Zorgen voor jezelf

Zorgen voor jezelf

Financiële onafhankelijkheid is toch nog steeds geen vanzelfsprekendheid voor alle vrouwen. De afgelopen weken ben ik veel geconfronteerd met scheidingen. Opvallend hierbij is dat het voor de vrouwen veel meer de vraag is of ze na de scheiding financieel een goed leven kunnen hebben dan voor de mannen. Veel mannen kunnen blijven wonen waar ze nu wonen. Vaak een koophuis en er verandert op dat vlak eigenlijk niet zoveel. De vrouw moet afwachten of en waar ze een huis kan gaan huren en hoeveel alimentatie ze gaat krijgen.

Goed voor jezelf kunnen zorgen, zeker financieel, is voor mij een basis vereiste. Een eigenschap die naar mijn idee bij iedereen goed ontwikkeld hoort te zijn. Toch zijn er nog veel gezinnen waar de man kostwinnaar is en de vrouw een ‘parttime baantje’ heeft of een beetje voor zichzelf begonnen is. Geen probleem zolang we gelukkig getrouwd zijn, maar erg vervelend als er uit elkaar gegaan wordt. De komst van kinderen is meestal de reden dat de moeder minder gaat werken. Zittend op de roze wolk wordt er niet nagedacht over wat er in de toekomst kan gebeuren.

Ga je scheiden en moet je voor jezelf gaan zorgen, dan is de kans op een goede baan kleiner. Met als gevolg dat je in een baan terecht komt die minder betaald. Wil je dan toch een behoorlijk inkomen verdienen dan zal je veel uren moeten maken. Zolang alles goed gaat in het huwelijk dan kunnen we goed delen. Zodra het fout gaat dan worden de financiën een gevoelig onderwerp waarover veel ruzie ontstaat. Dus denken dat het wel goed geregeld wordt als het zover komt is behoorlijk naïef.

Ik had zelf wel het idee dat vrouwen van nu toch meer voor de carrière gaan. Eerst school afmaken en carrière opbouwen voordat we trouwen en kinderen krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt ligt hoger dan vroeger. Toch ken ik nog een jonge knul die vindt dat de man voor het inkomen zorgt en de vrouw voor het huishouden en de kinderen. School is voor zijn vriendin daarom niet zo belangrijk! Zou hij de enige zijn die er zo over denkt?

Toen mijn zoon geboren werd hebben we ervoor gekozen om allebei parttime te gaan werken. We waren voor die tijd best vooruitstrevend. De argumenten dat het slecht zou zijn voor mijn man zijn carrière en dat hij meer verdient en dus beter meer kan werken zijn kortzichtig. Ook voor mijn carrière was parttime werken geen pluspunt. En inderdaad ik verdiende wel minder, maar ook ik zat in de opbouw. Voor de korte termijn was het niet de best betaalde keuze. Maar later toen we allebei weer meer gingen werken, hadden we beiden ‘geïnvesteerd’ in een goed betaalde baan.

Het grootste voordeel hiervan is dat je als partner van elkaar veel gelijkwaardiger bent. Zowel voor de inbreng van inkomen, als ook voor de zorg van de kinderen en het huishouden. Als moeder valt het niet mee, dat als zoonlief verdriet heeft, hij eerst naar zijn vader vraagt. En ook mannen zijn volgens mij graag de kostwinnaar in huis en vinden het lastig als de vrouw goed verdient en misschien zelfs wel meer dan hij. Dit soort problemen zijn even lastig, maar het went snel. En mocht het zover komen dat je gaat scheiden, dan is het fijn dat je allebei goed in staat bent om voor jezelf te zorgen. Niet alleen financieel, maar ook huishoudelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *