Ontklus jezelf

to-do-lijst

Geweldig to-do-lijstjes

Ik ben een groot fan van to-do-lijstjes, maar ze zitten mij aan de andere kant ook behoorlijk in de weg. Fijn al de lijstjes zodat ik niet meer over alle losse activiteiten hoef na te denken. Ik vind het erg prettig als ik weer wat afgerond hebt, zodat ik het kan wegstrepen. Dit zijn de positieve kanten van een lijstje. Het nadeel van de lijstjes is dat ik er heel veel heb en ze nooit leeg raken. Ik ben een slaaf van mijn lijstjes en het werk komt nooit af. Soms zit het mij zo in de weg dat er helemaal niets uit mijn handen komt.

Ik ben niet de enige

Regelmatig spreek ik met een vriendin over mijn ‘problemen’. Ze moet altijd erg lachen om mijn opruimwoede en mijn lijstjes-tic. Volgens haar maak ik het mijzelf erg moeilijk en is het de hoogste tijd om daar mee te stoppen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Zo kwam ze pas geleden in het tijdschrift Flow een stukje tegen over lijstjes en moest aan mij denken. Ik heb het document ontvangen met daarop door haar de tekst geschreven ‘Ontklus jezelf’. Altijd fijn als er iemand met je meedenkt en met een oplossing voor je probleem komt.

Doe het gewoon

De oplossing voor het probleem is eigenlijk heel eenvoudig. Stop met de to-do-lijstjes en doe het op de manier zoals mijn moeder met haar klussen omgaat. Als zij vindt dat iets gedaan moet worden dan doet ze dat gelijk. Ze doet niet aan lijstjes, alleen aan een boodschappenlijst denk ik. Mooi als je op deze manier je actiepunten wegwerkt. Ze denkt er niet over na of ze er zin in heeft. Ze onderkent dat het moet gebeuren en doet het dan gewoon. Mijn partner leeft ook veel meer op deze manier, doet ook niet aan lijstjes.

Ik ben een wandelende to-do-lijst

Ikzelf zie van alles en bedenk dan dat ik het niet moet vergeten en zet het op een lijstje. Ik kijk wel eens van een afstandje naar mijn eigen denkproces. Of ik het wel of niet op een lijstje zet, maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. In mijn gedachten ben ik heel de tijd bezig met alles wat er nog gedaan moet worden. Ik ben meer een soort wandelende to-do-lijst. Ik weet niet of het wel of niet op papier zetten een verschil uitmaakt. Vaak hoor je dat het slim is om altijd een opschrijfboekje bij je te hebben voor het geval dat je wat te binnen schiet. Als je het hebt opgeschreven dan zou je er rust van kunnen hebben.

Wees kritisch met wat je op je lijst zet

In het stuk dat ik kreeg van mijn vriendin stond eigenlijk een opmerking die bij mij wel binnenkwam. Het is namelijk heel makkelijk om lijstjes te maken en als de activiteiten er eenmaal opstaan zijn ze waar en moeten ze gedaan worden. De beste manier om met lijstjes om te gaan is om heel kritisch te zijn met wat er op je lijst komt. Is het echt een activiteit die gedaan moet worden of is het meer iets van als ik ooit tijd heb dan pak ik het op? Mijn vriendin gaf aan dat ik mijn lijstje op dezelfde manier moest behandelen zoals ik met de spullen in mijn huis omga. Ik ben heel kritisch met wat er binnenkomt. Alles wat binnenkomt daar moet ik namelijk iets mee en het is makkelijker om bij de voordeur nee te zeggen dan het via de vuilnisbak te verwijderen.

Bepaal een doel en je weet wat je moet doen

Ik mag van mezelf nog wel een lijstje hebben, want cold turkey afkicken gaat nog een stap te ver. Alleen heb ik het advies om heel kritisch te zijn wat er op mijn lijstje mag komen wel overgenomen. Kleine zaken pak ik gelijk op en stel ik niet meer uit, want daar zijn mijn ooit nog to-do-lijstjes ook handig voor. Op dit moment heb ik mezelf twee doelen gesteld: een super fit lichaam en meer fans van financiële vrijheid. Alleen activiteiten die mij dichterbij mijn doelen brengen mogen op mijn lijstje. Hopelijk worden mijn lijstjes hierdoor een stuk minder. Ik kan het namelijk zelfs druk hebben met het ordenen van mijn to-do-lijstjes! Nu de herrie in mijn hoofd nog zien uit te zetten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *