Blondjes beleggen beter

blondjes beleggen beter

Delen van de ervaring

Janneke Willemse heeft het boek Blondjes Beleggen Beter geschreven. In 7 stappen helpt ze je naar simpel en succesvol beleggen. Janneke is naast financieel journalist ook beurscommentator en presentatrice op de nieuwszender RTL Z. Vanuit haar werk heeft ze dus veel te maken met de aandelenbeurs. Een aantal jaren geleden heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en is zelf begonnen met beleggen. Op haar gelijknamige website blondjesbeleggenbeter.nl kan je meekijken in haar dagboek, stap 6 van de methode. Ze legt haar gemaakte keuzes uit en laat zien hoe haar beleggingen het doen.

Goede resultaten

Afgelopen jaar was haar beste beleggingsjaar tot op heden, maar ook alle voorgaande jaren heeft ze afgesloten met een goed resultaat. In 7 jaar is haar inleg al bijna verdriedubbeld. Janneke belegt voornamelijk in individuele aandelen en ze gaat voor groei. Haar strategie wijkt af van die van mij. Ik kies ook de aandelen uit waarbij ik de verwachting heb dat ze het goed blijven doen, maar ik kies voor inkomen. Het al jarenlang een stijgend dividend uitkeren is bij mij een belangrijk selectiecriterium. Ik koop mijn aandelen om ze niet meer te verkopen, terwijl Janneke aandelen koopt waar ze op termijn de koerswinst van gaat verzilveren.

Andere strategie

Ik investeer in defensieve aandelen, aandelen van bedrijven die in basisbehoeften voorzien. In haar boek beschrijft ze dit als de Buffett methode. Voor haar eigen portefeuille zoekt ze cyclische aandelen, aandelen van snelgroeiende bedrijven. Dit doet ze door in een bepaalde sector naar een bedrijf te zoeken dat een voorsprong heeft op andere bedrijven. Ze gebruikt hiervoor adviezen van analysten, haar gezond verstand, verschillende beleggingswebsites, financiële dagbladen en kwartaalcijfers van het bedrijf zelf. Gezien haar resultaten kan ze dit goed.

Simpeler en meer rust

Ze geeft zelf aan dat haar manier een risicovolle manier van beleggen is, maar dat deze wel bij haar past. Weinig spreiding, maar ze voelt zich betrokken bij de bedrijven. Het is eenvoudiger om te beleggen in ETF’s. Op deze manier beleg je goedkoop en gespreid met een goed rendement. Het uitzoeken van de ETF is het lastigst, maar eenmaal gevonden kost het beleggen verder weinig tijd. Voor het aflossen van haar huis, bouwt ze vermogen op door te investeren in de ETF iShares S&P 500 UCITS ETF (Dist). Haar manier om de risico’s wat meer te spreiden.

Een echte aanrader

Beleggen daar kunnen we niet meer omheen. Er zijn vele verschillende manieren en je moet doen wat bij jou past. De manier van Janneke kost meer tijd en je loopt meer risico, maar het kan ook zorgen voor veel betere resultaten. Janneke is een stoere belegger die een goed leesbaar boek met een duidelijke uitleg over beleggen heeft geschreven. Op basis van de informatie kan je je eigen strategie bepalen. Om financieel vrij te worden is een portefeuille opbouwen met dividendaandelen voor mij nog steeds de manier. Wil je er wat extra snelheid in brengen dan is het misschien slim om met Janneke haar portefeuille mee te doen. Ik heb mijn inleg nog niet verdubbeld. Maar ja, wij moeten dan ook wel leven van het dividend.

2 antwoorden
 1. Cor
  Cor zegt:

  Dag Petra,

  waarom kies je niet voor beleggen in een etf die zich richt op een wereldwijde spreiding, om vervolgens per kwartaal wat te verkopen tbv jouw inkomen/uitgaven? Je mist door je te richten op dividend nogal wat aandelen die koerswinst laten zien, met als gevolg dat je totale rendement achterblijft? En dus ook toekomstig inkomensperspectief?

  Cor

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Cor,
   Dividend is stabieler. De aandelen hebben minder last van koersbewegingen. Ik mis de winst, maar ik heb ook minder last van het verlies. Daarbij is er een risico als je ervan gaat leven en je moet iedere maand wat verkopen, dat je dit ook moet doen als de beurs minder is. Je loopt het risico op uitholling van de portefeuille. Ben je aan het opbouwen van je vermogen dan kan je er natuurlijk voor kiezen om een gedeelte te beleggen in groei ETF’s.
   In mijn blog Welke Safe Withdrawal Rate is veilig genoeg? heb ik hier overgeschreven.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *