koersdaling

Volhouden, juist bij een koersdaling op de beurs.

Beleggen voor de lange termijn

Dividendbeleggen is iets wat je doet voor de lange termijn. Je doet het met geld dat je niet nodig hebt of dat bestemd is voor je pensioen. Het gaat erom dat je de aandelen of ETF’s koopt en dat je ze hierna niet meer hoeft te verkopen. Je kan natuurlijk altijd besluiten om ermee te stoppen, maar dan kan je het juiste moment kiezen om ze te verkopen. Er zit geen druk achter en je hoeft op deze manier geen onnodige verliezen te nemen.

Koersdaling of koersstijging

Ben je net begonnen met dividendbeleggen, dan is het best moeilijk om je doel op lange termijn voor ogen te houden. Je bent natuurlijk benieuwd wat er met je portefeuille gebeurt. De kans is groot dat je regelmatig op je beleggingsrekening kijkt om te zien of je geld al meer waard is geworden. Is dit het geval dan kom je misschien in de verleiding om winst te nemen. Je bent in ieder geval blij en gemotiveerd om door te gaan. Je koopt met plezier de volgende maand de aandelen tegen een hogere prijs. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je aandelen door koersdaling minder waard worden. De twijfel slaat toe en je vraagt je af of je eigenlijk wel slim bezig bent. Dat je je aandelen in de uitverkoop kan kopen realiseer je je niet.

Beïnvloeding van de koers

Met dividendaandelen kan je geld verdienen door koerswinst en dividend. Het dividend is de winstuitkering van het bedrijf en is afhankelijk van hoe het economisch met het bedrijf gaat. Op internet kan je veel informatie over bedrijven vinden en zolang je vertrouwen houdt in het bedrijf is er bij een koersdaling geen reden om niet te investeren. Ik investeer in bedrijven die jaar in jaar uit winst maken. Ze keren al jarenlang dividend uit en ook ieder jaar steeds meer, onafhankelijk van wat de koers doet. De waarde van een aandeel kan namelijk om andere redenen dan bedrijfseconomische in waarde dalen. Zo kan een uitspraak van Trump veel gevolgen hebben. Het feit dat de koers dan omlaag gaat zegt niets over het bedrijf, maar je kan wel goedkoop bijkopen.

Vergelijking met je huis

Je kan natuurlijk veel last hebben van het feit dat je vermogen door een koersdaling minder waard wordt. Maar zolang je niet hoeft te verkopen is er niets aan de hand. De lage koers heeft geen gevolgen voor de dividenduitkering, deze gaat gewoon door. Je kan het vergelijken met je huis. Door de huizencrisis werd je huis minder waard en kwam misschien zelfs onder water te staan. Theoretisch was er van alles aan de hand, maar als je niet hoefde te verhuizen, dan heb je er in de praktijk niets van gemerkt. Je huis blijft je huis, het was wel minder waard, maar je kon er gewoon in wonen. Eigenlijk ontstonden er kansen, je kon goedkoper een tweede huis kopen als je het geld had gespaard en had gedurfd. Kopen in een neerwaartse markt zorgt voor koopjes, maar het vereist enig lef. Ik hoor regelmatig om mij heen, had ik toen maar gekocht.

Herstellen van je vermogen

Het voelt niet goed, maar eigenlijk is het een goed moment om na een beurscrash bij te kopen. Het is slim om hiervoor altijd extra geld achter de hand te hebben. De lagere aankoopprijs van je nieuwe aandelen zorgen ervoor dat de gemiddelde aankoopprijs van het aandeel in je portefeuille lager wordt. Gaat de beurs weer stijgen dan heb je minder stijging nodig om weer koerswinst te maken. Het is de manier om je vermogen weer snel op peil te krijgen. Daarbij zorgen de nieuw gekochte aandelen weer voor extra dividendrendement. Het mooiste is om weinig bij te kopen als de koers hoog is en veel bij te kopen als de koers laag staat. De manier om echt rijk te worden.

Koers is niet te voorspellen

Helaas of misschien gelukkig maar, heb je geen idee wat de koers gaat doen. Wanneer staat hij laag en wanneer staat hij hoog? Dit is dan ook de reden om gewoon consequent voor hetzelfde bedrag bij te blijven kopen. Op deze manier koop je weinig in bij hoge koers en veel bij lage koers en dit zorgt voor een gemiddelde aankoopprijs. Heb je meerdere aandelen in je portefeuille en al gezorgd voor een redelijke spreiding, dan kan je bij je maandelijkse investering kiezen voor het op dat moment goedkoopste aandeel van jouw portefeuille. Deze manier van investeren is het makkelijkst om vol te houden door het als standaard te implementeren. Je haalt de emotie eruit en werkt consequent aan een toekomst waarin je steeds meer dividend ontvangt. Probeer in de tussentijd niet teveel te focussen op de waardestijgingen en/of -dalingen van je vermogen. Houd het doel voor ogen en heb vertrouwen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *