Geluk

Geluk

Een congres over geluk

Afgelopen week was het jaarlijkse FFP congres met als thema Investeren in geluk. De hoofdspreker was Guy van Liemt. Guy is directeur van Ehero, een kennis- en onderzoekscentrum over geluk in een economische context. Ongelofelijk dat het bestaat, een heel onderzoekscentrum over geluk. Hun missie is: ‘Bijdragen aan een groter geluk voor een groter aantal mensen’. Geluk hangt volgens hem samen met een doel in het leven en dan niet zomaar een doel, maar een doel dat zorgt voor levensvoldoening.

Geluk en levensvoldoening

Levensvoldoening kan je krijgen door een doel te kiezen wat ook daadwerkelijk bijdraagt tot een mooiere wereld. Niet alleen verbeteringen voor jezelf, maar voor een grote groep mensen. We worden gedreven door diepgewortelde behoeftes om deel uit te maken van iets dat groter is dan wijzelf. Volgens hoogleraar positieve psychologie, Jan Walburg, zit echt geluk in een levensmissie die je eigen belangen overstijgt.

De kracht van de why-vraag

Op deze manier kom je al gauw terecht bij Simon Sinek, hij laat je de why-vragen beantwoorden. Waarvoor kom je iedere ochtend uit bed en waarom doet dat ertoe voor anderen? Als je antwoord op deze vragen kan geven dan weet je wat je te doen staat om gelukkig te worden. Ik kom uit bed om meer financiële kennis op te bouwen en te verspreiden, zodat ik mensen kan helpen om, net als ik, financieel vrij te worden. Ik creëer hierdoor meer financieel bewustzijn wat er voor zorgt dat er minder mensen geldproblemen zullen krijgen.

Geluk op lange termijn vs. dagelijks geluk

Dat het hebben van een hoger gelegen levensdoel kan meehelpen aan duurzaam geluk (= geluk op de lange termijn) dat geloof ik wel. Of het mij nu helpt om in het dagelijks leven gelukkiger te worden, daar zet ik zo mijn vraagtekens bij. Geluk is er op velen momenten en kan ook weer zo verdwenen zijn. Hierdoor is geluk voor mij heel ongrijpbaar. Ik kan me heel gelukkig voelen, maar dit kan om een onduidelijke reden ineens verdwenen zijn. Ook problemen in de familie of met gezondheid kunnen ervoor zorgen dat ik mij ongelukkig voel en tegen regen op maandag is niets opgewassen. Dit is allemaal onafhankelijk van de status van mijn levensdoel.

De voorwaarden voor geluk

Ik denk dat levensvoldoening kan bijdragen aan een gelukkiger leven, maar er moet dan wel aan voorwaarden voldaan zijn. Naast een goede gezondheid en fijne relaties speelt geld hierin ook een belangrijke rol. Om gelukkig te kunnen zijn is er een basis hoeveelheid inkomen nodig. Volgens Guy van Liemt zorgt meer inkomen wel voor tijdelijk geluk. Maar zodra het inkomen boven de € 60.000 komt, dan draagt een salarisverhoging niet meer bij aan het geluksgevoel.

De rol van geld in geluk

Geld maakt niet per definitie gelukkig. Wat volgens Guy in ieder geval wel heel zeker is, is dat gebrek aan geld en dus geldzorgen ongelukkig maakt. De boodschap van hem aan ons financieel planners is dat daar in ieder geval een taak voor ons is weggelegd. Juist door een financieel plan kunnen mensen inzicht krijgen en overzicht houden over hun financiën. Zorgen voor een appeltje voor de dorst, zodat mogelijk problemen in de toekomst opgevangen kunnen worden.

Werken aan geluk voor anderen en mezelf

Door zoveel mogelijk mensen te helpen naar financiële vrijheid werk ik dus aan mijn eigen levensgeluk. Mocht ik hier succesvol in worden, dan help ik veel mensen naar een financieel onbezorgde toekomst. Op deze manier ben ik dus ook hard aan het werk voor jullie levensgeluk. Meer levensvoldoening is volgens mij niet mogelijk. Als ik hierdoor niet duurzaam gelukkig wordt, dan wordt niemand het.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *