Mijn eerste geld verdiend met een put optie

put optie

Tijd voor onderzoek

Ik had al vaker gelezen over de mogelijkheid om aandelen aan te schaffen via put opties. Het kost tijd om je wat nieuws eigen te maken en dat was er nog niet van gekomen. Via een lezer die mij een video (helaas tijdsgebonden) van Andy Tanner toestuurde en het boek dat ik van Andy gelezen heb, ben ik er opnieuw in gedoken. Daarbij zijn de aandelenkoersen van veel aandelen door de crash aanzienlijk in prijs gedaald. Het is dus een goed moment om onze aandelenportefeuille verder uit te breiden. Ik kon mijn partner ook interesseren. Alles viel samen, dus een goed moment om het uit te proberen.

Voorbeeld van Andy Tanner

In het filmpje van Andy Tanner gebruikt hij The Kraft Heinz Company als voorbeeld en laat dat nu net een aandeel zijn dat ook in onze dividendportefeuille zit. De koers van het aandeel is nu behoorlijk lager dan waarvoor wij het gekocht hebben. Een aankoop van dit aandeel zorgt dus voor een lagere gemiddelde aankoopprijs. Daarbij verwacht ik dat de levensmiddelenindustrie niet veel last heeft van de coronacrisis. Voor ons een goed aandeel om de test mee uit te voeren. Opties vond ik altijd erg moeilijk. Ik heb er les over gehad tijdens mijn HBO opleiding, maar ik haalde hiervoor geen hoge cijfers. Ik vind het moeilijk om in opties te denken. Je hebt namelijk call en put opties en deze kan je kopen en verkopen (schrijven). Teveel variaties voor mij om met stijgende en dalende markten over na te kunnen denken.

Wat heb ik gedaan

Ik begin dus eenvoudig. Ik heb een put optie geschreven (verkocht) op het aandeel Kraft Heinz. Met het schrijven van 1 put optie op dit aandeel verplicht ik mij tot het kopen van 100 aandelen tegen een vooraf vastgestelde koers en een vastgesteld tijdsbestek. Bij een put optie ga je ervan uit dat de koersen dalen. De vastgestelde koers van de optie die ik heb geschreven is lager dan de huidige beurskoers. Ik verplicht mij dus om aandelen te kopen voor een lagere koers dan de huidige koers. Aangezien ik deze aandelen al heb en gekocht voor een hogere prijs, wil ik er wel meer van hebben. En dan ook nog voor een lagere prijs dan als ik ze nu zou aankopen.

Verzekering voor de ander

Voor het schrijven van deze put optie ontvang ik geld. Er zijn bezitters van aandelen Kraft Heinz die put opties kopen als verzekering tegen een dalende koers. Als de koers van het aandeel daalt onder de vastgestelde koers en binnen het tijdsbestek dat we afgesproken hebben, dan ben ik verplicht om het aandeel te kopen tegen die koers. Zij zijn blij dat ze de aandelen kunnen verkopen en hun verlies beperkt wordt. Ik ben blij met de goedkopere aandelen. Ik ben op deze manier de verzekering op hun aandelen en daarvoor betalen ze graag de premie.

Uitbreiding portefeuille

Daalt de koers van het aandeel onder de vastgestelde koers, dan koop ik dus de aandelen voor een lagere koers. Maar de koers kan nog veel lager worden dan waarvoor ik ze moet aankopen. Dit is dus een risico dat ik neem. Aangezien ik de prijs goed vind, neem ik door het schrijven van de put optie genoegen met deze prijs. Ik had de aandelen goedkoper kunnen hebben, maar dat is dus jammer. Ik ontvang geld voor het schrijven van de put optie, dat compenseert de eventueel lagere koers nog iets.

Hoe verdien je er nu geld mee

De manier waarop ik nu mijn geld heb verdiend is doordat de koers van het aandeel boven de vastgestelde koers is gebleven. Op het moment dat de optie afliep heeft degene van de put optie geen gebruik willen maken van zijn verzekering. Dit betekent dat ik de aandelen niet hoef te kopen en wel het geld in mijn zak gestoken heb. Ik heb netto $78 (aankoopkosten optie $2,40) verdiend en als ik de aandelen had moeten kopen had ik hiervoor $2.750 moeten betalen. Dit geld had ik gereserveerd op mijn beleggingsrekening. In 1,5 week heb ik dus 2,8% rendement op mijn geld gemaakt. Op deze manier verdubbel je je geld op jaarbasis.

Actief handelen voor passief inkomen

Geen aandelen, maar wel cash. We zijn nu op zoek naar het kopen van een nieuwe optie. Niet echt passief, maar wel leuk om te doen. Ik heb er nog niet veel verstand van, maar ik ben mij er verder in aan het verdiepen. Het is natuurlijk slimmer om hiervoor een testaccount te gebruiken in plaats van het met echt geld uit te proberen. Ik vind het leuker om het met echt geld te doen. Kleine stapjes en als ik het geld moet betalen, dan heb ik in ieder geval aandelen die passen in mijn dividendportefeuille. Voor mijn gevoel loop ik niet echt risico. Of ik verdien geld of ik koop aandelen voor een goedkopere prijs die ik toch wil hebben. Win-win toch?

7 antwoorden
 1. Rene
  Rene zegt:

  Hallo Petra,

  Leuk dat je nu ook met opties aan de slag gaat.
  Heb je jezelf wel eens verdiept in covered calls?
  Op aandelen die je bezit kun je dan een call optie schrijven, bv op 10% hogere koers en dan bv een looptijd van een jaar. Zeker als je het gevoel hebt dat de koersen relatief hoog staan (zoals nu) geeft dat extra rendement. Halen ze die 10% hogere koers dan moet je ze daar wel op verkopen (of doorrollen naar bv een jaar later) maar heb je een mooie winst op je aandelen + ontvangen premie + ontvangen dividend. Halen ze dit niet dan heb je rendement toch mooi verhoogd met de ontvangen premie!

  Groet,
  Rene

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi René,
   Ja de covered call begrijp ik nu ook. In mijn speculatierekening heb ik hem wel eens uitgevoerd, wel met een korter tijdsbestek. Er is heel veel mogelijk in de wondere wereld van de opties. Blijft leuk om er meebezig te zijn.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
   • Rene
    Rene zegt:

    Hoi Petra,

    Grappig dan je het op je speculatierekening hebt geprobeerd. Covered calls is namelijk een risicomijdende strategie. Bij een daling van je aandeel is je verlies namelijk minder door de ontvangen premie

    Groet,
    Rene

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
     Petra Regoort zegt:

     Speculatierekening is ook mijn probeeraccount voor opties. Ik heb een dividendaccount en dat is mijn inkomen waar ik niet mee wil spelen. Bij de covered call bestaat de mogelijkheid dat ik mijn aandelen moet verkopen en heb ik misschien wel meer rendement op mijn vermogen, maar mijn passief inkomen wordt minder. Op mijn dividendaccount richt ik mij op passieve inkomensgroei en niet op meer vermogen.

     Vooralsnog heb ik mijn dividendbeleggingsstrategie nog niet aangepast. Ik snap dat er mogelijkheden zijn om mijn dividendbeleggingsstrategie verder uit te breiden met opties. Zowel aankopen met behulp van put opties als vermogensgroei met de covered call. Alles op zijn tijd.

     Beantwoorden
     • Rene
      Rene zegt:

      Ja dat is wel het nadeel van covered calls. Je moet af en toe ook je aandelen verkopen. Echter je kan ze dan weer innemen door dan weer een geschreven put te openen op de huidige koers. Vaak krijg je daar een flinke premie voor. Maar blijft dat je een covered call beter niet kan schrijven als je aandelen onder water staan maar juist op het moment dat er een flinke stijging is geweest.

 2. Dominique
  Dominique zegt:

  Een put schrijven van een aandeel dat je best zou willen kopen heet een ‘cash covered put’. Maar hier kun je toch ook wel de mist mee in gaan. Ik wilde dit in februari met ING doen. Ik had de expiratie 2 maanden later. Toen ik de put schreef was de koers 10,80 ofzo en ik had een put geschreven voor 10 euro. Ik had voor de zekerheid toch ook nog een put gekocht voor 8 euro. Toen de corona crisis goed losbarstte ging de koers van ING ineens naar onder de 5 euro. Zoiets was in februari compleet onverwacht. Ik was toch wel erg bij dat ik die put voor 8 euro er voor de zekerheid bij had gekocht, anders had ik de aandelen moeten kopen voor meer dan het dubbele van de huidige koers.

  Dit voorbeeld even als kleine waarschuwing bij deze strategie. Je kunt in plaats van een naked put er dus ook een spread van maken. Wanneer je de put die je koopt klink lager doet kost heb bijna niets, maar bij onverwachte gebeurtenissen kan het wel veel verlies schelen.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ik schrijf de put dan voor een bedrag dat ik hem dan wil hebben. Had ik hem op dat moment gelijk gekocht dan was ik meer geld kwijt geweest. Door de put krijg ik de kans om hem dan voor minder te kopen. Dat het voor nog veel minder had gekund is dan jammer maar helaas.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *