Schakelkracht van een automaat

schakelkracht

Levensregels van Benedictus

Het is al weer een aantal maanden geleden dat ik een workshop bij ViZi van Stephan Kuijken van KipCoaching heb gevolgd. Toch trekt het geleerde nog steeds mijn aandacht. Het onderwerp van de sessie was schakelkracht en beweeglijkheid. Hiervoor heeft hij ons vooraf een stuk gestuurd voor een eerste kennismaking met ‘levensregels van Benedictus’. Levensregels voor monniken in de 6e eeuw, niet direct iets waarvan je denkt dat we daar nu nog wat aan hebben.

Wat we van de monniken kunnen leren

Het tegenovergestelde blijkt waar te zijn. Het vooraf toegestuurde stuk komt uit het boek van Wil Derkse ‘Een levensregel voor beginners’. Hierin worden de regels van de monniken uit het Benedictijnse klooster vertaalt naar ons huidige dagelijks leven. Het betreft de oorspronkelijke benedictijnse geloften van Stabilitas (erbij blijven, niet weglopen), Obedientia (dagelijks verbetermanagement) en Conversatio Morum (aan elkaar gehoor geven).

Regels los van waarden zijn leeg en worden niet gerespecteerd

De levensregels van Benedictus zijn geen regels met daaraan gekoppeld direct een sanctie, maar juist die van een liefhebbende vader aan zijn zoon. Het doel van de regels moet duidelijk zijn en van daaruit worden ze gerespecteerd. Het gaat niet om blinde gehoorzaamheid, maar juist door goed voorbeeldgedrag worden regels nageleefd en hierdoor is er geen correctie nodig. Zoals er leraren zijn die nooit straf hoeven te geven of zoals een ondernemer, met hart voor zijn zaak en dus ook voor zijn personeel, veel minder last heeft van ziekteverzuim.

3 benedictijnse geloften

De geloften zijn gericht op groei en bevrijding. Ze zijn vroeger vaak strikt en star uitgelegd, maar vanuit de vertaling van Wil Derkse kan er ook op een andere manier naar gekeken worden. En dan nu zoveel eeuwen later, zijn ze nog steeds geldig. Universele waarheden. En het mooie is natuurlijk dat ze ook voor mijn missie toegepast kunnen worden. Financiële vrijheid heeft natuurlijk alles te maken met groei en bevrijding.

Erbij blijven, niet weglopen

Wil je financiële vrijheid ervaren dan zal je jezelf eraan moeten committeren. Volhouden en niet weglopen als het even tegen zit. Vertrouwen hebben dat het goed komt, ook als het er even helemaal niet zo naar uit ziet. Stabilitas dus, vol vertrouwen en geduldig volhouden. Niet alleen geldig voor het bereiken van financiële vrijheid, maar ook voor mijn bedrijf. Trouw blijven aan mijn opdracht, iedereen die ik help is er één en er zullen er steeds meer volgen.

Dagelijks verbetermanagement

De tweede gelofte gaat over het veranderen van je gewoonte of levensstijl. Een nieuwe gewoonte aanleren waar je iedere dag een beetje tijd aanbesteedt, heeft op de lange termijn een enorme impact op je leven. Niet in 1 keer alles helemaal anders doen, maar kleine haalbare aanpassingen. Niet iedere dag een broodje bij de lunch kopen, maar gewoon je boterhammen meenemen bespaart op de lange termijn een hoop geld.

Aan elkaar gehoor geven

De laatste gelofte heeft betrekking op gehoorzaamheid. Dit is niet braaf zijn, maar juist willen luisteren naar adviezen, je iets laten gezeggen, het willen opgeven van je eigenwijsheid. Oftewel oprecht openstaan voor anderen en ter harte nemen wat ze te zeggen hebben.

Ongekende krachten

Je leven inrichten gebaseerd op de Benedictijnse geloften is niet makkelijk. Het vraagt toewijding en bewust leven. Het betreft hier geen modegril, maar universele waarheden. Het is toepasbaar op alles en als je het voor elkaar krijgt om hier gehoor aan te geven dan merk je dat er een enorme kracht uit voort komt. Van handmatig op het juiste moment moeten schakelen naar een soepel lopend automaatje.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Het is al weer een aantal maanden geleden dat ik een workshop bij ViZi van Stephan Kuijkenvan KipCoaching heb gevolgd. Toch trekt het geleerde nog steeds mijn aandacht. Het onderwerp van de sessie was schakelkracht en beweeglijkheid. Hiervoor heeft hij ons vooraf een stuk gestuurd voor een eerste kennismaking met ‘levensregels van Benedictus’. Levensregels voor monniken in de 6e eeuw, niet direct iets waarvan je denkt dat we daar nu nog wat aan hebben. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *