Zoek de diepte en verras jezelf

verdieping

Een nieuwe challenge

Vandaag kwam ik een blogpost tegen van een Amerikaan David Cain, waarin hij schrijft over hoe je beter kan worden in mens zijn. Hij stelt voor om komend jaar niets nieuws te starten of te kopen, maar je alleen te verdiepen in de zaken die je al in huis hebt. Soms is een idee te mooi om het niet verder te verspreiden. Beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen. Hij heeft mij in ieder geval aan het denken gezet en hopelijk lukt dat bij jullie ook.

Verdiep je in wat je al hebt

Dus het plan is om komend jaar geen nieuwe boeken, games, gadgets te kopen of hobby’s te starten. Verdiep je in wat je al hebt, pak je nog niet gelezen boeken of lees een boek opnieuw. Ga nu eindelijk eens goed aan de slag met je gitaar of haal je Frans op zodat je deze zomer een leuk gesprek met de campingbaas kan hebben. In plaats van steeds meer en van alles maar net een beetje gaan we de diepte in. We gaan genieten van hetgeen we al in huis hebben, maar waar we nooit echt tijd voor vrijmaken.

Verbaas je over je spullen

Een heel jaar niets kopen dat is eigenlijk best saai, maar als ik er zelf eens goed over nadenk dan zijn er voor mij voldoende mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen. Ik heb allerlei kookboeken staan met genoeg gerechten om het komende jaar iedere dag wat nieuws te proberen. Een keyboard op zolder die stof staat te happen, een zeilbootje in de opslag, tekenmateriaal in de kast. En dan heb ik ook nog voldoende niet gelezen boeken. Ik denk dat als ik verder rondkijk in mijn huis ik nog wel meer tegen zal komen.

Het zorgt voor consuminderen

Het idee spreekt mij in eerste instantie al aan, omdat het ervoor zorgt dat je minder gaat kopen. Iets nieuws willen beginnen is verleidelijk. Voor de één nog meer dan de ander. We hebben allemaal wel iemand in de familie die ieder jaar een nieuwe hobby begint met als gevolg een verzameling van overbodige spullen in de garage. We beginnen aan iets en als het wat moeilijker wordt verliezen we de aandacht. Voor je het weet zie je weer wat anders dat heel leuk en handig is. Op deze manier probeer je heel veel, maar word je nergens goed in.

Meer aandacht geeft meer voldoening

Wil je graag goed in iets worden dan zal je daar tijd en energie in moeten investeren. Je moet veel leren en oefenen om ergens beter in te worden en het wordt pas echt leuk als je het kan. Door jezelf te dwingen om je verder te verdiepen in hetgeen waar je al voorzichtig aan begonnen bent, krijgt je er meer lol in en dat geeft veel meer voldoening. Je moet jezelf wel even zien te motiveren als iets voor de twintigste keer weer niet lukt. En tegenover het bereiken van de expertstatus staan 10.000 oefenuren.

Met vallen en opstaan

Door het komende jaar deze challenge met jezelf aan te gaan, ga je op zoek naar verdieping. Zoals David Cain in zijn blog aangeeft: ‘Door dieper te graven komen we mooiere en waardevollere dingen tegen dan dat je aan de oppervlakte kan vinden’. Zelf afgelopen week mijn best gedaan om beter te worden in schaatsen. Een schaatsclinic met Henk Angenent heeft ervoor gezorgd dat ik weet dat ijs heel hard is. Voorlopig staan mijn schaatsen weer in het vet. Misschien slimmer om het keyboard van zolder te halen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vandaag kwam ik een blogpost tegen van een Amerikaan David Cain, waarin hij schrijft over hoe je beter kan worden in mens zijn. Hij stelt voor om komend jaar niets nieuws te starten of te kopen, maar je alleen te verdiepen in de zaken die je al in huis hebt. Soms is een idee te mooi om het niet verder te verspreiden. Beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen. Hij heeft mij in ieder geval aan het denken gezet en hopelijk lukt dat bij jullie ook. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *