Samen aan de huishouding

Samen aan de huishouding

Afgelopen week werd mij weer eens duidelijk hoe belangrijk de administratie rondom je financiën is. Dat je moet zorgen voor voldoende inkomsten om al je uitgaven te kunnen voldoen is helder maar ook weten waar je alles kan vinden is belangrijk. Waar zijn alle polissen opgeslagen waar is het testament en in het kader van de steeds verdergaande digitalisering, waar kan je de gebruikersnamen en wachtwoorden van de verschillende websites vinden.

Een klant van mij kwam door het overlijden van haar partner er plotseling alleen voor te staan en dan is de impact enorm. Van alles komt er op je af. In eerste instantie de uitvaartwensen maar daarbij wordt je ook gelijk geconfronteerd met de financiën. Is er een uitvaartverzekering en zo niet zijn er voldoende middelen om deze te kunnen betalen. Ongelooflijk eigenlijk waar je mee bezig moet zijn als je net je dierbare bent verloren. En zodra de uitvaart is geregeld komen alle andere zorgen naar boven. Kan ik blijven wonen waar ik woon?

Veel mensen hebben gewoonlijk al geen zin in hun administratie, laat staan dat je het wilt gaan uitzoeken als je net iemand hebt verloren. Maar als je niet zeker bent of alles goed geregeld is, heb je naast het grote verlies ook nog zorgen over geld aan je hoofd. Voor iedereen is het dus belangrijk om regelmatig de administratie te doen. Zodat je weet hoe je ervoor staat, wat er geregeld is en waar je de documenten kan vinden. Verrassingen op zo’n moment is wel het laatste waar je dan op zit te wachten en ze zorgen mogelijk voor nog meer emoties.

Vaak hoor ik dat er een taakverdeling in huis is. Hij zet de vuilnis buiten, onderhoud de tuin, doet de administratie en wast de auto en zij houdt het huis schoon, doet de was en de boodschappen. Het is beter om de administratie afwisselend te verzorgen maar dit geldt natuurlijk ook voor de andere huishoudelijke werkzaamheden. Naast het feit dat je een totaal overzicht krijgt van alle werkzaamheden die moeten gebeuren, krijg je ook een vaardigheid in alle activiteiten. En mocht er dan onverwachts iets gebeuren dan ben je in ieder geval in staat om alles door te laten gaan.

Toen mijn partner en ik gingen samenwonen werkten we allebei en zaten daarnaast ’s avonds op school. We hadden niet veel vrije tijd en in de vrije tijd die we hadden maakten we soms samen ons huis schoon. De wasmachine werd door één van beiden aangezet en mijn partner strijkte zijn overhemden zelf. Koken werd gedaan afhankelijk van wie er het eerste thuis was.Toen onze zoon geboren werd, zijn we allebei een dag minder gaan werken. Op de dag dat we thuis waren zorgde diegene ervoor dat alles gedaan werd wat nodig was: schoonmaken, wassen, strijken, administratie, eten koken, enz. Mijn partner was wel sneller tevreden met het resultaat en zag bepaalde zaken niet, maar dit is meer het probleem van de vrouwelijke maatstaf.

Sinds ik 3 jaar geleden voor mezelf ben begonnen is de verdeling veranderd. In de begin periode was ik nog niet echt met mijn bedrijf begonnen maar wel thuis. Langzaam aan wijzigde hierdoor de werkverdeling. Ik was immers toch thuis dus zette ik de wasmachine aan, deed ik gelijk het strijken en ook de rekeningen die binnen kwamen handelde ik af. Zodra hij thuis kwam kon hij aanschuiven want ook het eten had ik klaargemaakt. Vanuit een schuldgevoel vond ik ook wel dat ik het moest doen want hij moest toch iedere dag naar zijn werk en ik was thuis.

Mijn bedrijfsactiviteiten zijn steeds meer tijd gaan vergen maar de meeste huishoudelijke taken liggen nog bij mij. Op de boodschappen na want daar heb ik echt een hekel aan in mijn eentje. Het is niet zo dat mijn partner nu niet meer weet hoe alles werkt. Ik kan gewoon een weekje met vriendinnen naar Gerlos en thuis draait alles door. Maar aan de andere kant ben ik ook bezig om alles zoveel mogelijk digitaal op te slaan en is onze administratie behoorlijk uitgebreid doordat we meer zijn gaan investeren. Ik heb zo mijn twijfels of hij dat allemaal wel kan vinden. Het wordt tijd om onze taakverdeling weer eens onder de loep te nemen.

Naast het hebben van vaardigheden en weten wat er geregeld is moet ook eens in de zoveel tijd gecontroleerd worden of alles nog goed geregeld is. Denk dan vanuit ingrijpende levensgebeurtenissen zoals overlijden, scheiden, geboorte, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. En voor de goedgelovigen onder ons. Je tart het noodlot niet door hiermee aan de slag te gaan. Integendeel, je tart het noodlot juist door het niet te doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *