Crashtest – Ben jij stressbestendig genoeg?

Moment van de waarheid

Het coronavirus heeft ons allemaal te pakken en hierdoor storten de beurzen wereldwijd in. Een goede gelegenheid om deze crashtest als aanvulling te schrijven voor mijn cursus dividendbeleggen. Vorig jaar ben ik begin maart begonnen met maandelijks ETF’s (iShares euro dividend (IDVY)) aan te kopen en in augustus heb ik dit uitgebreid met iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA). Iedere maand, op oktober na, heb ik van mijn gestorte €220 en het ontvangen dividend 9 ETF’s aangekocht. De ene keer 4 van de ene en 5 van de andere, maar het kon ook zomaar andersom zijn.

Hoe staat het ervoor

Dit heeft geresulteerd in de volgende portefeuille

Zoals je ziet heeft mijn portefeuille een gevoelige knauw gekregen. Ik heb in totaal €2.090 gestort en dat is op dit moment nog maar €1.737 waard, een waardevermindering van €353. Ik heb in totaal €28 dividend ontvangen en bijna €8 aan kosten gemaakt. Dit maakt het verlies zelfs €373 (€114 + €259). In de laatste kolom nemen ze wel het dividend mee, maar niet de kosten. Volgens mij geeft dit een vertekend beeld en ik doe er niets mee. Rechtsom of linksom, je geld is nog net geen 20% minder waard geworden.

Doorsta de crashtest

Afgelopen weekend stond ik met iemand te praten over zijn beleggingen. Hij handelt via Peaks en zag zijn aandelen minder waard worden. Dit zorgde direct voor de reactie om alles te verkopen, zodat het niet nog minder zou worden. Vorige week was het namelijk nog €700 waard en nu nog maar €500, dus hij heeft geen enkel risico genomen. Blijkbaar is dit toch de standaard reactie en dat is jammer. Op deze manier koop je duur en verkoop je goedkoop en dat is niet de manier om vermogen op te bouwen. Ik heb hem mijn telefoonnummer gegeven. Hopelijk belt hij een volgende keer en kan ik hem ompraten om niet te verkopen. Het enige waar je eigenlijk echt een adviseur voor nodig hebt.

Meer kopen voor hetzelfde geld

Natuurlijk is het lastig om te zien dat een gedeelte van je geld is verdwenen, maar beleggen doe je voor de lange termijn. Ik heb er vertrouwen in dat het in de toekomst weer goed komt. Wil je dividendbeleggen met ETF’s dan is dit een basisvoorwaarde. Van de €220 heb ik deze maand in totaal 11 aandelen bij kunnen kopen, 2 meer dan gewoonlijk. Van allebei 1 extra voor hetzelfde geld, laat maar zeggen ze zijn in de aanbieding. Hieronder volgt een overzicht van mijn portefeuille na mijn laatste aankoop.

Zoals je nu kan zien zijn mijn gemiddelde aankoopprijzen (GAK) lager geworden. Als de koers van de 1e ETF (ISPA) boven de €27,5848 komt, ga ik zwarte cijfers schrijven. Voor de aankoop had ik hiervoor nog een koers van €28,4441 nodig.

Heb jij het in je?

Ik weet nog niet of de bodem al bereikt is of dat we nog verder zakken. Het beste is om iedere maand je aankopen te blijven doen en je niet te laten leiden door je emoties. Als je wilt kan je in een dalende markt wat meer kopen als je daar de ruimte voor hebt. De gemiddelde aankoopprijs gaat dan nog sneller omlaag en schrijf je sneller zwarte cijfers. In mijn strategie gaat het niet om de koerswinst. Het draait om het dividend en nu is het moment om goedkoper aandelen bij te kopen. Het meer of minder waard worden van je aandelen is niet relevant. Het blijft zoals het in het overzicht staat een ongerealiseerde winst of verlies. Deze crash is een goede test. Kan jij omgaan met dit soort verliezen en durf je bij te kopen?

Ben je nog niet begonnen met beleggen, dan is nu misschien een goed moment. Start met mijn Cursus dividendbeleggen.

6 antwoorden
 1. Robin Ros
  Robin Ros zegt:

  Hoi Petra!

  Mooie blog weer! Interessant om te zien hoe jullie met de ‘crisis’ (lees: mogelijkheden) omgaan.

  Ik zag dat je vermelde dat in het laatste kolom (totale w/v) niet de kosten werden meegenomen. Echter is dit wel het geval. Als ik een nieuw aandeel koop waarop bijv 2,- kosten zitten, en mijn aandeel staat nog op 0,00 dan staat er bij de totale w/v wel deze -2,00.

  Groetjes en ik zal je toekomstige blogs met veel plezier lezen!

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Robin,

   je hebt gelijk. De aankoopkosten (die direct toe te wijzen zijn aan een aandeel of ETF) worden wel verwerkt maar de kosten die bij mijn Custody account in rekening worden gebracht voor Corporate Actions (in dit geval de Dividend uitkering) worden niet direct gekoppeld aan een aandeel of ETF. Omdat ik maandelijks de ETF’s koop die in de kernselectie zitten had ik de aankoopkosten die gerekend worden als je buiten de kernselectie koopt over het hoofd gezien.

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
 2. Henk
  Henk zegt:

  Hoi Petra,
  Wat heb je weer een leuke, informatieve blog geschreven. In deze tijd heb ik mijn aandelenportefeuille bij een gewone bank afgebouwd. Weg dure transacties. Nu dat weg is, heb ik betere kwaliteit gekocht. Dat is al 2 keer winst. Op het lijstje stond o.a.: Realty Income Corp. (ticker O NYSE) en iSh. Gobal Clean Energy Ucits ETF (ticker INRG Milan).
  Realty is een maandelijkse dividendbetaler, dat elk kwartaal stijgt. Ze hebben voor ca $ 20 mld onroerend goed van topklasse.
  De ETF is breed gespreid voor alle vormen van duurzame energie.
  Het geheel heb ik afgerond met Tony Chocolonely repen. Goed voor de cacaoboeren en mijn stemming. Slecht voor het gewicht. Het is ook altijd wat…. LOL

  Beantwoorden
 3. Sanne
  Sanne zegt:

  Hi Petra, ik lees mij pas sinds 2 dagen in. Dus misschien is dit een domme vraag. Waarom reken jij 28E dividend -8E kosten als 20 verlies en niet 20 winst?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *