Draag jij bij aan een circulaire economie?

circulaire economie

De aarde is een gesloten systeem

Soms raken mensen je ineens met voor jouw nieuwe inzichten. Ze denken op een manier waarop je zelf nog nooit nagedacht hebt. De huidige wegwerpmaatschappij vind ik niets en blijkbaar sta ik niet alleen. Tijdens de Week van de Ondernemer hoorde ik Thomas Rau spreken. Hij is architect en hij gelooft dat het hele economische systeem anders moet. Hij ziet de wereld als een gesloten systeem en als je dat als uitgangspunt aanneemt ga je heel anders tegen zaken aankijken. Niet je eigen bestaan op aarde is eindig, maar ook de grondstoffen en de materialen zijn eindig. We hebben een circulaire economie nodig, daarin bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

Verdienmodellen die zorgen voor kwaliteit

Het staat mij tegen wat een rotzooi er verkocht wordt in de winkels. Ik verbaas mij er altijd over dat het blijkbaar ook nog gekocht wordt door mensen, want anders zou het toch een keer ophouden. Ik ben tegen al de Actions en de goedkope kleding winkels, maar ik vind een goed draaiende economie toch ook veel prettiger dan de afgelopen crisisjaren. Door Thomas Rau zie ik nu in dat je ook op andere manieren de economie draaiende kan houden. We hebben andere verdienmodellen nodig, waarbij fabrikanten door het leveren van kwaliteitsproducten worden beloond. Het maar rotzooi blijven produceren is echte armoede.

Betere ontwerpbeslissingen door de fabrikant

Thomas Rau is licht als dienst gaan afnemen van Philips. Hij wil geen lampen kopen, maar licht voor een aantal duizend uur per jaar. Ineens wordt er beter nagedacht over welke lampen gebruikt worden. Maak je ze daarbij ook verantwoordelijk voor de energierekening, dan letten ze op energiezuinigheid en kan het met de helft minder lampen. Op deze manier is de kwaliteit van het product belangrijk voor de fabrikant en dat zorgt voor ander ontwerpbeslissingen. Afspraken met andere leveranciers over het maximaal aantal branduren van een gloeilamp hoeven hierdoor niet gemaakt te worden. Het is ongelofelijk maar waar, leveranciers van gloeilampen hebben dit gezamenlijk bepaald. Gloeilampen kunnen heel lang branden en anders was er geen verdienmodel.

Producten als een dienst afnemen

We gaan bij tapijtfabrikanten loopuren afnemen en zit- en tafeluren bij meubelfabrikanten. Als we ook wasuren gaan afnemen, dan wordt het voor de fabrikant aantrekkelijker om wasmachines te maken die energiezuinig, kwalitatief goed en makkelijk te repareren zijn. Hierdoor krijgen we betere producten en minder afval. We zijn er aan gewend dat apparaten stuk gaan en vinden het logisch om een nieuwe te kopen. Het gaat om winstmaximalisatie en niet om het sparen van het milieu of de grondstoffen. Volgens mij kan dit niet eeuwig blijven doorgaan, hoog tijd voor een circulaire economie.

Een betere wereld, begin bij jezelf

Laten we in het kader van ons eigen budget en het niet verder nodeloos uitputten van grondstoffen, eerst stoppen met het kopen van spullen die we niet nodig hebben. Al de rotzooi die we kopen en die na 2 of 3 keer gebruiken in de kast of in de prullenbak belanden, stop daar mee. Neem ook geen spullen meer aan waar je niet om gevraagd hebt. Bestel ik koffie, ontvang ik er ook een twijfelachtige rasp bij die ik niet nodig heb. Het irriteert mij mateloos en zij denken dat ze mij een cadeautje geven. Wat moet ik ermee? Als je iets koopt ga dan voor kwaliteit en lange termijngebruik. December, er is geen betere maand om ermee te beginnen!

3 antwoorden
  1. Steven
    Steven zegt:

    Geheel mee eens. Produkten moeten in ieder geval worden onworpen op repareerbaarheid.
    Ik heb mijn kapotte combigrill magnetron gerepareerd met een onderdeel van een andere kapotte oven, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Soms raken mensen je ineens met voor jouw nieuwe inzichten. Ze denken op een manier waarop je zelf nog nooit nagedacht hebt. De huidige wegwerpmaatschappij vind ik niets en blijkbaar sta ik niet alleen. Tijdens de Week van de Ondernemer hoorde ik Thomas Rau spreken. Hij is architect en hij gelooft dat het hele economische systeem anders moet. Hij ziet de wereld als een gesloten systeem en als je dat als uitgangspunt aanneemt ga je heel anders tegen zaken aankijken. Niet je eigen bestaan op aarde is eindig, maar ook de grondstoffen en de materialen zijn eindig. We hebben een circulaire economie nodig, daarin bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *