Waarom iedereen een financiële detox kuur moet

financiële detox

Goede maand om te starten

Het begin van het nieuwe jaar en iedereen zit vol goede voornemens. Het is dan ook goed gepland van de dames van How 2 Spend It dat ze nu met hun boek uitkomen. Zij hebben het boek ‘De financiële detox’ geschreven om vrouwen er toe aan te zetten hun uitgaven eens onder de loep te nemen. Ze hebben een stappenplan beschreven met opdrachten om ervoor te zorgen dat je aan het eind van de maand meer geld dan gewoonlijk overhoudt. Of dat je geen maand meer overhoudt na je geld, dat kan natuurlijk ook.

Bepaal je geldtype

Je kan het boek lezen, maar er is ook de mogelijkheid om mee te doen aan de financiële detox challenge. Ik neem aan dat ze je tijdens de challenge via mailtjes begeleiden in de stappen die je moet zetten, zoals deze beschreven zijn in het boek. Voordat de detox begint laten ze je eerst nadenken over je money mindset. Wat is jouw relatie met geld? Dit beïnvloed namelijk de manier hoe je ermee omgaat. Geld moet rollen of van sparen is nog nooit iemand arm geworden. Daarnaast hebben ze een test ontwikkeld welke aangeeft wat voor geldtype je bent. Leuk om te zien dat ik een beheerder ben. De beheerders zijn de natuurtalenten als het aankomt op het omgaan met geld. Dat kan als moneycoach natuurlijk ook niet anders.

Start de detox kuur

De detox duurt 6 weken en gedurende die weken zijn extra uitgaven naast je basisbehoeften uit den boze. Daarnaast krijg je iedere week een opdracht en de eerste is het vaststellen van doelen, zowel voor de korte als lange termijn. Dit om ervoor te zorgen dat je weet waarom je start, maar ook om het vol te houden. In de weken erna ga je je administratie opruimen, overzichten maken van je inkomsten en uitgaven en een budget vaststellen. Niet alleen de administratie wordt aangepakt, maar het is ook de bedoeling dat je naar jezelf leert kijken. Welke slechte gewoontes heb ik met betrekking tot geld, maar ook wat doe ik goed. Een handig boek dat je in 6 weken heel bewust laat omgaan met je financiën. Waarbij je hopelijk geld bespaart en goede gewoontes aanleert.

Let ook op je zakelijke kosten

Ben je ZZP’er dan is het slim om de financiële detox ook te gebruiken voor je onderneming. Zeker zakelijk is het hebben van een goede administratie belangrijk. De privé en zakelijke uitgaven lopen vaak ook door elkaar. Privé uitgaven gaan wel eens van de zakelijke rekening, maar ook andersom komt het voor. Zakelijk kan je extra in de verleiding komen tot het doen van uitgaven die misschien niet nodig zijn, want daar betaalt de belasting aan mee.

Zorg voor overzicht

Zoals in het boek aangegeven wordt is het niet altijd leuk werk, maar je moet er gewoon even voor gaan zitten. Dit geldt niet voor mij, want ik doe het graag. Sterker nog zelfs, ik heb er mijn werk van gemaakt. Dus wil je wel het resultaat, maar vind je het werk vervelend dan kan je mij daarvoor inschakelen. Ik kan de overzichten maken in excel. Eenmaal vastgelegd is bijhouden minder werk en makkelijk zelf te doen, maar ook daarover kunnen we afspraken maken.

Financieel fit omaatje

Als ik het voor je oppak dan krijg je er standaard een lange termijn doelstelling bij: financiële vrijheid. Zoals de dames aangeven zijn er 7 belachelijk goede redenen om financieel goed voor jezelf te zorgen. Eén daarvan is om een financieel fit omaatje te worden. Pensioen is iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Door daar nu al dingen voor te regelen, zit jij er later gewoon goed en zorgeloos bij. Mijn manier hiervoor is om te werken aan financiële vrijheid en de financiële detox helpt hierbij. Je komt erachter dat je met minder geld uit kan komen en een deel daarvan kan je gebruiken om weg te zetten voor later.

Allemaal aan de slag

Dus allemaal aan de financiële detox. Het maakt mij niet uit of je het via de challenge, het boek of via mij aanpakt als je maar begint. Zoals de dames duidelijk aangegeven. Geldzaken horen bij het leven en of je het nou leuk vindt of niet, je zal er mee om moeten leren gaan. Leer jezelf kennen met betrekking tot geld, maar praat er ook over met je partner en vrienden. Op deze manier kan je rekening houden met elkaars zwakheden en van elkaar leren. En wie weet ga je het, net als ik, nog leuk vinden ook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *