Een NAS is super handig voor een digitale nomade

NAS

Een lokaal netwerk

Weer een stap dichter bij een goede administratie voor een digitale nomade. Op dit moment heb ik nog 15 ordners vol documenten en een desktop computer met harde schijf en heel veel informatie waar ik alleen maar bij kan als ik in de buurt van mijn desktop ben. Op dit moment staat deze nog in mijn slaapkamer en via mijn laptop kan ik bij alle informatie. Voor nu werkt het redelijk, maar als we naar de boot gaan kan het echt niet meer. Een desktop op een boot is geen goede combi. Op afstand bij mijn computer komen kan niet en al mijn data in de cloud voelt niet goed.

Een NAS is de oplossing

Van mijn broer had ik al eens begrepen dat hij een mooie oplossing voor zijn data had gerealiseerd. En ook Geldnerd heeft er een blog over geschreven. Een NAS, Network Attached Storage, is een goede oplossing voor het opslaan van mijn data en het op afstand hiervan kunnen benaderen. Geldnerd gebruikt het voornamelijk om een goede backup te hebben, zodat hij zijn data niet kwijtraakt. Hij gaat hier best ver in. Hij heeft zelfs nog een NAS op een andere plaats in Nederland staan. Wij gaan een NAS installeren om onze data op 1 plek veilig te stellen en te zorgen dat we er op locatie ook bij kunnen. Een extra NAS komt er misschien wel bij als we weer een vaste locatie hebben.

Goede backup

Net als Geldnerd hebben we onze NAS ook uitgevoerd met 2 harde schijven en de data wordt naar beiden schijven weggeschreven. Dus als er 1 kapot gaat staat al de data nog op de andere. Van onze huidige desktop computer maken we nu een backup op een externe harde schijf. Voorlopig kunnen we van de NAS een backup blijven maken op de externe harde schijf, mochten er problemen komen met de NAS dan hebben we onze data nog daarop beschikbaar. Het hebben van een backup was niet onze grootste zorg. Het overal kunnen benaderen van onze data was het probleem en de NAS lost dit voor ons op.

Opruimen overtollige data

Voordat we de data over gaan zetten zal ik hier ook eens kritisch doorheen gaan. Ik heb de afgelopen tijd al het nodige verwijderd, maar ik denk dat het met documenten net als met spullen is. Je kan iedere keer een laagje meer van de ui afpellen. Het zijn niet alleen documenten, maar ook alle foto’s staan erop. Af en toe maak ik een dump van mijn telefoon naar een directory op mijn desktop. Hier bevindt zich ongetwijfeld een hoop rotzooi tussen. Na het opruimen kunnen we ook beter bepalen welke data van de NAS gesynchroniseerd moet worden met onze laptops, zodat we ook kunnen werken als er even geen (goede) internet verbinding is.

Ordners digitaal opslaan

Het meeste werk zit hem nog in het digitaliseren van mijn ordners. Nu er een goede oplossing is en ik minder risico loop dat ik informatie kwijtraak, denk ik dat ik maar ga beginnen met het scannen van de betreffende documentatie. Het is niet alleen scannen, maar het is ook bepalen welke informatie relevant is en welke niet. In de verstand-op-nul werkzaamheden ben ik beter dan iedere keer moeten kiezen wat nu wel en niet relevant is. Het voordeel is wel dat het lekker opruimt. Als ik mij komende tijd even kwaad maak dan scheelt dat weer spullen verhuizen.

Steeds kleinere actielijst

Nooit gedacht dat ik nog eens blij zou zijn met een technische gadget als een NAS, maar het voelt echt weer als een stap verder. Een goede oplossing voor het opslaan en het overal bij de hand hebben van mijn gegevens. Zo heb ik mijn private cloud gemaakt en heb ik partijen als Google en Microsoft met hun cloud niet nodig. Steeds meer het idee dat ik mijn leven op orde krijg en weer een stukje minder ballast. Een tijd lang tegen aan zitten hikken, maar sommige oplossingen kosten nu eenmaal tijd. Nu het volgende punt nog, waar gaan we vanaf oktober wonen? We hebben gelukkig nog even.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *