Solopreneur

Solopreneur

Eén van mijn voorbeelden is toch wel Robert Kiyosaki. Ik ben het niet in alles met hem eens, maar op grote lijnen komen onze ideeën zeker overeen. Investeer in jezelf, vertrouw op jezelf in plaats van op de overheid, blijf jezelf ontwikkelen, ga bewust met je geld om en investeer in zaken die geld opleveren in plaats van geld kosten. Hij vindt daarbij dat je goed gebruik moet maken van geld van anderen en daar heb ik dan weer wat moeite mee. Leningen afsluiten en schulden opbouwen vindt hij goed, zolang het maar is voor de aanschaf van bezittingen die geld gaan opleveren. Geld lenen voor de vakantie mag niet, maar geld lenen voor een vakantiehuis dat je gaat verhuren is oké. Ik ben daar wat voorzichtiger mee. Het zijn nog steeds schulden en als de markt van recreatie verhuur instort dan heb je behoorlijke kosten waar tegenover op dat moment geen inkomsten staan.

Daarnaast verdeelt Robert Kiyosaki de werkende mensen in 4 groepen: degenen in loondienst, de zelfstandigen, de ondernemers en de investeerders. Wil je financieel vrij worden dan is het volgens Robert handig dat je bij de ondernemers of de investeerders gaat horen. In loondienst en als zelfstandige is het lastig vermogen op te bouwen, want voor je inkomen ben je volledig afhankelijk van jezelf en het aantal uren dat je kan werken. Als ondernemer of investeerder gaan anderen voor je aan het werk of laat je je geld werken. Daarbij heb je ook nog belastingtechnische voordelen. Het belastingklimaat voor bedrijven is gunstiger dan voor particulieren.

Met deze indeling had ik ook altijd al wat moeite, want waar hoor ik nu thuis. Ben ik nu een zelfstandige (uurtje factuurtje) of toch een ondernemer? Voor mijn gevoel zit ik er een beetje tussenin. Ik ben nu nog wel erg afhankelijk van het aantal uren dat ik draai, maar de bedoeling is wel dat dat gaat veranderen. Een ondernemer is volgens Kiyosaki iemand met een bedrijf waar mensen voor hem aan het werk zijn. Dat ben ik niet en dat ambieer ik ook niet. Voor mijn gevoel ben ik goed bezig, maar mezelf plaatsen aan de goede kant van Robert Kiyosaki zijn cashflow quadrant, namelijk de ondernemers en de investeerders, kon ik niet.

Pas geleden ontving ik een nieuwsbrief van Robert Kiyosaki en ineens viel alles op zijn plaats. Ook hij onderkent nu dat er een nieuwe groep werkers is, de solopreneurs. De solopreneur is iemand die vol passie, vanuit huis, aan zijn bedrijf werkt. Er zijn weinig investeringen nodig, er is geen glazen plafond en het geeft je volledige controle en vrijheid. Het bedrijf is snel op te starten en het is makkelijk om te laten groeien. Met behulp van internet en automatisering bouw je een systeem op en het systeem gaat voor jou werken. Het is het meest beproefde business model van vandaag. Word ik ineens wel onderkend en dan ook nog niet zomaar, maar behoor ik ineens bij trendsetters.

De problemen die een solopreneur tegenkomt zijn ook herkenbaar. Het stemmetje in je hoofd dat roept: wie ben jij nou om iemand anders iets te leren, wie luistert er nu naar jou? Zijn er niet veel meer mensen die deze kennis al verspreiden, enzovoort. Heel herkenbaar voor mij, maar naar deze stem moet ik niet luisteren. Er is namelijk een grote kans dat de informatie die ik verspreid al door iemand anders is verteld, maar dat maakt niet uit, want nu wordt het door mij vertelt. Ik ben anders dan de anderen en ik mag mijn verhaal vertellen en op deze manier mensen aan mij binden. Het belangrijkste is dat het mijn passie betreft, want dat zorgt ervoor dat ik doorga, ook bij tegenslag.

Om als solopreneur te slagen zal ik effectief moeten kunnen verkopen. Veel taken kan je uitbesteden, maar jezelf en je diensten verkopen moet je zelf blijven doen. Daarnaast moet ik een eigen identiteit verder uitbouwen en sterker benadrukken wat mij onderscheid van de markt. Duidelijk maken waar ik voor sta en wat mensen van mij kunnen verwachten, het merk Petra Regoort. Ik wist het allemaal wel, maar het is fijn om het bevestigd te krijgen en het voelt goed om bij een groep te horen. Ook al geeft de naam van de groep aan dat ik het alleen aan het doen ben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *