Wanneer heb jij geld genoeg?

genoeg

Lastig te bepalen waar je blij van wordt

Het is makkelijk om te bepalen wat je wilt als het maar dromen zijn. Als we de loterij winnen stoppen we met werken en gaan reizen. Als puntje bij paaltje komt is het een ander verhaal en ik kan het weten. Het is net als je jong bent en een keuze moet maken voor de studie die je wilt gaan doen. Er zijn teveel mogelijkheden en het is niet altijd even duidelijk wat ze werkelijk inhouden. Geen idee of je daar voldoening uit gaat halen. Volgens mij is het eenzelfde soort uitdaging als je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Zoveel mogelijkheden, maar waar word je blij van?

Maak een financiële planning voor je leven

Paul Armson heeft het boek ‘Genoeg?‘ geschreven dat moet helpen om antwoord te geven op de vraag: ‘Hoeveel geld heb je nodig voor de rest van je leven?’. Paul was een financieel planner die voornamelijk hypotheken en verzekeringen verkocht, maar heeft door het veel te jong overlijden van zijn moeder ingezien dat plannen van ooit soms nooit waarheid worden. Daarom heeft hij de methode Financiële Lifestyle Planning ontwikkeld. Hiermee helpt hij klanten bij het ontdekken, bereiken en behouden van hun ideale levensstijl, wat er ook gebeurt. Doodgaan met nog teveel geld op de bank is volgens hem het ergste wat je kan overkomen. Je hebt niet al je geld volledig benut voor jouw optimale leven.

Wat is jouw nummer?

Om dit te voorkomen is het handig om op tijd te weten wanneer je je droomleven kan gaan leiden. Hiervoor moet je allereerst je nummer weten. Je nummer is het aantal euro’s dat nodig is om jouw gewenste levensstijl er op na te kunnen houden. Om dit te kunnen bepalen maakt hij gebruik van zijn ‘bucket’ strategie. Buiten de emmer bevindt zich je vermogen zoals je huis, je auto en je bedrijf. Verkoop ervan zorgt voor inkomsten en deze komen in de emmer. Net zoals je salaris, je pensioen, je AOW, je toeslagen, winst, huuropbrengsten, dividend, enz. Kraantjes aan de buitenkant van de emmer staan voor de uitgaven gedurende verschillende fasen in je leven.

Je planning steeds beter maken

De emmer moet niet leeg raken, maar overstromen is ook zonde. Door jouw gegevens vast te leggen in planningssoftware kan je met de verschillende variabelen gaan spelen. Langer doorwerken, eerder stoppen, kleiner gaan wonen, meer reizen of luxer leven. Het komt er op neer dat je moet weten wat jij nu belangrijk vindt, maar dus ook later. Zolang dat niet duidelijk is, kan je voor het bepalen van je nummer uitgaan van het in stand houden van je huidige levensstijl. Het is een proces dat je gedurende de tijd steeds verder kan verfijnen en een adviseur kan je, door het stellen van de juiste vragen, hierbij helpen.

Slimmer om eerst financiële vrijheid te bereiken

Bij mijn methode werk je toe naar financiële vrijheid, dat is je doel. Hierbij ga je ook uit van je huidige levensstandaard. Je zorgt ervoor dat je je huidige uitgaven kan bekostigen van de inkomsten afkomstig uit je vermogen, passief inkomen. Op dat moment heb je een inkomstenstroom in je emmer gerealiseerd waaruit je voor je huidige uitgaven standaard kan tappen. Op dat moment ben je niet alleen financieel vrij, maar heb je ook de vrijheid om te bepalen wat je wilt. In plaats van software verschillende situaties door te laten rekenen, kan je daadwerkelijk veranderingen aanbrengen in je leven. Minder gaan werken of besluiten om nog extra passief inkomen te genereren zodat je dat vrijstaande huis kan bekostigen. Een sabbatical of eindelijk kiezen voor je droombaan die veel minder betaalt.

Passief inkomen daar draait het om

Bepalen hoeveel je nodig hebt voor de rest van je leven is volgens mij niet te doen. Weten wat je wilt voor de rest van je leven is namelijk aan verandering onderhevig. Dit is geen reden om dan maar niet te plannen. Het geeft inzicht in je huidige situatie en zorgt voor goede gesprekken. Ondertussen doorgaan met het opbouwen van vermogen wat zorgt voor passief inkomen. Dit inkomen zorgt ervoor dat er financieel ruimte ontstaat om verschillende mogelijkheden uit te proberen. Bedenken wat je wilt of het werkelijk ervaren is een wereld van verschil. Acda en de Munnik zongen er al over: Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *