Wanneer is werk nou eigenlijk werk?

werken

Mijn huidige werk

Ik zelf vind dat ik werk. Ik reageer iedere dag op mail van lezers, lees veel over financiën en houd mijn kennis up-to-date. En ik blog in ieder geval 1x per week. Ik ga naar seminars en netwerkbijeenkomsten en onderhoud mijn website. Ook onze financiële huishouding bijhouden kost tijd en zorgt voor toename van mijn kennis. Hoeveel tijd ik aan dit alles per week besteed weet ik niet, ik houd het niet bij. Ik verdien er geld mee, maar aangezien ik niet weet hoeveel tijd het kost, weet ik ook mijn uurtarief niet. Ik vind het niet belangrijk.

Werk als hobby

Ik ben ooit naar een bijeenkomst geweest van Open Circles. Nisandeh Neta leerde ons daar dat als je bezigheden niet voldoende geld opleveren het een hobby is. Ook de belastingdienst stelt eisen aan de hoeveelheid inkomsten om het als resultaat uit onderneming te mogen opvoeren. Levert je werk onvoldoende inkomen op dan mag je ook je kosten niet aftrekken. Op zich is dit wel logisch, anders betaalt de belastingdienst mee aan je hobby.

Vrijwilligerswerk

Daarbij heb je ook nog vrijwilligerswerk. Je wordt er niet voor betaald, maar het is wel werk dat gedaan moet worden. Het is tevens een verplichting die je aangaat. Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ze moeten wel op je kunnen rekenen. Ook mijn vrijwillige werkzaamheden zorgen niet voor een volle werkweek, maar ik schaar het wel onder werk. Ondanks dat ik er niet voor betaald wordt. Je eigen huishouding, hulp aan anderen, verenigingswerk en mantelzorgen, allemaal werk uit liefde voor je naasten.

Onderdeel van de ratrace

Van het weekend maakte iemand de opmerking dat ik heel veel moeite heb gedaan om uit de ratrace te ontsnappen, maar er vrijwillig onderdeel van ben gebleven. Ik ben gewoon nog aan het werk. Ook andere bloggers die financiële vrijheid hebben bereikt, worden aangesproken op het feit dat ze werken en hiermee geld verdienen. Ben je wel echt financieel vrij, waarom werk je nog? Het is vrijwillig, het voelt als een hobby en het lijkt op werken. De keuzevrijheid maakt dat ik geen onderdeel meer ben van de ratrace. Ik kan op ieder willekeurig moment stoppen met al mijn werk, zonder vervelende financiële consequenties.

Werk is leuk

Daarnaast krijg ik ook veel verwijten dat ik tegen werken ben. Veel mensen vinden hun baan erg leuk en willen zeker niet stoppen. Ik weet niet waar dit vandaan komt. Ik snap dat mensen hun werk leuk vinden, ik werk ook graag. Het werken aan financiële vrijheid heeft niets te maken met niet willen werken. Hopelijk haal je veel voldoening uit je werk, want om financieel vrij te worden moet je hard werken. Het gaat juist om het moment dat je je werk niet meer leuk vindt. Zodra dit het geval is, dan is het mooi dat je zonder problemen andere keuzes kan maken. Zonder inkomensstress op zoek kunnen gaan naar een nieuwe leuke baan, die misschien alleen maar betaald wordt in dankbaarheid.

Niet werken

Werken is een belangrijk onderdeel van het leven. Het mooie is dat als je in staat bent om echt hierin je eigen keuzes te maken, het werken voor veel energie en levensvreugde zorgt. Zodra het inkomen dat je in een bepaalde baan verdient niet meer relevant is voor de keuze die je maakt, is het beter voor jou en ook voor de wereld. Je werkt vanuit je hart. Helaas zijn er veel mensen die vast zitten in een baan en de stap niet durven of kunnen nemen naar een andere baan, omdat ze te afhankelijk zijn van het inkomen dat bij het werk hoort. Je werk gaat hierdoor teveel energie kosten en dat is zonde. We leven in een wereld waar het ene soort werk beter beloond wordt dan het andere. Je hypotheek kan op deze manier je levensgeluk behoorlijk in de weg zitten.

Het leven bestaat uit werken

Mijn definitie van werk is heel breed. Alles wat ik oppak om het leven hier op aarde goed te houden of beter te maken is een vorm van werk. Of dit nu betaald wordt of niet dat maakt voor mij niet meer uit. Ik werk graag, maar vind het prettig om hierin mijn eigen keuzes te maken en geen last meer te hebben van files, bazen en niets toevoegende administraties, overleggen en regels. Opruimen, schoonmaken, eten klaarmaken, wassen, administraties voeren, praten met anderen, investeren, werk automatiseren en kennisdelen. Allemaal werk en of ik dit nu voor mezelf doe, voor familieleden, een organisatie, een vereniging of een willekeurige vreemde. Betaald, vrijwillig of als hobby. Zolang het mijn eigen keuze is doe ik het graag.

3 antwoorden
  1. René Landman
    René Landman zegt:

    Hoi Petra,

    Je hebt helemaal gelijk. Toch…… ik deed ook betaald en vrijwilligerswerk naast elkaar. Betaald gestopt en vrijwillig uitgebreidt (3 stichtingen). Het geeft mij uiteindelijk nog een vrijer gevoel. Dat zal wel een mentale kwestie zijn. Ga zo door, Ik blijf je volgen. Succes! Gr. René

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *