieder jaar €1.000,- bijgestort krijgen op je beleggingsrekening voelt natuurlijk heel anders dan wegrijden in een mooie nieuwe auto. Komt daarbij dat de aandelenbeurs voor velen van ons de ver-van-je-bed-show is en onbekend maakt onbemind. Of zijn we toch allemaal een beetje pauw en willen we met onze veren pronken?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *