Verandering in kernselectie ETF’s van DEGIRO

Verwijderen van minst populaire ETF’s

Halverwege april heeft DEGIRO de samenstelling van de kernselectie ETF’s aangepast. DEGIRO heeft in een mail aangegeven dat dit een aanpassing is op basis van de populariteit van de ETF’s waarin door DEGIRO klanten wordt gehandeld. Om te kunnen bepalen wat er nu veranderd is, heb ik in Excel de oude en de nieuwe selectie naast elkaar gezet. Hieruit blijkt dat in de oude kernselectie toch wel heel veel ETF’s buiten de voorkeur van hun klanten vielen. Uit de kernselectie zijn 114 van de 189 ETF’s verwijderd. Meer dan 60%. Aan de nieuwe kernselectie zijn 124 ETF’s toegevoegd wat het totaal op 200 ETF’s brengt.

ETF’s van voorbeeldportefeuille

De ETF’s die ik tot nu toe behandeld en gekocht heb voor de voorbeeldportefeuille, Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL), ISH.ST.GL.SEL.DIV.100 U. DE (ISPA) en iShares EuroStoxx Dividend UCITS ETF (IDVY), zijn allemaal nog onderdeel van de kernselectie. Dus ben je hiermee ook aan de slag gegaan, dan kan je dit gewoon blijven doen. Nog steeds kan je deze zonder transactiekosten 1x per maand kopen en verkopen.

Watchlist is aangepast

In mijn blog Hoe selecteer je een dividend ETF uit de kernselectie? heb ik op basis van mijn criteria een lijst van 8 mogelijke ETF’s benoemd en in de watchlist bij JustETF gezet. Hiervan zijn er 2 uit de kernselectie verdwenen, namelijk HSBC FTSE 100 ETF Euro (ISIN IE00B42TW061) en ISHARES ESTOXX VAL Euro (ISIN IE00B0M62T89). Heb jij je portefeuille op basis van deze watchlist verder uitgebreid, dan kan het dus zijn dat je ETF niet meer bij de kernselectie hoort. Het is slim om voordat je je maandelijkse aankopen gaat doen om te kijken of jouw gekozen ETF’s er nog in zitten.

Criteria aangepast

Voor het verder uitbreiden van mijn dividendportefeuille is het goed om te weten of er mogelijk nieuwe kandidaten zijn toegevoegd aan de lijst. Gezien de beperkingen die afgelopen jaar zijn opgelegd voor het uitkeren van dividend heb ik het criterium van het dividendpercentage wat naar beneden bijgesteld (2,5% i.p.v. 4%). Dit omdat er wel minder dividend is uitgekeerd, maar de koers van de meeste aandelen weer terug is op het niveau van voor de corona crash. De andere criteria heb ik hetzelfde gelaten (fysieke replicatie en uitkerend dividend).

Nieuwe mogelijkheden

Dit levert 5 nieuwe kandidaten op met een dividend rendement over het afgelopen jaar van tussen de 2,6% en 3,85%:

  • VANECK MRNGSTR DV ETF (ISIN NL0011683594)
  • iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE) (ISIN DE000A0H08M3)
  • Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis (ISIN IE00BWTN6Y99)
  • SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF  (ISIN IE00B5M1WJ87)
  • VANGUARD FTSE100 (ISIN IE00B810Q511)

Meer functionaliteit

Naast de aanpassing van de kernselectie, heeft DEGIRO ook op de website een zoekfunctie beschikbaar gesteld, zodat je makkelijker binnen de lijst aan ETF’s kan zoeken. Met een aantal vaste blokken zoals regio, expense ratio en populaire beurzen. Door het toevoegen van een selectiecriteria op de ESG beoordeling (Environmental, Social en Governance) maken ze het zoeken en selecteren naar meer duurzame ETF’s ook makkelijker. Helaas staat er nog niks bij gerelateerd aan dividend. Bijvoorbeeld of een ETF accumulerend of uitkerend is zou al een hele mooie eerste stap zijn.

Mocht je ETF’s in je bezit hebben uit de oude kernselectie dan kan je nog tot 14 mei commissievrij aan- of verkopen.
Wil je de laatste versie van mijn Excel bestand ontvangen met daarin zowel de oude als de nieuwe kernselectie, stuur me dan even een e-mail.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *