Versimpelen

Ik sta ingeschreven voor verschillende nieuwsbrieven en blogs. Op deze manier kan ik makkelijk ’s avonds voor de televisie tijdens de reclames of gepraat over voetbal de laatste nieuwtjes lezen. Nisandeh Neta, oprichter van Open Circels Academy, heeft mij op deze manier een tijdje geleden aan het denken gezet. Hij schreef in zijn blog “Maak het niet zo ingewikkeld” over het feit dat we het onszelf zo lastig maken. We hebben teveel en we moeten teveel van onszelf. Hij heeft bedacht dat hij hiervoor een reeks van video’s gaat maken waarin hij tips en trics geeft die ervoor zorgen dat we ons leven simpeler kunnen maken. Een van de punten die hij aangeeft in zijn blog trekt direct mijn aandacht. We kunnen ons leven vereenvoudigen door minder spullen om ons heen te verzamelen die we toch niet nodig hebben.

Ik houd van opruimen, ik doe niets liever. Blijkbaar zorgt dit ervoor dat ik mijn leven hierdoor vereenvoudig maar hier was ik mij niet van bewust. Het opruimen maar ook het wegdoen van spullen geeft mij een goed gevoel. Ook heb ik mezelf de regel opgelegd dat als ik een nieuw kledingstuk koop ik hiervoor een oude moet wegdoen. Het klakkeloos aannemen van goodies vanuit de supermarkt en andere bedrijven daar ben ik mee gestopt. Allemaal rotzooi dat ik niet nodig heb en waar ik niets mee doe. Alleen weggooien dan. Ik had meer het idee dat het goede gevoel werd veroorzaakt doordat ik mileubewuster bezig ben. Volgens mijn partner vertelt mijn opruim-tic meer over de chaos in mijn hoofd en mijn zoon maakt er gewoon goed gebruik van. Hij laat alles achter zijn kont vallen omdat hij weet dat zijn moeder het toch wel opruimt.

Naast het feit dat opruimen en niet teveel kopen je leven versimpelt, zorgt het er ook voor dat je bespaart op tijd en kosten. Als je niet teveel spullen hebt en ze altijd op dezelfde plek opruimt dan kan je ze makkelijk vinden en dat zorgt ervoor dat je niet weer met hetzelfde apparaat thuiskomt waar je er al 4 van hebt. Ook wordt je kritischer op je aankopen want als ik een nieuwe spijkerbroek koop dan moet ik een oude weggooien. Dat het opruimen maar ook direct afhandelen belangrijk is voor je administratie hoef ik denk ik niet uit te leggen. Ongeopende brieven tussen de oude kranten en herinneringen en aanmaningen voor kwijtgeraakte facturen maken het leven er in ieder geval niet simpeler op. Moet ik nog wat met deze aanmaning of heb ik hem toch al betaald?

Steeds meer zaken digitaal opslaan is ook makkelijk. Alle CD’s op de computer, boeken zoveel mogelijk als e-book aanschaffen en de post zoveel mogelijk via e-mail laten komen. Het zoeken gaat veel makkelijker en ook staan ze geen stof meer te vangen in de boekenkast. Ik heb alle boeken weggedaan waarvan ik een e-book heb en ook ontvang ik steeds meer facturen digitaal. Alles wat ik niet digitaal ontvang maar wel wil bewaren, scan ik in. Nog even en mijn hele hebben en houwen zit in de computer, wordt wel makkelijk met het verhuizen.

Vaak hoor je dat als mensen groter gaan wonen ze ook meer spullen gaan bewaren. Mijn huis was altijd al redelijk leeg en dat wordt met de jaren eigenlijk alleen maar leger. Op een uitzondering na en dat is de garage. Deze wordt steeds voller en eigenlijk is hij gewoon te klein. Dit wordt niet veroorzaakt doordat ik alles vanuit mijn huis naar de garage verplaats maar doordat er in de jaren hobbies zijn bijgekomen die niet gedigitaliseerd kunnen worden.

Ook het financieel vrij worden werkt niet mee aan het vereenvoudigen van mijn leven. Het vermogen groeit en hierdoor wordt de administratie ook lastiger. Naast een huis met hypotheek, auto’s, boot, verzekeringen, spaarrekeningen hebben we ook een stamrecht BV, 2 bedrijven, een recreatiewoning, deposito’s, bedrijfsaandelen en dividendaandelen. Dit zorgt voor een hoop administratief werk dat in ieder geval goed bijgehouden moet worden.

Als ik er nu goed over nadenk is het raar dat ik me niet goed gerealiseerd heb dat het opruimen van spullen je leven vereenvoudigt. Als we alles wegdoen en een klein huisje kopen dan hebben we voldoende geld om van te leven. Het leven wordt dan wel heel eenvoudig, iets te eenvoudig misschien want wat moet ik dan nog opruimen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *