Grond te koop

Grond te koop

Onduidelijk hoe sommige bedrijven aan onze naam komen maar met een zekere regelmaat ontvangen wij telefoontjes, e-mails of folders waarin ze ons enthousiast proberen te maken voor investeringen in geweldige projecten. Zo ontvingen we onlangs een grondaanbieding voor Lochem. We kunnen investeren in grond voor een nieuw bedrijventerrein. Het huidige bedrijventerrein bevindt zich nu midden in Lochem op een geweldige locatie langs het water. De bedoeling is dat deze bedrijven verplaatst worden zodat er huizen gebouwd kunnen worden op die mooie locatie.

De nieuwe plaats voor het bedrijventerrein is voor een groot deel door de gemeente al aangekocht en het andere gedeelte door een vastgoedinvesteerder. De vastgoedinvesteerder biedt nu de mogelijkheid aan ons om ook grondeigenaar te worden. Het is een investering in agrarische grond en het is zeker dat het in 2021 geld gaat opleveren als bouwgrond. Dat is namelijk het moment dat bedrijven overgeplaatst moeten worden. Gesproken wordt over een netto rendement van tegen de 10% per jaar maar daar moet je dan nog wel 6 jaar op wachten.

De gemeente had zelf niet voldoende financiële middelen om het hele bedrijventerrein te kopen dus vandaar ook de vastgoedinvesteerder. Altijd op zoek naar goede investeringsmogelijkheden. De vastgoedinvesteerder heeft het potentiële bedrijventerrein opgedeeld in kleine stukken zodat de particuliere kleine investeerder zoals jij en ik ook mee kunnen doen aan zulke “lucratieve” deals. Op deze manier kan de vastgoedinvesteerder al gelijk rendement maken op zijn geld en lopen ze ook geen risico als over 6 jaar blijkt dat er toch het één en ander gewijzigd is in de zienswijze over het bedrijventerrein door de gemeente Lochem.

Naast al de beren op de weg die ik van nature erg makkelijk zie, zit er nog een andere keerzijde aan de investering. Het betreft een investering waaruit niet op korte termijn passief inkomen gegenereerd wordt. Het geld dat je hier in stopt wordt als het goed is over 6 jaar ongeveer verdubbeld maar in de tussentijd ontvang je geen inkomsten. In het kader van financieel vrij worden draagt deze investering niet bij aan het behalen van deze doelstelling. Het helpt wel mee aan vermogensopbouw maar in eerste instantie helpt het niet mee aan het opbouwen van passief inkomen.

Voor mij is het een vorm van gokken zoals je dat ook met aandelen kan doen. We kopen een stuk grond of een aantal aandelen en we hopen over een tijdje dat het meer geld waard is geworden. Gokken mag ik het natuurlijk niet noemen want er liggen gedegen onderzoeken aan ten grondslag en alle risico’s zijn in kaart gebracht. Daarnaast hebben we te maken met investeren in grond en dat in Nederland waar grond een schaars goed is. Maar hoe je het ook wendt of keert je krijgt geen garantie anders zou de vastgoedinvesteerder het zelf wel in eigendom houden. Dus er kan altijd nog iets mis gaan. Dit zijn investeringen die wij aan ons voorbij laten gaan. Aan makkelijk, veel geld verdienen hangen meestal hoge risico’s en omdat we te weinig kennis van zaken hebben zien we niet eens alle risico’s.

Wat dat betreft vind ik het gokken met aandelen of het gokken in het casino leuker. De belangrijkste reden hiervoor is dat er geen 6 jaar overheen gaat voordat je weet of het een goede gok was. Maar mocht iemand nog een mooi stukje bouwgrond in Zeeland in de duinen hebben voor weinig dan houd ik me van harte aanbevolen. Die gok durf ik wel te nemen.

3 antwoorden
  1. Janno
    Janno zegt:

    Leuk om je artikel te lezen. Werd net zelf gebeld en krijg informatie toegestuurd over investeren in grond in Lochem. Mooi dat google me naar jouw artikel leidt, ik neem het mee in de overwegingen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *