Wie niet luisteren wil….

Redelijk hetzelfde

Het zijn op dit moment rare tijden en ik voel mij onrustig. De wekelijkse lunch bij mijn ouders is afgezegd en ook mijn skivakantie is niet doorgegaan. Mijn wekelijkse yoga les zal niet doorgaan en op papier ben ik een stuk armer geworden. Voor de rest gaat mijn leven gewoon verder. Ik ben niet ziek en ook in mijn directe omgeving is er niemand ziek. Ik werk vanuit huis en een eindje rennen, fietsen of wandelen kan altijd. Toch is er veel tot stilstand gekomen en het houdt mij net als de rest van de wereld bezig.

Goedkoop leven

Mijn levensstijl zorgt ervoor dat ik relatief goedkoop leef en daarbij heb ik voldoende buffer om jaren vooruit te kunnen. Weinig verplichtingen, bijna geen schuld en de auto’s kan ik de deur nog uit doen, dus ook nog mogelijkheden om te bezuinigen. Verschillende inkomstenbronnen zorgen voor nog meer zekerheid. Het zijn angstige tijden, want niet iedereen heeft het zo goed geregeld. Een hoop mensen raken ineens hun inkomen kwijt of moeten het met veel minder doen. Iets wat je niet voor mogelijk kon houden wordt ineens werkelijkheid. Hopelijk duurt het niet te lang en is de overheid in staat om te helpen.

Leermoment

Natuurlijk is dit het moment om eens kritisch naar je uitgavenpatroon te kijken en je levensstijl, maar dat hoef ik niet te vertellen. Niets werkt zo leerzaam als ervaren. Wat mij meer bezighoudt is de les die we leren op een hoger niveau. Wil het klimaat ons iets vertellen en luisteren we niet? Het vele vliegen is ineens gestopt, er zijn veel minder files en de uitstoot is hierdoor verminderd. Hoezo kunnen we niets aan het milieu doen? Economische groei is zo belangrijk voor ons geworden, dat minderen alleen maar mogelijk is als het ons leven bedreigt.

Verandering van tijdperk

Het filmpje Huidige chaos en onbehagen zijn voorbode van een geweldig nieuwe wereld van Jan Rotmans kwam op sociale media voorbij. Hij geeft aan dat als je wezenlijk wilt veranderen je eerst tot stilstand moet komen. Is dit de stilstand die we nodig hebben? Op dezelfde manier door blijven leven zoals we deden is niet goed voor het klimaat. Zoeken naar mogelijkheden om het klimaat te sparen, maar ook onze economie in stand te houden is niet mogelijk. Is dit de chaos die we nodig hebben om een verandering van tijdperk te creëren. Gaan we vertrouwen, kwaliteit, de mens staat centraal, verbinding en ontplooiingsruimte als nieuwe waarden zien in plaats van efficiëntie, effectiviteit en financieel rendement?

Niet voor niets

Het coronavirus drukt ons met de neus op de feiten. De mens staat ineens centraal en meer dan ooit is vertrouwen belangrijk. Er wordt gezocht naar verbinding om elkaar te helpen in deze tijden. De één heeft meer last van het virus en de consequenties ervan dan de ander, dus zorg voor elkaar. Wat de klimaatveranderingen met snikhete zomers, grote hagelstenen en droogte niet voor elkaar krijgt, lukt zo’n niet zichtbaar virus zonder moeite. Het leven komt tot stilstand. Het maakt 1 ding heel duidelijk er zijn altijd veel meer mogelijkheden dan dat je voor mogelijk houdt. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat Jan Rotmans gelijk heeft en dat we onderdeel zijn van een transitie naar mooiere tijden. Als je er zo naar kijkt is het minder angstig, spannend eigenlijk wel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *