Minder winst voelt als verlies

De elektrische auto

Een jaar of 8 geleden heb ik bij het opzetten van mijn dividendportefeuille ervoor gekozen om het aandeel van General Motors toe te voegen. Een begrip in de autowereld en een behoorlijk dividendpercentage. Het heeft jarenlang gezorgd voor een goed dividend en het had een redelijk stabiele koers. De opkomst van de elektrische auto maakte dat het goede gevoel dat ik had bij General Motors steeds minder werd. Een enorm groot concern van de oude stempel, hoe goed kan het mee met de komende veranderingen? Het zou zomaar de nieuwe Kodak kunnen worden.

GM aandelen van de hand doen

Na de start van de coronacrisis kondigde GM aan dat ze hun dividend van kwartaal 2 gingen uitstellen. Ook niet echt een goed teken. Begin juli zag ik dat de koers na de val, die het gemaakt had door de coronacrisis, weer redelijk hersteld was. Het was mogelijk om mijn GM aandelen van de hand te doen zonder koersverlies. Op dat moment was ik druk bezig om te leren handelen met opties en mijn GM aandelen waren leuk materiaal om ervaring op te doen met call opties. Kijken of ik geld kan verdienen met opties.

Risico beperken

Bij het schrijven van call opties met de aandelen in het bezit loop je niet meer risico dan het gebruikelijke koersverlies. Je kan niet meer verliezen dan de aankoopprijs van je aandelen minus de opbrengst van de call optie. Als je een call schrijft zonder de aandelen in bezit te hebben, verkoop je zonder dat je weet hoe duur de aankoop is. Bij een sterk stijgende koers kan je dan van een koude kermis thuiskomen. Het risico dat ik liep door mijn GM aandelen niet gelijk te verkopen was het feit dat ze minder waard konden worden.

Spelen met een call optie

Een call optie schrijven betekent dat je je aandelen in de verkoop doet voor een bepaalde prijs en hiervoor ontvang je geld. Met het schrijven van de call optie hoopte ik dat de koers gelijk zou blijven of een beetje zou dalen. Op deze manier ontvang je door het schrijven geld en hoef je de aandelen niet te verkopen. Mocht dit door een koersstijging wel het geval zijn, dan was het geen probleem. Ik wilde er toch vanaf en met de huidige koers zou ik geen verlies lijden. Het zou leuk zijn als ik met mijn call optie wat geld kon maken. Ik zette mijn aandelen in de verkoop.

Geld verdienen

De koers schommelde afgelopen zomer wat op en neer. Hierdoor was er niet veel animo voor mijn optie. Doordat de looptijd van de optie verstrijkt wordt de optie minder waard en kan je hem goedkoper terugkopen. Het verschil tussen het geld wat je ontvangt voor het schrijven van de optie en de prijs waarvoor je het terug kan kopen minus de transactiekosten is winst. Dit principe heb ik van de zomer een aantal keren kunnen herhalen. Op deze manier heb ik een paar honderd euro verdiend.

Enorme koersstijging

Dit ging eigenlijk best leuk totdat begin november de koers maar bleef stijgen. Mijn geschreven call optie was ineens veel geld waard geworden. Het gaf iemand het recht om mijn aandelen met de hoge koers van nu super goedkoop te kopen. Het terugkopen van mijn lopende call ging ineens om een behoorlijk bedrag. En dat zorgde toch voor stress. Het kwartje, dat ik na het terugkopen van mijn call ook mijn aandelen veel beter kon verkopen, viel pas later.

Verlies genomen

Nadat ik de call heb teruggekocht en mijn enorme verlies heb genomen heb ik ook gelijk mijn aandelen van de hand gedaan en mijn winst gepakt. Had ik geen call optie geschreven, dan had ik op dit moment dubbel zoveel winst kunnen maken op mijn GM aandelen. Het blijft toch een wonderlijk fenomeen. In plaats van dat ik blij ben met het verdiende geld, heb ik last van het geld dat ik had kunnen hebben. Als ik geen call optie had geschreven en gelijk had verkocht had ik helemaal geen winst gemaakt. Door het schrijven van de call optie heb ik tijd gewonnen en door mazzel koerswinst kunnen pakken.

Koersdaling

Als de koers was gedaald had ik nog een tijdje door kunnen gaan met het schrijven van call opties, maar had ik het koersverlies er gratis bij gekregen. Nu heb ik het afgelopen halfjaar 25% winst gemaakt op mijn aandelen General Motors, geen gek resultaat. Dat het meer dan 50% had kunnen zijn, moet ik snel vergeten. Nu maar weer op zoek naar een dividendaandeel dat ik van het vrijgekomen GM geld kan aanschaffen. De aanschaf ga ik via het schrijven van put opties doen, daar heb ik in mijn blog Mijn eerste geld verdiend met een put optie over geschreven. Ook nog maar eens kritisch op zoek in mijn dividendportefeuille naar aandelen waar ik misschien van af wil. Als ik dat op deze manier kan doen is het eigenlijk een hele mooie verkoop. Moet de beurs wel meewerken.

13 antwoorden
 1. Rene
  Rene zegt:

  Hoi Petra,

  Je had in plaats van de call terugkopen deze ook gewoon kunnen laten expireren. Je aandelen waren dan automatisch verkocht (aantal = geschreven opties * 100) en je had geen transactie kosten en meer winst gehad. Je hebt waarschijnlijk voor de call meer betaald bij terugkoop dan strike – koers destijds. Groet Rene

  Beantwoorden
 2. Rene
  Rene zegt:

  Hoi Petra,

  De site reageert vreemd bij het toevoegen van berichten, eerst zie je niets en daarna wel weer, vandaar dat er meerdere reacties staan.

  Groet,
  Rene

  Beantwoorden
 3. Onno Scheffers
  Onno Scheffers zegt:

  In principe ligt dat gevoel niet zozeer aan het werken met opties. Als je een aandeel met winst verkoopt en daarna schiet het nog verder omhoog kun je het ook als verlies zien.

  Het is een mindset en je moet er standaard eigenlijk vanuit gaan dat je nooit op het meest ideale punt zult in- en uitstappen en met iedere winst tevreden zijn. Neemt niet weg dat je er natuurlijk wel altijd van kunt leren.

  Je kunt het ook zien als stukje risicobeperking; je had eerst de volle mep van de aandelen kwijt kunnen raken en doordat je nu een premie hebt opgestreken heb je je maximale verlies een beetje verder ingeperkt. Je hebt feitelijk je kostprijs omlaag gebracht en dat er alvast als inkomen uitgetrokken. Daar staat dan inderdaad tegenover dat je een stukje potentiële ‘upside’ inlevert, al valt dat doorgaans best mee als je actief op- of neer rolt als het aandeel meer of minder waard wordt.

  Beantwoorden
 4. Daniel
  Daniel zegt:

  Interessant om te lezen! Waarom koos je voor schrijven van calls in plaats van het kopen van een put? Daarmee had je risico naar beneden kunnen afdekken zonder de aandelen en daarmee de kans op koerswinst kwijt te raken?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Daniel,
   het doel van het schrijven van de call optie (covered call) was om nog wat extra geld te pakken en het aandeel te verkopen. Er zijn natuurlijk allerlei combinaties te maken met verschillende type opties, verschillende uitoefenprijzen en expiratiedata, maar zover ben ik nog niet.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *