Zelf je pensioen opbouwen met belastingvoordeel
Het (extra) opbouwen van pensioen met belastingvoordeel (box 1) kan je op verschillende manieren doen:
- banksparen
- bankbeleggen
- lijfrenteverzekering
Door het benutten van de jaarruimte en eventuele reserveringsruimte kan je vermogen opbouwen. Dit vermogen kan je aftrekken van je inkomen in box 1 en hierover betaal je dus geen inkomstenbelasting. Daarbij is het opgebouwde vermogen vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Het kopen van een lijfrenteverzekering heb ik in het verleden wel gedaan, maar heeft niet mijn voorkeur. Dit komt mede door de woekerpolisaffaire, maar door de verzekering blijft het ook een ondoorzichtig product. Stop je met inleggen van geld in de verzekering, dan teer je door de verzekeringskosten in op je opgebouwde vermogen. Je zuurverdiende geld kan bij overlijden bij de verzekeringsmaatschappij terechtkomen. Daarbij heb je geen invloed waar je geld in belegd wordt.
Banksparen en bankbeleggen zijn veel overzichtelijker. Geld wegzetten op een geblokkeerde bankrekening, vermogen opbouwen wat in je erfenis komt en geen onduidelijke kosten. Helaas is de rente op dit moment zo laag dat banksparen geen optie is. Bankbeleggen is op dit moment de enige oplossing. Gelukkig komen hiervoor steeds meer producten op de markt.
Hoe werkt het?
Vanwege het belastingvoordeel is het in te leggen bedrag wel gemaximeerd. Dit wordt bepaald door de jaarruimte en de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is niet benutte jaarruimte uit voorgaande belastingjaren. Deze is met name van belang als je in de afgelopen 7 jaar geen of te weinig pensioen hebt opgebouwd. Het uitrekenen van de jaar- en reserveringsruimte kan op de website van de Belastingdienst maar ook bij organisaties als Brand New Day. Niet alleen ZZP’ers kunnen een pensioentekort hebben, ook in loondienst bestaat de mogelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld komen door het hebben van een leaseauto of variabel inkomen.
Je bouwt het pensioen belastingvrij op, maar tegen de tijd dat je met pensioen gaat moet je van het geld een uitkering kopen. Deze uitkering is een afgesproken bedrag per jaar dat een vastgesteld aantal jaren uitkeert. Over deze uitkering betaal je dan wel inkomstenbelasting. Als het goed is betaal je dan minder belasting door het lagere inkomen en ook doordat je geen premie volksverzekeringen (AOW, ANW en WLZ) meer hoeft te betalen.
Hoeveel kan je beleggen?
Hoeveel geld je voor je pensioen opzij wilt zetten is persoonlijk. Hoeveel geld is er beschikbaar, hoe hoog is je inkomen, heb je een eigen huis. Dit zijn factoren die bepalend zijn. Ben je ZZP’er dan is het misschien je enige pensioen. Wij hebben voor mijn partner de laatste 5 jaar het fiscaal maximaal aftrekbare bedrag gestort op bankspaar- en bankbeleggingsrekeningen. Dit hebben we gedaan om de volgende drie redenen:
- het inkomen in de hoogste belastingschijf viel
- een groot deel van het inkomen gebaseerd was op een variabel inkomen, dat niet meetelt in de basis voor het opbouwen van pensioen
- ons plan om van onze financiële vrijheid te genieten, waardoor we verder geen basis pensioen meer opbouwen
Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van het geld dat je opzij kan of moet zetten, dan kan je hiernaast het e-book downloaden.
Waar kan je bankbeleggen?
Bankbeleggen voor je pensioen kan bij steeds meer bedrijven. Hierin zijn een aantal variaties mogelijk en deze zijn vaak per bank bepaald. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
- laten beleggen door de bank (bijvoorbeeld DEGIRO*, Brand New Day)
- zelf beleggen in huisfondsen (bijvoorbeeld Brand New Day)
- zelf beleggen in vrij te kiezen aandelen, obligaties, ETF’s en fondsen (bijvoorbeeld DEGIRO*)
De keuze voor een van deze drie mogelijkheden hangt af van je affiniteit met beleggen en eventueel bijkomende kosten. Vind je beleggen leuk en wil je er tijd aanbesteden, dan kan je zelf beleggen tegen minder kosten. Het voordeel van laten beleggen door de bank is dat ze ook vaak het risico van je beleggingen verminderen als je pensioenleeftijd dichterbij komt. Dit kan tevens een nadeel zijn, want die mechanismen zijn vaak leeftijd gebonden. Het kan dus zo zijn dat net in een periode van lage beurskoersen de bank jouw aandelen gaat verkopen. Dat is jammer als je van plan was je pensioen nog wat uit te stellen.
Een keuze maken blijft lastig. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen en beleggen van je geld brengt risico’s met zich mee. Starten met het opbouwen is volgens mij belangrijker dan de keuze waar. Als iets niet goed bevalt zijn er mogelijkheden om je geld naar een ander bedrijf te verplaatsen. Daarbij kan je volgend jaar ook gewoon voor een andere bank kiezen.
In mijn blog De schop-onder-je-kont om te starten met pensioenbeleggen heb ik beschreven wat wij gedaan hebben om de stap voor jou laagdrempeliger te maken.
En voor mijn zoon, als starter op de arbeidsmarkt, heb ik ook zijn pensioenopbouw bij Brand New Day geregeld. Niet alles in 1x op het eind van het jaar, maar iedere maand een beetje. Op deze manier kan hij wennen aan het feit dat een gedeelte van zijn inkomen bedoeld is voor pensioen.
Niet vergeten
Als laatste is het belangrijk om te weten dat je het geld voor eind december gestort moet hebben om van het belastingvoordeel het lopende belastingjaar te profiteren.
*Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kan je inleg (deels) verliezen.
Advertenties voor pensioensparen en -beleggen
Als je er helemaal klaar voor bent, vindt je hieronder en hiernaast een aantal banken die hiervoor producten aanbieden. Door op een van deze links te klikken en klant te worden, krijg ik wat inkomsten.
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kan je inleg (deels) verliezen.