Vrouwen aan de top

Vrouwen zijn beter dan mannen

Ik hoor steeds vaker dat vrouwen op bepaalde gebieden beter zijn dan mannen. Op school halen ze sneller hun diploma en vaak ook met hogere cijfers. Ze zijn meer geconcentreerd en stoppen tijd in huiswerk en opdrachten zodat ze goede cijfers halen. Ook op financieel vlak staan ze hun vrouwtje. Ze doen vaak de administratie en ze zorgen ervoor dat er niet meer wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. Maar zodra het over hypotheken, verzekeringen, pensioenen en beleggen gaat dan laten ze het afweten. Dat is jammer, want hier worden wezenlijke besluiten over de financiële toekomst genomen.

Financieel advies voor en door vrouwen

In het Financieele Dagblad van afgelopen weekend werd de vraag gesteld of het niet hoog tijd werd voor financiële diensten en producten voor én door vrouwen. Een vraag die mij al langer bezighoudt. Is het niet slimmer om mijn dienstverlening specifiek te richten op de vrouw? Vrouwen zijn wel bezig met de financiën, maar als het wat moeilijker wordt, dan laten ze het aan de man over. En dat terwijl ze het beter doen op school en er dus niets ontbreekt aan hun IQ. Wat houdt ze tegen om zich er in te verdiepen?

Harder werken voor een onbezorgde oude dag

De lange termijn financiën zijn voor vrouwen nog belangrijker dan voor mannen. Doordat ze minder goed in salaris onderhandelingen zijn, verdienen ze minder dan mannelijke leeftijdgenoten met dezelfde kwalificaties. Hierdoor bouwen ze minder pensioen op. Daarbij worden vrouwen ook nog ouder. Langer leven en minder pensioen opbouw is geen goede combinatie voor een financieel onbezorgde toekomst. Langer en harder werken is nodig om later dezelfde levensstandaard te kunnen behouden.

Vrouwen beleggen beter

Gelukkig is er ook een positief punt: vrouwen zijn beter in beleggen. Er zijn niet veel vrouwen die beleggen, maar degene die het doen handelen minder. Hierdoor hebben ze minder transactiekosten wat een positief effect heeft op het rendement. Ze hebben meer geduld en kiezen voor duidelijke producten zoals aandelen en laten de hefboomproducten zoals turbo’s, sprinters, futures en opties links liggen. Te onduidelijk, lastig en moeilijk te doorgronden. Een goede reden om er niet aan te beginnen. Daarbij overschatten ze hun capaciteit niet. Mannen hebben een paar keer mazzel en denken gelijk dat ze een goede belegger zijn en nemen hierdoor meer risico.

Aan de slag

Dus dames, aan de slag. De potentie is er, de noodzaak wordt steeds duidelijker dus wat houdt je nog tegen. Er komen steeds meer vrouwelijke financiële planners en dat zorgt voor meer keuze mogelijkheden. Op zich is de financiële dienstverlening gender neutraal, maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Belangrijk is dat je je door iemand laat helpen die je vertrouwt en die snapt wat jouw wensen zijn. Man of vrouw dat hoeft niet uit te maken, maar als het even kan kies dan voor een vrouw. Wij moeten elkaar natuurlijk wel steunen om door het glazen plafond te breken.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *